10 mituri despre fertilitate care nu sunt adevarate

Conceperea unui copil este, la fel ca multe alte lucruri legate de sarcina, inconjurata de tot felul de mituri, nascute din cultura populara, lipsite insa de orice fundament stiintific. De cate ori nu ti s-a intamplat sa auzi ca anumite pozitii sexuale cresc sansele de a ramane insarcinata sau ca alaptatul este cea mai buna metoda de contraceptie dupa nastere? Asemenea opinii insa nu fac decat sa produca neintelegere si confuzie pe marginea acestui subiect.

Care sunt cele mai frecvente mituri cand vine vorba de fertilitate?


1. Poti ramane insarcinata doar daca ai orgasm

Contrar parerii comune, orgasmul nu are nimic de-a face cu sarcina. Cel mai important lucru pentru a ramane insarcinata este sa ai contact sexual inainte sau dupa ovulatie. Desi pare simplu, uneori e greu de nimerit aceasta perioada. De asemenea, chiar daca nimeresti perioada, acest lucru nu iti garanteaza ca ai si ramas insarcinata.

2. Trebuie sa faci sex in ziua a 14-a a ciclului menstrual

Foarte putine femei au durata ciclului menstrual de 28 de zile, de aceea momentul ovulatiei difera de la femeie la femeie. Unele femei au perioada de ovulatie incepand cu ziua a 20-a a ciclului menstrual, altele mai devreme, iar altele pot sa aiba zilele de ovulatie diferite de la luna la luna. Pentru a sti cand are loc ovulatia, este important sa ai o menstruatie regulata si sa iti cunosti foarte bine corpul. Despre semnele si simptomele ovulatiei gasesti mai multe informatii aici.

3. Alimentele condimentate cresc fertilitatea

Alimentele condimentate imbunatatesc intr-adevar circulatia sangelui, insa pana la a imbunatati performantele masculine este cale lunga. Barbatii pot sa manance tone intregi de telina si ardei iuti, efectele asupra potentei sunt infime. Ceea ce conteaza cu adevarat este schimbarea stilului de viata cu unul sanatos, fara stres, cu o dieta echilibrata si multa miscare.

4. Sansele de a ramane insarcinata sunt mai ridicate dimineata

Exista si aceasta opinie eronata ca sperma are o calitate mai buna dimineata, iar sansele de a ramane insarcinata sunt mai mari. Nu exista nicio legatura intre momentele zilei si fertilitate. Singurul avantaj e, poate, acela ca partenerii sunt mai relaxati la trezire.

5. Cand alaptezi nu exista riscul de a ramane insarcinata

Alaptatul nu functioneaza ca un anticonceptional, motiv pentru care multe femei raman foarte repede insarcinate dupa primul copil. Daca nu ai in plan sa faci si al doilea copil, nu te baza pe faptul ca nu ramai insarcinata in perioada alaptarii, chiar daca ai nascut de putin timp.

6. Anumite pozitii sexuale cresc sansele de a ramane insarcinata

Daca nu esti la ovulatie, poti sa incerci toate pozitiile sexuale posibile. Nu exista nicio statistica facuta vreodata cum ca femeile care au facut sex in pozitia misionarului au ramas mai repede insarcinate fata de cele care au incercat altfel de pozitii. De asemenea, nu exista niciun studiu care sa confirme ca felul in care stai dupa contactul sexual, eventual cu picioarele in sus, creste sansele de a ramane insarcinata.

7. Starea ta mentala afecteaza fertilitatea

Unele femei spun ca au ramas insarcinate doar pentru faptul ca si-au dorit foarte tare acest lucru. Pe de alta parte, multe femei care n-au reusit sa ramana insarcinate, spun ca s-au concentrat prea mult pe acest aspect din viata lor si de aceea nu au reusit sa conceapa un copil. Nu exista insa nicio explicatie stiintifica dintre intensitatea cu care iti doresti copilul si conceperea lui.

8. Femeile care au facut un avort nu vor mai putea ramane insarcinate

Desi este un mit destul de invechit, el circula inca prin mediile rurale. O intrerupere de sarcina nu cauzeaza infertilitate atata vreme cat interventia a decurs fara probleme si nu au aparut complicatii. Multe femei aleg sa faca un copil abia dupa ce au intrerupt 1-2 sarcini, aparute in momente nepotrivite ale vietii lor.

9. Cele mai multe probleme de fertilitate apar la femei

Conform statisticilor, 40% din problemele de fertilitate le apartin barbatilor. Daca incerci si nu reusesti sa ai un copil de mai mult de 6 luni, sfatuieste-ti partenerul sa isi faca si el niste teste de fertilitate, problemele pot sa vina de la ambii parteneri.

10. Anticonceptionalele afecteaza fertilitatea

La 2-3 luni dupa intreruperea anticonceptionalelor, orice femeie este expusa riscului de a ramane insarcinata. Anticonceptionalele te protejeaza de o sarcina nedorita atata timp cat le iei, ele nu influenteaza in vreun fel fertilitatea.

Citeste si 6 mituri despre sarcina.

 

Adauga comentarii!