Cel mai mare obstacol pentru femeile in varsta de 35 ani sau mai mult poate fi, in primul rand, sa ramana insarcinate. Ratele de fertilitate incepe sa scada treptat in jurul varstei de 30 de ani, se accentueaza mai mult la 35 de ani si semnificativ la 40 de ani. Chiar si cu tratamente de fertilitate, cum ar fi fertilizarea in vitro, femeile inaintate in varsta au mai multe dificultati in a ramane insarcinate, in comparatie cu cele tinere, dar nu este o misiune imposibia, ci doar necesita, poate, mai mult efort.
Femeile de peste 35 de ani au, de asemenea, mai multe probleme cu pastrarea sarcinii. Ratele avorturilor spontane sau de sarcina extrauterina cresc o data cu inaintarea in varsta.
Astazi, multe femei incearca sa aiba copii dupa varsta de 35 de ani. Aceasta oportunitate poate fi plina de bucurii, dar si de noi intrebari. In ciuda provocarilor, multe femei reusesc sa conceapa cu succes.
Riscurile unei sarcini dupa 35 de ani:
- Riscul de a da nastere unui copil cu un defect din nastere creste pe masura ce creste varsta mamei. Acest lucru se datoreaza, probabil, diviziunii anormale a ovulului. Acest lucru conduce la cromozomi inegali la sfarsitul divizarii. Riscul de a avea un copil cu sindromul Down creste proportional cu varsta mamei.
- Avortul spontan. Cele mai multe avorturi spontane se intampla in primele 13 saptamani de sarcina. Cu varsta, riscul de avort spontan precoce creste.
- Exista, de asemenea, un risc crescut pentru femeile gravide cu varsta de peste 35 de ani in a dezvolta o presiune arteriala crescuta sau chiar diabet zaharat, ceea ce poate fi o problema mare pentru copilas.
- Probleme cu placenta. Placenta previa reprezinta o situatie in care placenta este atasata aproape de sau acopera cervixul (deschiderea uterului). Acest lucru poate duce la sangerare riscanta in timpul nasterii. Daca ai 40 de ani, ai de trei ori mai multe sanse sa ai probleme de acest gen, decat o femeie de 20 de ani ei. Chiar si asa, complicatia este rara.
- Nastere prematura si greutatea mica la nastere: exista mai multe sanse de o nastere prematura, inainte de 37 saptamani. Ca rezultat, mamele mai in varsta sunt expuse riscului de a avea copii cu greutate sub media normala la nastere.
- Fertilitatea, desi nu este o problema de care se loveste fiecare mama peste 30 de ani este normal si independent de noi ca aceasta sa scada dupa 30, atat la barbati, cat si la femei. Femeile nu mai ovuleaza la fel de frecvent, ovulele pot fi mai greu de fertilizat si la acestea se pot adauga si posibile probleme cu endometrioza (reprezinta cresterea anormala a celulelor endometriale – celulele care se desprind de peretii uterului in fiecare luna la menstruatie, in afara uterului) si blocaje ale trompelor uterine.
Progresele tehnologice ajuta tratamentele si permit multor femei care anterior nu reuseau sa ramana insarcinate sa se bucure de o sarcina normala, atata timp cat i se acorda o atentie si ingrijire mai buna.
Si cateva sfaturi pentru a va creste fertilitatea peste 35 de ani:
- Asigurati-va ca dieta voatra cuprinde suficient acid folic, fie ca supliment, fie din legumele cu frunze verzi, fasole uscata si unele fructe citrice.
- Programeaza-ti o intalnire cu medicul tau inainte de conceptie. Astfel, ti se verifica istoricul medical si stilul de viata. In acest fel veti fi la curent cu orice complicatie ati avea si cu tratamentul adecvat si cresc sansele unei sarcini sanatoase dupa 35 de ani.
- Observarea semnelor de fertilitate pot sa va spun foarte multe despre corpul vostru – tinerea evidentei temperaturii bazale si a lichidului de col uterin va poate ajuta sa identificati cel mai bun moment pentru a avea contact sexual pentru a reusi conceptia. Aceste semne de fertilitate pot dezvalui, de asemenea, daca sunteti la ovulatie regulat.
- Reduce stresul. Taie din lista de activitati ceea ce nu e necesita neaparat atentia/implicarea ta si cere ajutorul atunci cand vreo activitate e foarte solicitanta. Practica tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia sau exercitii de respiratie.
- Lucruri aparent simple, dar incredibil de importante, cum ar fi renuntarea la fumat, daca fumati sau eliminarea alcoolului din dieta poate imbunatati vizibil sansele de conceptie. Mentinerea corpului in forma si sanatos este, de asemenea, o modalitate foarte buna de a stimula sansele de reusita.
- Consuma alimente care stimuleaza sistemul endocrin ca, de exemplu, cele care sunt bogate in omega 3, acizi grasi esentiali, zinc, magneziu, vitamina B6, fructe si legume care contin vitamine antioxidante C, E si beta-caroten.
- Daca incercati sa ramaneti insarcinata deja de peste 6 luni fara vreun succes, atunci e timpul sa vedeti un specialist in fertilitate si sa faceti analize atat tu, cat si patenerul tau pentru ca,in acest moment se prea poate ca sa nu fie vorba doar de tine.
Vestea buna este ca daca ai iti asiguri o ingrijire prenatala adecvata si precoce, de preferinta, incepand inainte de sarcina, poti avea o nastere fericita si in conditii de siguranta, cu rezultate foarte similare cu cele ale femeilor de 20 de ani. Multe mame care se incadreaza in aceasta categorie de multe ori se simt mult mai pregatite pentru cerintele unui copil atat din punct de vedere financiar, cat mai ales emotional.