Te-ai gandit vreodata cum are loc conceptia? Ce se intampla dupa ovulatie si dupa actul sexual? Cum se formeaza viitorul bebelus?
Intreaga poveste despre cum viata incepe o data cu conceptia este mai jos si atinge punctele importante ale acestui proces. De exemplu, stiati ca fiecare femeie se naste cu un anumit numar de foliculi care contin oua imature, dintre care unele se vor maturiza si vor fi eliberate in timpul vietii?
Femeile se nasc cu aproximativ doua milioane de oua in ovare, dar unsprezece mii dintre ele mor in fiecare luna inainte de pubertate. Ca adolescenta (atunci cand ajungi la menstruatie), o femeie are doar 300,000 la 400,000 de ovule ramase si din acel moment, aproximativ o mie dintre ele sunt destinate sa moara in fiecare luna. Acest fenomen este complet independent de hormoni, pilule contraceptive, sarcini, suplimente nutritive sau chiar de sanatate sau stilul de viata.
De cealalta parte, barbatii produc sperma zilnic in cea mai mare parte a vietii lor.
In timpul fiecarui ciclu menstrual, cu aproximativ 12 – 14 zile inaintea urmatoarei menstruatii, unul pana la trei ovule ajung la maturitate intr-unul din ovare. Unul dintre acestea este apoi eliberat, procesul fiind cunoscut sub numele de ovulatie.
Odata ce ovulul paraseste ovarul (poate supravietui aproximativ 12 – 24 de ore), acesta intra in trompele uterine si incepe astfel calatoria spre uter. Acest lucru inseamna ca sperma (care poate trai mai multe zile, in conditii ideale) trebuie sa fie prezenta pentru a fertiliza ovulul, deci faceti sex des in aceasta perioada.
Trompa uterina are 10 cm lungime si captuseala ei este de asa natura incat directioneaza cu usurinta oul spre uter. Chiar si asa, calatoria dureaza cinci zile sau mai mult. Fertilizarea ovulului – unirea dintre ou si sperma – are loc in cursul acestui „voiaj”, iar apoi ovulul fertilizat va continua trecerea spre uter si implantul in peretele uterin. Daca fertilizarea nu a fost una de succes, ovulul isi termina calatoria si se dezintegreaza.
In timpul actului sexual, barbatul elibereaza o cantitate mare de sperma – in jurul valorii de 250 de milioane de spermatozoizi la fiecare ejaculare, in vagin. Fiecare spermatozoid are o coada lunga care il ajuta spre a se propulsa si a inota pana la trompa uterina, unde are loc fecundarea ovulului. Intreaga distanta, din vagin prin uter si in sus, in trompele uterine poate fi realizata in ore. Cu toate acestea, sperma poate supravietui in vagin si uter timp de 3-5 zile, ceea ce inseamna ca este o fereastra de aproximativ 6 zile in care fertilizarea poate avea loc (amintiti-va ca un ovul traieste 12-24 de ore dupa ovulatie). Nu toate milioanele de spermatozoizi vor trece insa in trompa uterina; de fapt, cei mai multi dintre ei mor in afara vaginului sau se pierd de-a lungul drum. In jurul valorii de 200 de spermatozoizi, deci doar o foarte mica parte din numarul eliberat initial, ajunge la ou.
Cand acest lucru se intampla, desi exista multi spermatozoizi in jurul ovulului care incerca sa penetreze stratul exterior, doar unul dintre ei va reusi sa-si croiasca drumul prin suprafata ovulului si sa-l fertilizeze. Odata ce se intampla acest lucru, stratul exterior al oului se ingroasa rapid pentru a tine departe concurenta, ceilalti spermatozoizi.
In timpul fertilizarii, materialul genetic din sperma si ovulul se combina pentru a crea o noua celula care va incepe rapid sa se divida. Acest masa de celule noi este cunoscuta sub numele de blastocist. Se continua calatoria din trompa uterina spre uter, o calatorie care poate dura inca trei zile sau aproximativ.
Nu esti insarcinata pana cand blastocistul nu se ataseaza de peretii uterului tau. In acest stadiu timpuriu, masa de celule, care este mai mult decat un ou fertilizat, dar nu inca un embrion, este uneori mentionata ca o fiind “conceptia“. Desi sexul ei este deja stabilit, inca nu are forma unui copil. Din celulele respective urmeaza sa se dezolte embrionul si o placenta.
Uneori exista posibilitatea ca masa de celule (blostocistul) sa se implanteze in afara uterului, pe trompa falopiana, situatie cunoscuta sub numele de sarcina extrauterina si constituie o urgenta medicala. Acest tip de sarcina nu are nicio sansa de reusita si trebuie indepartata pentru a nu afecta trompa falopiana.
Pana cand vei incepe sa detectezi semne ale unei posibile sarcini, vor trece cateva saptamani. Daca ti-a intarziat menstruatia, un test de sarcina iti este la indemana si usor accesibil si, cu putin noroc, vei descoperi ca esti inarcinata.