De ce apare autismul? S-a descoperit cauza principala a acestei afectiuni

Femeile care experimenteaza o infectie severa in timpul sarcinii si au nevoie de spitalizare sunt predispuse la un risc ridicat de a avea un copil cu autism. Insa, nu numai femeile care au infectii in timpul sarcinii sunt predispuse sa nasca un copil cu aceasta afectiune, ci si cele care dezvolta anumite bacterii in tractul digestiv in perioada sarcinii.

Doua noi studii realizate de cercetatorii de la MIT si Universitatea de Medicina MAssachusetts au reusit sa faca mai multa lumina in descoperirea cauzelor autismului si prevenirea acestei afectiuni.


In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca anumite bacterii din tractul digestiv al femeii gravide pot influenta aparitia autismului la fat. Ei au mai descoperit ca aceste bacterii produc anumite modificari specifice in creierul fatului care declanseaza comportamentul de tip autist. Se pare ca exista o regiune foarte discreta in creier care moduleaza toate comportamentele asociate cu autismul.

Rezultatele studiului au fost testate pe soareci gestanti, care au fost infestati cu bacteria respectiva si au nascut pui cu comportamente autiste. Vestea buna este ca soarecii gestanti care au fost tratati cu antibiotice au nascut pui perfect sanatosi, cu comportament normal.

Aceasta descoperire este una importanta deoarece va ajuta la reducerea numarului de copii care se nasc cu aceasta afectiune. Daca se va descoperi ca tratamentul cu antibiotice da rezultate si in cazul femeilor gravide in distrugerea acestei bacterii, atunci autismul va fi o afectiune vindecabila din timpul sarcinii.

Ce tip de infectii favorizeaza autismul?

Un studiu din 2010 care a inclus copii nascuti in Danemarca intre anii 1980 si 2005 a aratat ca infectiile severe virale din timpul primului trimestru de sarcina predispuneau copilul la un risc de 3 ori mai mare de a face autism, iar infectiile bacteriene din timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina cresteau riscul de a face autism cu 1.42%.

Printre afectiunile care pot predispune copilul la autism se numara: gripa, gastroneterita virala si infectiile urinare severe.

Studiul respectiv a aratat ca nu toate gravidele care experimenteaza infectii in timpul sarcinii sunt predispuse riscului de a avea un copil cu autism. Aparitia autismului depinde nu numai de instalarea infectiei, ci si de sistemul imunitar al mamei si inflamatiile din organism.

Cand se manifesta autismul?

Autismul se manifesta incepand cu varsta de 1 an – 1 an si jumatate cand copilul incepe sa aiba momente de izolare, nu are contact vizual si pare lipsit de reactie. Manifestarile autismului pot fi mai usoare sau mai grave, unele se pot vindeca prin diverse tipuri de terapie (comportamentala, fizica, audio-vizuala) inca de la varste fragede, altele pot dura pe tot parcursul vietii. Mai multe detalii despre diagnosticul si tratamentul autismului pot fi gasite pe autism.ro.

Citeste si:

Autismul la copiii mici: 10 semne care ar trebui sa te alarmeze

Raceala in timpul sarcinii – cum o tratezi?

Sursa foto: purelyb.com.

 

Adauga comentarii!