Pentru a ramane insarcinata, procesul de ovulatie si de fertilizare trebuie sa functioneze perfect. Pentru unele cupluri, problemele de infertilitate pot exista inca de la nastere (congenital) sau de-a lungul vietii unuia sau altuia s-a schimbat ceva ce a dus la infertilitate.
Fie doar unul, fie ambii parteneri pot reprezenta cauza infertilitatii.
Este recomandat sa vizitezi un specialist daca experimentezi cel putin una din conditiile urmatoare:
- daca ai sub 35 de ani si, desi ai avut contacte sexuale neprotejate timp de un an, nu ai ramas insarcinata
- daca ai peste 35 de ani si incerci, fara succes, sa concepi un copil de sase luni sau mai mult
- daca ai experimentat doua sau mai multe avorturi spontane
- daca ai fost diagnosticata cu o afectiune, cum ar fi endometrioza sau sindromul ovarelor polichistice ori partenerul tau de sex masculin are un numar scazut de spermatozoizi, lucru care ar putea afecta sansele de a ramane gravida.
Cauzele infertilitatii sunt numeroase, dar pot fi clasificate in jurul acestor probleme: ovulatia si calitatea oulului; productia de sperma, transportul si functiile acesteia; de fertilizare; inseminarea.
- Factorii care cauzeaza infertilitatea la barbati:
Azoospermie (absenta completa a spermei) si oligospermia (producerea unui numar redus de spermatozoizi) sunt doua dintre cele mai comune cauze ale infertilitatii masculine. Alte cauze includ celulele spermatice malformate sau celule spermatice care mor inainte de a ajunge in ovul. In cazuri rare, infertilitatea masculina poate fi atribuita unei boali genetice sau unei anomalii cromozomiale.
Alte motive pentru infertilitatea masculina includ absenta congenitala a canalului deferent care are rolul de a transporta sperma pentru ejaculare; criptorhidie sau testicule ascunse care, de asemenea, este o afectiune congenitala; variocel – o dilatatie varicoasa a venelor (varice) cordonului spermatic care impiedica functionarea normala; si o vasectomie anterioara care trebuie sa fie inversata.
- Factorii care cauzeaza infertilitatea la femei
Probleme cu menstruatia si ovulatia
– ovulatia neregulata sau anormala, numita anovulatie, este unul dintre cele mai importante motive pentru infertilitatea feminina
Trompe uterine blocate / afectiuni ale trompelor uterine
– Trompele uterine blocate sau afectate impiedica ovulul sa ajunga la uter si spermatozoizii sa ajunga la ovul. Cauze care duc la aceasta afectiune includ boala inflamatorie pelvina (denumirea generica pentru infectiile tractului genital feminin situat in partea supracervicala: uter, trompe, ovare, peritoneul pelvin), boli cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia, si interventii chirurgicale anterioare de sterilizare.
Insuficienta ovariana prematura
– Aceasta afectiune este de obicei cauzata de un raspuns autoimun, atunci cand organismul dumneavoastra ataca din greseala tesuturile ovariene, sau de pierderea prematura a ovulelor din ovar din cauza unor probleme genetice sau de mediu, cum ar fi chimioterapia. Aceasta duce la pierderea capacitatii ovarului de a produce ovule, precum si la o scadere in producerea estrogenului sub varsta de 40 de ani.
Sindromul ovarelor polichistice
– este un dezechilibru hormonal ce presupune absenta ovulatiei, menstruatii neregulate si infertilitate. Aceasta se caracterizeaza prin aparitia a numeroase mici chisturi pe ovar care pot fi vazute pe o ecografie. De asemenea, este adesea asociat cu rezistenta la insulina, obezitate, cresterea anormala a parului pe fata sau pe corp si acnee. Este cea mai frecventa cauza a infertilitatii feminine.
Endometrioza
– reprezinta cresterea anormala a celulelor endometriale (celulele care se desprind de peretii uterului in fiecare luna la menstruatie) in afara uterului. Desi celulele endometriale migreaza in afara uterului, acestea sunt benigne (necanceroase). Endometrioza poate afecta fertilitatea prin producerea de hormoni si alte substante care au un efect negativ asupra ovulatiei, fecundatiei si nidarii celulei ou. Printre alte simptome ale endometriozei se numara: dureri abdominale, diaree/ constipatie, dureri de spate, sangerari menstruale neregulate, prezenta sangelui in urina.
Fibroamele
– sunt non-canceroase (tumori benigne), dependente de estrogen, care cresc in uter si care pot provoca dureri pelviene si sangerari abundente menstruale. De asemenea, ele pot cauza infertilitate si avorturi spontane recurente. Un medic ar putea recomanda o miomectomie ca cea mai buna metoda chirurgicala de interventie pentru a elimina fibroame pentru femeile care doresc sa ramana gravide.
Acestea sunt unele dintre cele mai cunoscute afectiuni care cauzeaza infertilitatea unui cuplu, dar vizitele periodice la specialist si respectarea indicatiilor acestuia va aduc cu un pas mai aproape de sarcina mult dorita.