O posibila complicatie din timpul sarcinii este intarzierea de crestere fetala. Cand bebelusul creste intr-un ritm prea lent si nu se incadreaza in parametrii normali de crestere si dezvoltare specifici varstei lui gestationale, medicul pune diagnosticul de intarziere de crestere intrauterina. De obicei, bebelusii care cresc prea lent au o greutate mica la nastere si au nevoie de o atentie mai mare in primele luni dupa nastere. Ei se pot confrunta cu tulburari de respiratie, o imunitate prea scazuta, hipoglicemie, probleme neurologice, prematuritate, dificultati in reglarea temperaturii corporale, incapacitatea de a se hrani singuri, dar si probleme de sanatate mai grave.
Care sunt tipurile de intarziere de crestere fetala?
Intarzierea de crestere simetrica: atunci cand bebelusul creste intr-un ritm lent, insa proportionat (atat corpul cat si organele interne cresc in acelasi ritm).
Intarzierea de crestere asimetrica: atunci cand copilul are capul si creierul dezvoltate normal, insa corpul este mult mai mic decat ar trebui pentru varsta lui gestationala. Aceasta asimetrie este evidenta mai ales la ecografiile din trimestrul al 3-lea de sarcina.
Care sunt cauzele intarzierii de crestere fetala?
1. Placenta nu furnizeaza nutrientii necesari pentru bebelus.
2. Diverse probleme de sanatate ale mamei: preeclampsie, toxoplasmoza si alte infectii, imunitate scazuta.
3. Sarcina este una multipla si placenta nu face fata la cererea mare de nutrienti.
4. Lichidul amniotic are un nivel prea scazut si nu ii permite bebelusului sa se dezvolte cum trebuie.
5. Probleme la nivelul cordonului ombilical.
6. Malformatii uterine.
7. Greutatea prea mica a mamei.
8. Anumite anomalii genetice ale fatului (sindromul Turner, sindromul Down, anencefalie).
9. Stilul de viata nesanatos al mamei (fumeaza, consuma alimente nesanatoase, mananca prea putin, tine un anumit regim alimentar).
10. Predispozitie genetica.
Care sunt solutiile pentru intarzierea de crestere fetala?
Daca intarzierea de crestere fetala nu este asociata vreunui simptom si bebelusul este sanatos, atunci el isi va reveni incet-incet dupa nastere, cu ajutor neonatologic de specialitate daca este cazul. In general, bebelusii care au intarzieri de crestere fetala au mai putin de 2.5 kilograme atunci cand sunt nascuti la termen.
Pentru ca sarcina sa fie una cat mai lipsita de probleme, femeia gravida trebuie sa aiba grija sa consume alimente cat mai bogate in nutrienti, sa evite fumatul, alcoolul si medicamentele de orice fel, sa se odihneasca suficient si sa se fereasca de situatiile stresante.
In general, in cazurile de intarziere de crestere fetala, medicul recomanda o monitorizare mai atenta a sarcinii si amniocenteza pana in luna a 5-a de sarcina.
Citeste si:
Sursa foto: momjunction.com.