Odata ce sarcina evolueaza, corpul tau trece prin tot felul de transformari, care mai de care mai neasteptate. Una dintre acestea este linea nigra, o dunga verticala, inchisa la culoare, ce iti traverseaza burtica de la buric in jos spre zona pubiana. La unele gravide, cu pielea mai inchisa la culoare, linea nigra este mai pronuntata si poate fi vizibila chiar deasupra buricului. La altele, cu pielea deschisa la culoare, aceasta linie este mai discreta.
Exista diverse mituri populare legate de linea nigra. Unele spun ca daca aceasta linie sa intinde deasupra buricului o sa ai un baietel, iar daca ea este pana la buric sau lipseste cu desavarsire, o sa ai o fetita. Aceste mituri nu au vreo baza stiintifica, insa poti sa le verifici pentru amuzamentul tau.
Cand apare linea nigra si de ce?
Linea nigra se afla in permanenta acolo, numai ca in timpul sarcinii, din cauza schimbarilor hormonale care au loc in organism, ea se innegreste si devine vizibila. Aceasta dunga se inchide la culoare in jurul saptamanii 23 de sarcina si devine mai evidenta odata ce sarcina inainteaza. Ea este provocata de excesul de estrogen si productia crescuta de melanina din organism. Deoarece nivelul de melanina din organism este mare in perioada sarcinii, apare aceasta hiperpigmentare a pielii, mai ales la nivelul mameloanelor, care devin mai inchise la culoare, dar si la nivelul tenului.
In general, hormonii de sarcina sunt responsabili de modificarile pielii pe care o sa le observi mai ales incepand cu trimestrul 2 de sarcina: linea nigra, inchiderea la culoare a areolelor mamare, melasma sau masca de sarcina, varicele, accentuarea celulitei, acneea sau uscarea pielii, vinisoarele pe sani, inchiderea la culoare a pistruilor si a alunitelor.
Cand dispare linea nigra?
Din fericire, superpigmentarea pielii din timpul sarcinii se diminueaza treptat dupa nastere, asadar nu trebuie sa iti faci griji ca burta ta va ramane mereu divizata pe verticala de o linie neagra. Cu cat este mai pronuntata linea nigra cu atat ea se estompeaza mai greu. La unele femei aceasta dunga dispare la cateva luni dupa nastere, la altele la cateva saptamani.
Cum iti mentii pielea sanatoasa in timpul sarcinii?
Deoarece pielea este foarte afectata de schimbarile hormonale din timpul sarcinii, este important sa bei lichide (apa si sucuri naturale), sa faci miscare, sa folosesti mereu creme si uleiuri pentru prevenirea vergeturilor, pentru protectie solara si pentru hidratarea pielii. De asemenea, consuma multe fructe si legume, evita zaharul si alimentele care contin aditivi.
Citeste si:
Sursa foto: pregnancyrelated.com.