Pentru majoritatea femeilor, primele 12 saptamani de sarcina sunt cele mai consumatoare pentru ca totul este atat de nou, atat de interesant, chiar coplesitor.
Primul trimestru incepe din prima zi a ultimei menstruatii pana la sfarsitul saptamanii 12. Vei sti sigur ca esti insarcinata cand vei fi deja cel putin in saptamana a 6-a de sarcina.
In acest prim trimestru copilasul are cea mai rapida rata de crestere astfel ca pana la sfarsitul saptamanii a 12-a i se vor fi format toate organele. Dezavantajul acestei cresteri rapide il vei resimti tu: senzatie de oboseala, emotii amestecte, stare ciudata etc., dar incearca sa nu te ingijorezi. Simti toate aceste lucruri pentru ca tu, corpul tau se adapteaza la schimbarea provocata de sarcina si vestea buna e ca spre sfarsitul acestui trimestru lucrurile se linistesc.
Primul trimestru cuprinde saptamanile 4 – 12.
In primul trimestru copilul tau este un embrion de marimea unei seminte de mac, format din doua straturi: epiblast si hypoblast, din care se vor dezvolta toate organele si partile corpului.
- Saptamana 4 – bebelusul este microscopic si se aseamana cu o mingiuta de celule; aceasta mingiuta de celule se divide intr-un embrion (viitorul tau copilas) si placenta. Tubul neural al bebelusului, componenta principala a coloanei vertebrale, creierul si coloana vertebrala, sunt deja formate. Sacul amniotic si lichidul se formeaza pentru a oferi protectie copilasului tau.
- Saptamana 5 – Embrionul nu este mai mare decat un mormoloc, dar deja incep sa i se formeaza organele (inima, stomac, ficat, rinichi) si sistemele importante (digestiv, circulator, nervos).
- Saptamana 6 – embrionul are, in medie, 4 mm si se va dubla in marime din nou saptamana viitoare. Sistemul circulator este din ce in ce mai sofisticat si bebelusul devine din ce in ce mai dragut: incep sa i se contureze nasul, urechile, ochii, barbia, obrajii. Apar si niste mici umflaturi din care se vor dezvolta in cele din urma bratele si picioarele.
- Saptamana 7 – embrionul deja si-a dublat marimea – 8 mm! Acesta genereaza, in fiecare minut aproximativ o suta de celule noi ale creierului! Nu numai creierul devine din ce in ce mai complex, ci si inima. De asemenea, i se dezvolta un set permanent de rinichi si bratele si articulatiile bratelor si mainilor se formeaza tot in aceasta perioada.
- Saptamana 8 – copilasul e de marimea unui fruct de zmeura! Are in jur de 2 centimetri lungime, dar in aceasta perioada creste un milimetru pe zi. Degetelele de la maini si picioare incep sa se formeze, iar inima are un ritm uimitor de 160 de batai pe minut, pleoapele acopera ochii, tubul de respiratie se extinde de la gat pana la plamanii in curs de dezvoltare si “coada” lui (da, are o codita) aproape va disparea. In creier, celulele nervoase se ramifica si se interconecteaza formand cai neuronale primitive. Tu inca nu-l poti simti, dar bebelusul isi misca mainile si piciorusele. In ceea ce te priveste pe tine, vei observa ca sutienul este tot mai mic si in curand probabil ca vei avea nevoie de o marime mai mare. Cresterea nivelului de hormoni duce la cresterea sanilor si a altor modificari ale tesutului, care pregatesc corpul pentru alaptare. Incepi sa te simti obosita si apar greturile.
- Saptamana 9 – am ajuns la 2,30 centimetri, cam cat o maslina. Nu mai este un embrion, ci un fetus. Incepe sa arate din ce in ce mai uman. Partile corpului se disting mai bine acum, dar vor mai trece printr-o multitudine de ajustari si modificari in urmatoarele luni. De asemenea, inima bebelusului tau termina tot acum impartirea in cele patru camere si valvele incep sa se formeze. “Coada” embrionara a disparut complet. Mamica: sistemul digestiv incetineste lucru care te poate face sa te simti balonata, sa ai indigestie sau arsuri la stomac. Incearca sa-ti asiguri o alimentatie sanatoasa. De asemenea, ti se schimba foarte des starile de comportament.
- Saptamana 10 – bebelusul are 3 cm si un pic. Copilasul tau continua sa se transforme intr-un omulet putin cate putin! Mandibula a inceput sa se formeze si, uimitor, contine deja viitorii dintisori de lapte. Inima este de acum pe deplin formata si bate de doua-trei ori mai repede decat a ta. Tot acum se formeaza si unghiutele de la maini si de la picioare. Copilul incheie in aceasta perioada cea mai critica parte a dezvoltarii sale. Organe vitale – inclusiv rinichii, intestinele, creierul si ficatul sunt toate la locul lor, functioneaza si incep sa produca celule rosii – pe parcursul sarcinii dezvoltarea lor continua. Membrele lui se pot indoi, iar capul masoara jumatate din lungimea corpului sau. Mamica: este posibil sa ai dureri in abdomen, deoarece copilasul excercita presiune asupra organelor tale: vene, muschi si ligamente. Inca ai senzatia de greata si emotii puternice. Inainte de a ramane insarcinata, uterul tau era de marimea unei pere mici. In aceasta saptamana este aproape cat un grapefruit.
- Saptamana 11 – este de marimea unui lime. Nu mai este mult si bebelusul este pe deplin format dupa care restul sarcinii si-l va petrece crescand (ca si tine, de altfel). Acum el e deja ocupat sa loveasca si sa se intinda. Aceste miscari vor deveni mai frecvente pe masura ce corpul bebelusului creste, se dezvolta si devine mai functional. Nu vei simti loviturile pentru inca o luna sau doua. Mamica: in aceasta perioada iti va fi cald si sete foarte tare, asta din cauza metabolismului. Cele mai comune plangeri din primul trimestru de sarcina sunt datorate durerilor de cap.
- Saptamana 12 – bebelusul are aproximativ 5,3 cm lungime. In aceasta saptamana dezvoltarea cea mai importanta sunt reflexele. Degetele incep in curand sa se inchida si sa se deschida, isi indoaie picioarele, desi isi poate incorda muschii din jurul ochilor, pleoapele raman inchise pana aproape de saptamana 27. Creierul se dezvolta rapid. Mamica: Durerile de cap si ametelile se pot intensifica in aceasta perioada, fiind cauzate de hormoni, scaderea glicemiei, deshidratare sau stres, incepe sa se observe putin burtica, secretiile vaginale se intetesc pentru a te proteja de infectiile vaginale.
In primul trimestru de sarcina ar trebui sa mananci alimente ce contin ghimbir, sa ai mese scurte si dese, sa te odihnesti de fiecare data cand ai ocazia, sa consumi multe lichide, alimente bogate in fibre, sa faci exercitii fizice simple, ridica-te usor din pat (pentru a evita starea de ameteala) si daca simti nevoia, fa sex – copilasul nu va fi afectat in nici un fel.