Alimente interzise in perioada sarcinii

Pentru a avea o sarcina fara probleme, este bine sa iti iei toate masurile de precautie chiar daca multe dintre ele ti se par exagerate. Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa ai grija in perioada sarcinii este alimentatia. Cu cat mananci mai sanatos si mai simplu, cu atat o sa ai o stare mai buna de sanatate si bebelusul tau se va dezvolta cum trebuie. Asa cum probabil te-a sfatuit si medicul tau, pe toata perioada sarcinii este bine sa eviti anumite alimente pentru a elimina riscul de contaminare cu diverse bacterii si paraziti care pot face rau fatului.

Care sunt alimentele interzise in perioada sarcinii?


Carnea gatita insuficient

Deoarece carnea preparata insuficient creste riscul de toxoplasmoza, listeria si diverse alte bacterii, este mai bine sa eviti fripturile in sange si sa ai grija ca alimentele pe care le consumi sa fie preparate cat mai bine. De asemenea, evita si scoicile crude din acelasi motiv.

Branzeturile cu mucegai

Daca iti plac branzeturile frantuzesti, atunci n-o sa iti pice prea bine faptul ca nu ai voie sa le mananci. Motivul pentru care n-ai voie sa le mananci este ca si ele pot fi contaminate cu diverse bacterii.

Sushi si alte preparate cu peste crud

In caz ca esti invitata la un restaurant cu specific japonez, este mai bine sa declini invitatia ca sa nu fii nevoita sa te abtii de la o portie delicioasa de sushi. Pentru ca este facut cu carne cruda, sushi poate contine diverse bacterii si paraziti la fel ca orice alt tip de carne cruda.

Pestele spada, macroul si rechinul

Pestele spada, macroul sau rechinul contin mercur, o substanta care poate produce malformatii la fat. Incearca sa consumi pesti de dimensiuni mai mici si sa eviti pestii mari.

Preparatele care contin oua crude

Ouale crude pot fi infestate cu salmonella, o bacterie foarte periculoasa pentru fat, de aceea e mai bine sa eviti diverse preparate care contin oua crude, de exemplu tiramisu sau anumite feluri de inghetata de casa.

Produsele lactate nepasteurizate

Listeria este o bacterie care afecteaza mai ales persoanele in varsta si femeile insarcinate. Ea se gaseste frecvent in produsele lactate nepasteurizate, dar si in carnea preparata insuficient.

Germenii cruzi

Desi germenii cruzi contin tot felul de nutrienti, daca nu sunt consumati cand trebuie, ei pot dezvolta tot felul de bacterii. Germenii cruzi pot fi infestati cu bacteriile E.coli sau Salmonella inca de la cultivare, deoarece ei au nevoie pentru dezvoltare de un mediu cald si umed, propice bacteriilor.

Bauturile care contin alcool

Deoarece trece foarte usor prin placenta, alcoolul trebuie evitat pe toata perioada sarcinii. Nu exista studii care sa arate ca si o cantitate minima de alcool dauneaza fatului, insa, pentru a fi sigura, este mai bine sa il eviti.

Alimente foarte sarate

Avand in vedere ca alimentele sarate cresc tensiunea arteriala si nu fac bine sanatatii, cu atat mai mult e bine sa le evitam in perioada sarcinii, cand corpul e mai sensibil si trebuie sa sustina dezvoltarea unei noi vieti.

Prea mult ficat

Ficatul este bogat in vitamina A care, in cantitati mari, poate provoca malformatii fatului. Asadar, ai grija si nu consuma foarte des pateuri de ficat sau ficatei de pui la gratar, s-ar putea sa iti dauneze.

Diverse tipuri de ceaiuri medicinale

Stiai ca ceaiurile de pelin, coada soricelului, lemn dulce, rostopasca si salvie sunt interzise in sarcina? In general, ceaiurile medicinale nu sunt recomandate in perioada sarcinii. Daca vrei sa bei ceaiuri, alege ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul rooibos sau ceaiul alb, bineinteles, nu in cantitati foarte mari deoarece primele doua contin cofeina.

Concluzia este ca pentru a avea o alimentatie cat mai sanatoasa in perioada sarcinii, este recomandat sa eviti semipreparatele de la supermarket si sa prepari termic foarte bine cat mai multe alimente. De asemenea, spala bine fructele si legumele, evita excesul de dulciuri si nu consuma alimente gatite de pe o zi pe alta.

Adauga comentarii!