In saptamana a 14-a de sarcina esti deja in trimestrul 2 de sarcina si intri intr-o noua etapa a graviditatii, cea mai confortabila dintre toate. Daca in primul trimestru de sarcina inca te mai luptai cu greturile si oboseala, in acest trimestru, corpul tau este asa de obisnuit cu starea de graviditate incat de multe ori nici nu simti ca esti insarcinata.
Bebelusul tau cantareste in aceasta saptamana aproximativ 42 de grame si devine mai mare si mai puternic pe zi ce trece. Desi nu este mai lung decat o jumatate de banana, el acum are mainile si picioarele mai proportionate cu restul corpului, capul nu mai este nici el supradimensionat, iar chipul este foarte expresiv. Deoarece creierul a trecut si el intr-o alta etapa de dezvoltare, bebelusul face tot felul de grimase si trece de la o expresie la alta cu usurinta.
Ce schimbari apar in dezvoltarea bebelusului:
- parul si sprancenele incep sa ii creasca;
- isi suge degetul mare;
- este foarte activ in burtica, insa miscarile lui pot fi simtite incepand cu saptamana 16 de sarcina;
- ficatul incepe sa secrete bila;
- splina produce celule rosii;
- la baieti se formeaza prostata, iar la fete foliculii ovarieni;
- rinichii elimina toxinele si excesul de apa din organism prin urina;
- isi exerseaza muschii faciali (se incrunta, zambeste);
- sughite si casca;
- incep sa se evidentieze organele sexuale externe, insa nu pot fi vazute deocamdata la ecografie, asadar trebuie sa mai astepti putin pana cand o sa afli care este sexul bebelusului tau.
Cum esti tu la 14 saptamani de sarcina?
In primul rand, vesela si optimista, cu o talie usor ingrosata si cu 2-3 kilograme in plus. Ai facut analizele din primul trimestru si esti fericita ca ai trecut de aceasta perioada complicata de inceput de sarcina. Acum bebelusul este complet format, tu trebuie doar sa-l ajuti sa creasca in burtica ta oferindu-i toti nutrientii de care are nevoie. Mancarea sanatoasa, miscarea si relaxarea sunt importante pentru restul sarcinii, asadar ai grija de tine.
Simptome noi care ar putea sa apara in aceasta saptamana sunt sangerarile gingivale sau nazale, congestia nazala si sforaitul, varicele, constipatia si hemoroizii, foamea nestapanita, mai ales noaptea, arsurile gastrice si umflarea picioarelor. Pentru a face mai usoare aceste simptome de sarcina, incearca sa mananci simplu si putin, sa consumi alimente bogate in nutrienti ca sa eviti momentele de foame din timpul noptii, sa bei multe lichide, sa iesi la plimbari dese si sa porti incaltaminte cat mai comoda. In perioada sarcinii, talpa piciorului ti se mareste cu un numar, insa, stai linistita, vei reveni la acelasi numar la pantofi la cateva luni dupa nastere.
Daca in primul trimestru de sarcina te-ai ingrasat foarte putin, doar 2-3 kilograme, incepand cu trimestrul al doilea te vei ingrasa cu o jumatate de kilogram pe saptamana, ceea ce inseamna ca la sfarsitul trimestrului 2 de sarcina vei cantari cu 6-7 kilograme mai mult.
Deoarece te simti foarte energica, apetitul sexual revine si el, asadar, relatia ta cu partenerul va reintra pe fagasul normal.
Ce analize poti sa faci in aceasta saptamana?
Daca nu ti-ai facut pana acum dublul test, un test de screening care detecteaza anomaliile cromozomiale la bebelus, inca il mai poti face in aceasta saptamana. In cazul in care rezultatele la dublul test sunt cu risc crescut de anomalii cromozomiale sau defecte de tub neural, atunci medicul tau iti va recomanda sa faci triplul test, un test similar cu dublul test. De obicei, aceste teste sunt recomandate femeilor insarcinate cu varsta peste 35 de ani.
Citeste si:
Sursa foto: zliving.com, babycenter.com.