Saptamana 2 de sarcina

Saptamana a doua de sarcina este una dintre cele doua saptamani care se scad din varsta calculata de medic pentru a afla varsta aproximativa a bebelusului. Pentru ca medicul nu stie varsta exacta a conceptiei, el calculeaza varsta sarcinii de la inceputul ultimei menstruatii, insa ovulatia se produce in saptamana de la jumatatea ciclului menstrual, cu 12-14 zile inainte de urmatoarea menstruatie.

Asadar, in saptamana a doua de sarcina, inca nu esti insarcinata, insa corpul tau se pregateste hormonal pentru a sustine o noua viata.


Ce se intampla in aceasta saptamana cu corpul tau?

Nivelul de estrogen si progesteron a inceput sa creasca in organismul tau inca de saptamana trecuta, iar ovulul este pregatit pentru a fi eliberat. Pentru a ramane insarcinata, ovulul trebuie fecundat in urmatoarele 12-24 de ore de la ovulatie, asadar, daca vrei sa fii mai sigura ca nu ratezi aceasta perioada, foloseste teste pentru ovulatie. Din fericire, sperma poate supravietui in vagin si uter pe o perioada de 3-5 zile, ceea ce inseamna ca poti sa ramai insarcinata si daca ai activitati sexuale cu cateva zile inainte de ovulatie. Ideal, pentru a ramane insarcinata este recomandat sa faci sex cu 1-2 zile inainte de ovulatie, in timpul ovulatiei sau la o zi dupa.

In timpul fertilizarii, materialul genetic din sperma si ovul se combina pentru a crea o noua celula. Aceasta va incepe rapid sa se divida intr-o masa de celule (blastocist) care calatoreste 3-4 zile din trompa uterina spre uter.

Nu esti insarcinata pana cand blastocistul nu se ataseaza de peretii uterului tau. In acest stadiu timpuriu, masa de celule, care este mai mult decat un ou fertilizat, dar nu este inca un embrion, este considerata momentul conceptiei. De la acest moment, embrionul se transforma in bebelus pe o perioada de 38 de saptamani. Deoarece unele femei raman insarcinate mai devreme, sarcina lor se intinde de la acest moment inca 39 de saptamani, adica 41 de saptamani varsta calculata de medic.

Citeste si Simptome si cauze ale avortului spontan in primul trimestru de sarcina.

Ce trebuie sa faci pentru a avea o sarcina sanatoasa?

1. Ai grija de corpul tau si fa miscare in fiecare zi.

2. Consuma alimente bogate in acid folic, o vitamina importanta pentru dezvoltarea bebelusului.

3. Evita alimentele procesate si consuma alimente cat mai naturale.

4. Relaxeaza-te si nu te gandi obsesiv la sarcina, acest lucru iti aduce un stres suplimentar pe care nu il constientizezi, insa te poate afecta.

5. Renunta la fumat si alcool, evita medicamentele, radiografiile si mediile toxice.

6. Informeaza-te despre sarcina si, mai ales, despre alimentele permise si interzise.

Citeste si:

Saptamana 3 de sarcina

Saptamana 1 de sarcina

 

Adauga comentarii!