Cu o lungime de 28 de centimetri si o greutate de aproape 450 de grame, bebelusul tau arata din ce in ce mai mult ca un nou-nascut in miniatura. Buzele, pleoapele si sprancenele sunt acum mult mai distincte, iar sub gingii i se formeaza mugurii viitorilor dintisori. Ochii sunt formati si ei, insa irisul (partea colorata a ochilor) este deocamdata nepigmentat.
In acest stadiu al sarcinii, bebelusul este de dimensiunea unei nuci de cocos si are varsta de aproximativ 20 de saptamani. Incepand cu aceasta perioada vei incepe sa simti miscarile bebelusului din burtica ta, miscari ce vor deveni din ce in ce mai puternice pe masura ce el creste.
Ce transformari mai apar in dezvoltarea bebelusului tau?
Daca ai putea vedea in interiorul burticii tale, ai remarca cu siguranta parul fin (Ianugo) care acopera corpul bebelusului tau. Deoarece inca nu are grasime pe corp, pielea lui pare usor incretita, in ciuda faptului ca este protejata de vernix, un invelis care functioneaza ca un scut intre pielea fragila a bebelusului si lichidul amniotic.
Pancreasul a inceput sa produca hormoni importanti pentru buna functionare a intregului organism si, se poate spune, ca este aproape dezvoltat.
Cum se schimba viata ta?
Vizitele la doctor au devenit o rutina pentru tine, lucru care te va ajuta inclusiv dupa nastere, cand iti va fi mult mai usor sa iti faci programare la medic pentru controale regulate. In saptamana aceasta poti sa faci, daca nu ai facut-o deja, ecografia de morfologie fetala din trimestrul 2 pentru depistarea potentialelor anomalii la fat.
Pe abdomenul tau pot sa apara incepand cu aceasta saptamana neplacutele vergeturi, de aceea este foarte important sa te masezi constant cu uleiuri speciale pentru piele.
In ceea ce priveste greutatea, incepi sa te ingrasi de la o zi la alta, cu aproximativ 400 de grame pe saptamana. Pentru a nu te ingrasa mai mult decat este cazul, consuma alimente pline de nutrienti si nu adauga la meniul tau zilnic mai mult de 300 de calorii in fiecare zi.
Modificarile hormonale din organismul tau iti aduc noi surprize incepand cu aceasta saptamana:
1. Parul isi schimba textura, are mai mult volum, este mai stralucitor si parca creste mai repede. Dupa nastere, din pacate, acest simptom de sarcina dispare si el, iar parul revine la textura pe care o avea inainte de sarcina.
2. Tot schimbarile hormonale sunt responsabile si de cresterea accelerata a parului de pe corp, uneori in locuri neasteptate (pe barbie, deasupra buzei superioare si obraji), insa, stai linistita, dupa nastere aceasta schimbare a aspectului tau fizic va disparea.
3. Unghiile tale cresc mai repede? Nu, nu este o iluzie, in timpul sarcinii, unghiile isi schimba si ele textura, la unele femei devin mai rezistente, la altele, dimpotriva, mai fragile.
4. Pielea trece in timpul sarcinii prin tot felul de transformari: ba se usuca, ba capata un aspect celulitic, ba ajunge brazdata de vergeturi sau devine hiperpigmentata. Femeile care au alunite sau pistrui vor constata ca aceste modificari ale pielii devin mai inchise la culoare, fenomen provocat de productia crescuta de melanina din organism in timpul sarcinii.
5. Nu iti mai intra piciorul in vechii pantofi? Nu te ingrijora, nu halucinezi, piciorul tau a crescut cu un numar, o situatie normala in sarcina. Evita sa-ti cumperi prea multe incaltari in perioada sarcinii, deoarece, dupa nastere, vei reveni la numarul de pantofi pe care il aveai inainte de sarcina.
6. Durerile de spate, umflarea mainilor si a picioarelor, constipatia si hemoroizii, foamea exagerata pe timpul noptii si scurgerile vaginale abundente s-ar putea sa te supere si saptamana asta, insa, din pacate, aceste simptome dispar abia dupa nastere.
Citeste si:
Sursa foto: babycenter.com, bebeclub.co.id.