Iti vine sa crezi ca te apropii de sfarsitului trimestrului doi de sarcina? Trimestrul doi de sarcina se incheie in saptamana a 27-a de sarcina, asadar nu mai ai mult si intri pe ultima suta de metri a perioadei de graviditate. Deoarece miscarile bebelusului se disting acum foarte bine, te simti mult mai apropiata de bebelusul tau si iti poti da seama usor de programul lui de somn si trezie.
In saptamana 25 de sarcina, bebelusul are o greutate de 680 de grame si masoara aproape 35 de centimetri. Daca bebelusul ar avea si plamanii dezvoltati cum trebuie, el ar fi complet echipat inca de pe acum pentru viata extrauterina.
Ce schimbari apar in dezvoltarea bebelusului in aceasta saptamana?
- pielea lui incepe sa capete o culoare rozalie si seamana din ce in ce mai mult cu cea a unui nou-nascut, lucru care se datoreaza in special vaselor de sange care se formeaza la nivelul epidermei;
- pe pielea bebelusului continua sa creasca un puf fin (lanugo) si sa se dezvolte o substanta grasa numita vernix, care ii protejeaza pielea sensibila de incretirea provocata de lichidul amniotic;
- parul bebelusului creste din ce in ce mai mult;
- simturile lui sunt acum mult mai dezvoltate (simtul echilibrului, mirosul, auzul, gusturile);
- ochii bebelusului devin sensibili la lumina puternica.
Cum te simti tu?
Trimestrul 2 de sarcina este considerat cel mai usor din toata perioada de graviditate, de aceea profita de saptamanile pe care le mai ai din acest trimestru pentru a merge in locurile care iti plac si pentru a face lucruri care te relaxeaza.
Deoarece te ingrasi intr-un ritm accelerat, aproximativ o jumatate de kilogram pe saptamana, miscarile tale nu mai sunt atat de sprintene ca acum cateva saptamani. Spatele incepe sa te doara, nu te mai poti apleca prea mult si iti este greu sa mai faci exercitii. Evita efortul fizic si exercitiile cand te simti obosita. De asemenea, daca te simti usor ametita sau respiri greu, opreste-te din ce faci si relaxeaza-te. In sarcina, cel mai important lucru este sa iti asculti corpul si sa nu faci lucruri cu care nu te simti confortabil.
Ce probleme te pot supara in aceasta saptamana?
Insomniile pot deveni o problema in perioada sarcinii, mai ales incepand cu sfarsitul trimestrului doi de sarcina cand parca nicio pozitie nu mai e buna pentru somn si corpul refuza sa te mai asculte.
Pentru o mai buna circulatie a sangelui, este recomandat sa dormi cat mai mult pe partea stanga si sa eviti sa stai prea mult pe spate sau sa dormi pe burta. Daca dormi prea mult pe spate, uterul preseaza vena cava inferioara, responsabila pentru transportul oxigenului spre inima si se va instala hipertensiunea arteriala. De asemenea, somnul pe spate, din cauza presiunii uterului, iti va putea provoca dureri in aceasta zona. Un sfat bun este sa dormi pe o parte cu o perna la spate.
Nelinistile si grijile despre sanatatea bebelusului s-ar putea sa iti afecteze si ele calitatea somnului, de aceea este recomandat sa eviti sa citesti pe retelele de socializare tot felul de povesti ale altor gravide, care te pot nelinisti. Pentru a fi mai relaxata si mai linistita, mergi la cursuri speciale pentru nastere si, pentru orice nelamurire, intreaba-ti medicul.
O alta problema care s-ar putea sa te supere in aceasta saptamana este foamea pe timpul noptii. Constati ca oricat de satios ai mancat pe timpul zilei, noaptea ai senzatia aceea intensa de foame. Ca sa nu iti pierzi prea mult vremea prin bucatarie noaptea, prepara-ti seara cateva gustari pe care sa le ai la indemana pentru foamea din timpul noptii.
In aceasta saptamana ai cu 7-8 kilograme in plus, tranzitul intestinal nu merge chiar brici, arsurile parca te mai supara din cand in cand, gingiile iti sangereaza, nasul este infundat, iar picioarele nici gand sa iti mai intre in vechii pantofi. Cu toate astea, te simti in continuare plina de energie.
Ce trebuie sa faci in aceasta perioada?
In saptamanile 24-28, medicii recomanda analize de sange pentru depistarea diabetului gestational, o afectiune care apare destul de frecvent in timpul sarcinii si dispare de la sine dupa nastere. Diabetul gestational trebuie tratat din timp pentru a nu afecta bebelusul si a nu duce la complicatii in timpul nasterii.
Incearca sa mananci cat mai sanatos, ingrasarea peste masura te poate predispune la diabet gestational si hipertensiune arteriala. Bebelusul din burtica ta nu are nevoie de mai mult de 300-350 de calorii in plus la meniul tau in primele doua trimestre de sarcina si 450-500 de calorii in plus in ultimul trimestru de sarcina. In aceasta perioada te poti ingrasa cu 350-500 de grame pe saptamana.
Citeste si:
Sursa foto: babycenter.com.