Saptamana 29 de sarcina

Saptamana 29 de sarcina este a doua saptamana din ultimul trimestru de graviditate si aduce cu ea o intensificare usoara a simptomelor deja existente. Arsurile si foamea continua sa te supere, insa le poti tine sub control printr-o alimentatie corecta, fara grasimi, prajeala si condimente iuti. In ceea ce priveste bebelusul, el cantareste acum 1.2 kilograme si are lungimea de aproape 39 de centimetri, masurat din crestetul capului pana la calcaie. Creierul lui continua sa creasca si devine din ce in ce mai complex. La sfarsitul sarcinii, creierul bebelusului va avea aproximativ 100 de miliarde de neurorni.

Cum se dezvolta bebelusul in aceasta saptamana?

  • testiculele sunt in plin proces de coborare spre scrot;
  • la fetite, clitorisul este vizibil;
  • sprancenele si genele sunt vizibile;
  • bebelusul are acum mai mult par pe cap;
  • sub piele continua sa se dezvolte un strat de grasime care il va ajuta pe bebelus sa se adapteze mai repede la viata extrauterina;
  • pielea este acum mai intinsa;
  • oasele continua sa se intareasca si acumuleaza aproximativ 200 mg calciu in fiecare zi;
  • organismul bebelusului face rezerve de fier, calciu si fosfor pentru primele saptamani de viata extrauterina;
  • bebelusul este foarte activ, desi spatiul din burtica nu ii mai este inca de pe acum suficient.


Cum te simti tu?

Nu-i asa ca iti vine greu sa stai in pozitia culcat din cauza arsurilor? Se spune ca aceste arsuri sunt provocate de faptul ca parul bebelusului este in plin proces de crestere, insa, de fapt, bebelusul este acum suficient de mare cat sa puna presiune pe stomacul tau si sa iti provoace aceste arsuri. Daca mananci mai des si mai putin, vei observa ca aceste arsuri se vor ameliora. Cu cat stomacul este mai incarcat, cu atat arsurile sunt si ele mai puternice.

Deoarece corpul si-a schimbat centrul de greutate si ligamentele de la nivelul bazinului incep sa se inmoaie pentru a pregati corpul de nastere, o sa simti frecvent durerile de spate. Unele gravide, care au avut probleme cu spatele si inainte de sarcina, vor avea acest simptom ceva mai accentuat.

Daca ai avut probleme cu varicele inainte de sarcina sau daca ai in familie un istoric de varice, atunci s-ar putea sa experimentezi si tu acest simptom. Venele varicoase, pe langa aspectul inestetic pe care il au, sunt si deseori dureroase si inconfortabile. Deoarece ele se dilata si se umfla prea mult, din cauza ca isi pierd elasticitatea, senzatia pe care o simti este aceea de picioare grele si dureroase. Varicele nu apar numai in zona picioarelor, ci si in zona rectala. De exemplu, hemoroizii sunt de fapt tot un fel de vene varicoase.

Factorii favorizanti pentru aparitia varicelor sunt, pe langa predispozitia genetica, si statul prea mult in picioare, sedentarismul, presiunea exercitata de uterul marit din timpul sarcinii pe picioare, nivelul crescut de progesteron si cantitatea mare de sange care circula in organism in timpul sarcinii.

Pentru a ameliora varicele trebuie sa faci miscare, sa incerci sa stai in pat cu picioarele mai ridicate decat restul corpului, pentru a imbunatati circulatia sangelui. De asemenea, incearca sa dormi pe partea stanga, cu genunchii indoiti si, eventual cu o perna intre picioare pana la sfarsitul sarcinii. Aceasta pozitie de somn mentine normal fluxul de sange prin vena cava inferioara si asigura, totodata, o buna circulatie a sangelui in tot corpul, inclusiv la picioare.

O alta modificare importanta a corpului tau in aceasta perioada este la nivelul sanilor. Ei sunt acum mari, cu mameloanele inchise la culoare si se pregatesc pentru a secreta colostru, un lapte plin de anticorpi, secretat in ultima parte a trimestrului 3 de sarcina si in primele zile de la nastere.

Care sunt cele mai importante lucruri de care sa tii cont in aceasta saptamana?

Ai numarat de cate ori s-a miscat bebelusul azi? Odata ce treci de saptamana 28 de sarcina, este important sa monitorizezi in fiecare zi aceste miscari si sa numeri aproximativ 10 miscari intr-o ora. 10 miscari sau mai putine intr-o ora sunt normale. Cel mai simplu este sa te intinzi pe pat si sa stai linistita, atunci se simte bebelusul cel mai bine. Daca nu simti bebelusul pe parcursul unei zile, cel mai sigur este sa mergi la medic pentru o ecografie.

Daca ai probleme cu constipatia, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa consumi mai multe iaurturi, supe, smoothie-uri, fructe, salate si piureuri usoare. Evita alimentele prajite sau prea condimentate si, de asemenea, incearca sa nu mananci prea “uscat”.

In cazul in care te sperie momentul nasterii, incearca sa mergi la cursuri prenatale, sa te informezi despre alaptare, dar si despre recuperarea dupa fiecare tip de nastere (naturala sau prin cezariana).

Cand calatoresti cu masina distante mai lungi, stai pe scaunele din spate, intinsa, in acest fel bebelusul n-o sa apese pe colul uterin.

Calatoriile cu avionul sunt recomandate in primul si al doilea trimestru de sarcina, in al treilea trimestru este mai bine sa le eviti deoarece exista riscul de nastere prematura.

Asculta-ti corpul, iar daca ti se pare ca nu te simti pregatita pentru o calatorie sau un anumit eveniment, anuleaza-le. Decat sa stai ingrijorata in timpul calatoriei sau facand un lucru despre care nu esti sigura ca il poti face, mai bine renunti la ele.

Nu te compara cu alte femei insarcinate care au fost foarte active in ultimele luni de sarcina, fara sa aiba vreo problema, fiecare sarcina e diferita. Alege sa faci lucrurile in ritmul tau.

Evita in ultimul trimestru de sarcina sa mergi mult pe jos, sa faci prea multe exercitii fizice, chiar daca sunt usoare, sa faci trasee montane, sa stai mult in picioare prin muzee sau prea multe ore pe scaun, sa cari bagaje sau sa alegi zboruri cu escale prea lungi, oboseala s-ar putea sa afecteze sarcina si sa declanseze travaliul prematur.

Citeste si:

Saptamana 30 de sarcina

Saptamana 28 de sarcina

Sursa foto: babycenter.com.

 

Adauga comentarii!