In saptamana 30 de sarcina, bebelusul are 28 de saptamani de la conceptie si este de marimea unei verze mari. El masoara 39-40 de centimetri, masurat din crestet pana in calcaie, si are o greutate de aproximativ 1.4 kilograme. Cu fiecare zi de sarcina care trece, spatiul din burtica devine din ce in ce mai neincapator pentru bebelus, iar acesta incepe sa se simta cam inghesuit. Odata cu inaintarea in varsta a sarcinii, lichidul amniotic se imputineaza si el, lasand in acest fel loc bebelusului sa creasca.
Pentru a-l ajuta sa se simta confortabil pana la nastere, care va avea loc in aproximativ 10 saptamani, incearca sa nu stai prea mult in picioare, sa eviti efortul fizic sustinut, sa incerci sa faci doar exercitii usoare (yoga, inot, Pilates) si plimbari, sa dormi pe partea stanga si sa te feresti de situatii stresante.
Cum se dezvolta bebelusul in aceasta saptamana?
- isi tine ochii deschisi acum mai mult timp fata de saptamana trecuta, insa, in general, prefera sa stea cu ei inchisi;
- acuitatea vizuala continua sa se imbunatateasca;
- in acest moment, bebelusul poate sa vada lucruri care se afla la doar cativa centimetri de fata lui;
- pielea bebelusului este acum rozalie-rosiatica, aproape la fel ca cea a unui nou-nascut;
- se ingrasa de la o zi la alta;
- plamanii continua sa se dezvolte, insa, deocamdata, nu sunt pregatiti pentru respiratie;
- se formeaza maduva rosie hematogena.
Cum te simti tu?
Nu ar trebui sa te miri daca te simti usor obosita, desi nu ai facut mare lucru. Sarcina este destul de avansata pentru a putea sa iti mai continui la fel activitatile zilnice. Vestea buna este ca in doar doua saptamani vei intra in concediul prenatal si te vei putea odihni in voie pana la nasterea bebelusului.
Din cauza schimbarilor hormonale din corpul tau, ligamentele de la nivelul bazinului se inmoaie si vei avea deseori dureri de spate, dar si dureri de picioare. Masajul este un tratament excelent pentru ameliorarea durerilor de spate, asadar ia-l in calcul daca durerile se acutizeaza. Incearca sa mergi o data pe saptamana la o sedinta de masaj speciala pentru gravide sau sa iti rogi partenerul sa te maseze usor in fiecare seara, pana la sfarsitul sarcinii. Ai grija, masajul trebuie sa fie cat mai usor pentru a nu declansa travaliul.
De asemenea, incearca sa iti protejezi spatele cand stai perioade lungi in aceeasi pozitie. Ai grija sa stai cu spatele cat mai drept si sa te ridici din cand in cand de pe scaun sau de pe pat pentru a evita sa ramai in aceeasi pozitie prea mult timp. Ca sa ai o pozitie cat mai comoda, pune-ti o perna la spate cand stai pe scaun.
Un alt lucru important de care sa tii cont pe tot parcursul sarcinii este sa nu ridici greutati. Ele iti pot declansa travaliul prematur. Declansarea travaliului prematur reprezinta cel mai mare risc din ultimul trimestru de sarcina, asadar, ai grija sa nu iti fortezi bebelusul sa vina mai repede pe lume decat isi doreste el.
Tocurile nu sunt nici ele recomandate, mai ales in ultimul trimestru de sarcina, cand corpul isi schimba centrul de greutate. Daca porti tocuri, nu faci decat sa iti fortezi corpul sa isi gaseasca un alt echilibru decat cel natural, impus de sarcina. Acest lucru va duce la accentuarea problemelor de spate, dar si de picioare.
Ce alte simptome si schimbari apar in saptamana 30 de sarcina?
- te ingrasi cu aproximativ o jumatate de kilogram pe saptamana;
- sanii se maresc, devin greoi si pot sa inceapa sa secrete colostru;
- te poti simti uneori melancolica sau indispusa;
- apar mancarimi in zona burtii deoarece pielea se intinde foarte mult;
- apar contractiile de tip Braxton-Hicks, niste contractii false si usoare, care te pregatesc pentru contractiile adevarate;
- constipatia si hemoroizii pot fi o problema;
- pulsul este accelerat, insa acest lucru revine la normal dupa nastere;
- mainile si picioarele sunt mai mereu umflate;
- se pot instala problemele cu somnul, deoarece devine din ce in ce mai greu sa iti gasesti o pozitie confortabila;
- vei avea uneori probleme cu respiratia, deoarece uterul iti preseaza celelalte organe din corp.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care sa le faci in aceasta saptamana?
Mentine-ti o stare pozitiva si nu te ingrijora pentru momentul nasterii. Ca sa fii pregatita, incearca sa citesti despre fiecare tip de nastere (naturala sau prin cezariana), pentru a nu fi luata prin surprindere.
Cumpara cateva hainute pentru bebelus, acest lucru o sa iti dea o stare de buna-dispozitie. De asemenea, nu uita sa vorbesti din cand in cand cu bebelusul si sa ii monitorizezi miscarile.
Informeaza-te despre travaliu pentru a fi cat mai pregatita pentru acest moment. Travaliul este un proces care se instaleaza inainte de ruperea apei, cand colul uterin incepe sa se dilate. Semnele care insotesc travaliul sunt: durerile de spate, crampele abdominale, eliminarea dopului cervical, instalarea diareei si senzatia ca bebelusul coboara din ce in ce mai mult in zona pelviana.
Pentru a preveni ingrasarea mai mult decat este normal in sarcina, este important sa mananci alimente cat mai simple si cat mai sanatoase. Evita alimentele procesate, produsele de fast-food, carbohidratii in exces si, in general, alimentele care contin zahar si faina alba.
Nu uita sa te dai constant cu uleiuri si creme hidratante pe corp pentru a evita aparitia vergeturilor. Printre cele mai bune uleiuri naturale care hidrateaza pielea si ii refac elasticitatea se numara uleiul de cocos. Acest ulei are avantajul ca este absorbit usor de piele si nu lasa senzatia aceea neplacuta de piele lipicioasa. Pentru a fi cat mai eficient, foloseste ulei de cocos presat la rece, cu miros. Uleiul de cocos dezodorizat este tratat si nu isi pastreaza toate proprietatile.
Citeste si:
Sursa foto: babycenter.com.