Incepand cu aceasta saptamana, bebelusul incepe sa ia mai mult in greutate si mai putin in lungime. Pentru ca nu mai are spatiu suficient pentru a mai face tumbe in burtica, el este nevoit sa stea in pozitia fetala, pozitie pe care o va avea pana la nastere. De asemenea, tot incepand cu aceasta saptamana, o sa constati ca bebelusul tau se misca mai mult cand vorbesti cu el si pare sa aiba reactii la mangaieri si cuvinte. Cu cat sarcina avanseaza, bebelusul va lovi mai tare in burtica, ceea ce nu iti va pica mereu tocmai bine. Cu toate astea, faptul ca un bebelus este activ este cel mai bun semn ca este sanatos si se dezvolta cum trebuie.
Ce alte transformari apar in dezvoltarea bebelusului?
1. Daca bebelusul este baietel, testiculele sunt aproape coborate in scrot, iar daca este fetita, clitorisul este format si vizibil.
2. Bebelusul cantareste aproximativ 1.5 kilograme si are o lungime de 40-41 de centimetri.
3. Deoarece ficatul lui este ocupat sa produca celule rosii, burtica lui este rotunda si tare, ca a unui micut Buddha.
4. Unii bebelusi nu au deloc par pe cap in acest stadiu, insa altii au, dimpotriva, foarte mult par.
5. Este normal pentru bebelusi sa sughita foarte mult.
6. Doarme in reprize mai lungi si isi sincronizeaza somnul dupa al mamei.
7. Bebelusul isi poate intoarce capul dintr-o parte intr-alta.
8. Sistemul nervos este suficient de dezvoltat cat sa poata regla temperatura corpului.
9. Creierul lui continua sa se dezvolte intr-un ritm accelerat si proceseaza informatia pe care o primeste prin toate cele 5 simturi deja functionale.
10. Bebelusul poate sa faca diferenta dintre lumina si umbra.
Cum te simti tu?
In aceasta saptamana vei simti simptome cu care esti deja familiara: urinari frecvente, dureri de spate, constipatie, probleme cu somnul, apetit culinar crescut, schimbari bruste de dispozitie, umflarea mainilor si a picioarelor, schimbari la nivelul pielii, gaze intestinale, arsuri gastrice si, uneori, incontinenta urinara. Alte simptome pe care le poti experimenta saptamana aceasta sunt:
Dificultati la respiratie, deoarece bebelusul apasa din ce in ce mai mult pe organele tale interne.
Contractii Braxton-Hicks, niste contractii false care iti pregatesc corpul pentru nastere.
Sani mariti care incep sa secrete colostru, un lichid precursor al laptelui.
Cresterea circulatiei sangelui, simptom care poate duce la aparitia varicelor.
In ceea ce priveste cresterea in greutate, in saptamana 31 de sarcina o sa iei in greutate aproximativ o jumatate de kilogram. De altfel, pana la sfarsitul sarcinii o sa te ingrasi cu o jumatate de kilogram pe saptamana.
Care este cel mai mare risc pentru sarcina in aceasta perioada?
Una dintre cele mai mari probleme cu care se poate confrunta femeia insarcinata este nasterea prematura, un eveniment care se poate declansa oricand dupa luna a 6-a de sarcina. Motivele pentru care poate avea loc nasterea prematura sunt dintre cele mai diverse: ruperea membranelor din cauza efortului fizic, anemia, preeclampsia, infectiile urinare, intervalul prea mic intre sarcini, sangerarile si infectiile vaginale, sarcina cu gemeni sau tripleti, varsta prea mica sau prea mare a mamei, consumul de alcool si fumatul, scurtarea colului uterin inainte de vreme, diverse probleme la nivelul uterului s.a.m.d.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care sa le ai in vedere in ultimul trimestru de sarcina?
Dormitul pe partea stanga, cu genunchii indoiti si, eventual cu o perna intre picioare in ultimul trimestru de sarcina, mentine normal fluxul de sange prin vena cava inferioara si asigura, totodata, o buna circulatie a sangelui in tot corpul.
Daca mergi intr-o excursie cu masina si stai foarte mult pe scaun, fatul apasa pe colul uterin si il dilata, lucru care duce la ruperea membranelor si la declansarea travaliului prematur. Cu cat bebelusul este mai greu, cu atat el apasa mai tare in zona pelviana, motiv pentru care trebuie sa eviti statul pe scaun prea multe ore. Alte lucruri care pot contribui la declansarea travaliului prematur sunt certurile violente in familie, efortul fizic, oboseala, stresul, supararea si alimentatia deficitara.
Chiar daca ai o sarcina fara probleme si medicul tau ti-a spus ca poti sa calatoresti si sa faci sport, este bine sa fii prudenta, multe nasteri premature se declanseaza spontan, fara prea multe semne de avertizare. Daca simti dureri asemanatoare cu cele menstruale, care devin din ce in ce mai dese, te doare spatele mai mult decat de obicei, apar scurgeri de lichid amniotic si presiune pelvina, mergi de urgenta la doctor.
Daca apa se rupe inainte de saptamana a 37-a de sarcina, se considera ca este ruptura prematura de membrane si nasterea este iminenta. Indiferent cand incepe, travaliul este un proces destul de complicat si nu poate fi oprit, cel mult intarziat putin prin administrare de corticosteroizi, acestia ajuta plamanii si alte organe ale bebelusului sa se dezvolte intr-un ritm mai alert, crescand sansele de supravietuire si minimalizand riscurile asociate cu o nastere prematura. Potrivit unor studii, aproape trei sferturi din nasterile premature sunt nasteri spontane.
Incearca sa te stresezi cat mai putin, sa te odihnesti, sa mananci alimente bogate in fibre, sa faci exercitii Kegel si sa eviti efortul fizic. De asemenea, informeaza-te despre nastere si despre alaptare, pregateste camera bebelusului si gandeste-te la ce trebuie sa contina bagajul de maternitate, in curand, va trebui sa il faci.
Citeste si:
Sursa foto: babycenter.com, goodtoknow.co.uk.