Saptamana 32 de sarcina

In saptamana 32 de sarcina, bebelusul are 30 de saptamani de la conceptie, masoara 32 de centimetri din crestet pana la calcaie si cantareste aproximativ 1 kilogram si 800 de grame. Unii bebelusi pot chiar sa cantareasca 2 kilograme la aceasta varsta. In general, bebelusii nascuti prematuri la 32 de saptamani se descurca destul de bine in viata extrauterina si nu au nevoie sa stea mai mult de 7-10 zile la incubator, pana cand plamanii isi incheie procesul de maturizare.

La 32 de saptamani, retina bebelusului nu este vascularizata complet, de aceea bebelusii nascuti la aceasta varsta sau mai devreme, trebuie sa mearga la controale regulate la ochi la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu” din Bucuresti. Bebelusii prematuri pot dezvolta retinopatie de prematuritate in stadii avansate, o boala care le afecteaza ireversibil vederea. Din fericire, aceasta boala, depistata din timp, este complet vindecabila.


Cum se dezvolta bebelusul la 32 de saptamani?

  • unghiile lui sunt acum suficient de crescute cat sa se poata zgaria singur pe fata;
  • testiculele nu sunt coborate la toti baieteii in scrot, de aceea, baieteii prematuri trebuie sa faca o ecografie abdominala pentru a se elimina riscul de criptorhidie, boala testiculului necoborat;
  • bebelusul acumuleaza tesut adipos si se pregateste pentru viata extrauterina;
  • pielea lui este rozalie-rosiatica;
  • bebelusul are perioade se somn si trezie pe care iti va fi usor sa le recunosti;
  • diverse cercetari au aratat ca bebelusii incep sa viseze incepand cu acest stadiu al sarcinii;
  • cand este treaz, bebelusul loveste cu piciorusele in burtica, isi suge degetul, sughite, exerseaza respiratia;
  • unii bebelusi se aseaza inca de acum in pozitia pentru nastere, cu capul in jos, altii nu;
  • stratul de par care ii acopera corpul (Ianugo) incepe sa cada, iar pielea lui devine din ce in ce mai fina
  • irisul ochilor devine albastru-cenusiu, o culoare care se poate schimba la 6 luni de la nastere.

Cum te simti tu?

Incepand cu aceasta saptamana, incepi sa te misti din ce in ce mai greu din cauza kilogramelor care se acumuleaza rapid. Pana la sfarsitul sarcinii o sa iei in greutate aproximativ o 400-500 de grame pe saptamana.

Problemele care devin mai pregnante in aceasta perioada sunt: durerile de spate, constipatia, arsurile gastrice, edemele, urinarile frecvente, oboseala, problemele cu somnul si imposibilitatea de a mai gasi o pozitie confortabila de somn. Ca sa iti fie mai usor, cumpara-ti multe perne si incearca sa dormi in sezut, sprijinita de ele, sau pe o parte, cu o perna intre picioare. In acest fel vei respira mai usor, deoarece bebelusul nu mai apasa atat de tare pe organele tale interne.

Scurgerile vaginale devin si ele mai abundente incepand cu saptamana 32 de sarcina, acestea fiind un indicator al faptului ca organismul tau se pregateste pentru nastere. Daca scurgerile vaginale devin apoase si foarte abundente, atunci cel mai probabil este vorba de ruperea apei, motiv pentru care ar trebui sa mergi de urgenta la medic.

Cum se schimba viata ta?

Acum se poate spune ca ai depasit momentul in care erai foarte ingrijorata pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului, insa mintea iti este acaparata de momentul nasterii, pe care il astepti cu multa emotie. Daca ai ales nasterea naturala, trebuie sa ai grija sa faci regulat exercitii Kegel si de respiratie, iar daca te-ai decis pentru cezariana, este foarte important sa te documentezi despre alaptare.

Incepand cu saptamana 32 de sarcina va trebui sa mergi mai des la medic ca pana acum, o data la 2 saptamani sau chiar o data pe saptamana, in functie de recomandarile medicului tau.

Daca sarcina ta este una fara probleme, atunci activitatile sexuale pot fi continuate pana in luna a 9-a de sarcina. Potrivit medicilor, sexul din timpul sarcinii este benefic atat pentru tine, cat si pentru bebelus. Pe bebelus il ajuta sa adoarma, iar pe tine te ajuta sa arzi calorii, sa te relaxezi si sa dormi mai bine. Un alt aspect deloc de neglijat al activitatilor sexuale din timpul sarcinii este acela ca ele iti imbunatatesc relatia cu partenerul de viata.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere in aceasta saptamana?

  • evita calatoriile lungi;
  • incearca sa nu stai prea mult in picioare sau in sezut, deoarece colul uterin s-ar putea dilata;
  • daca esti nevoita sa faci drumuri lungi cu masina, stai intinsa pe bancheta din spate;
  • incearca sa nu faci lucruri care te fac sa te simti inconfortabil, chiar daca alte gravide le fac;
  • mentine-ti o rutina a plimbarilor si exercitiilor fizice usoare in fiecare zi;
  • evita stresul si mananca sanatos;
  • informeaza-te despre travaliu si semnele nasterii premature;
  • monitorizeaza miscarile bebelusului.

Citeste si:

Saptamana 33 de sarcina

Saptamana 31 de sarcina

Sursa foto: babycenter.com, babymonitor.org.

 

Adauga comentarii!