Saptamana 34 de sarcina

In saptamana 34 de sarcina, bebelusul are 32 de saptamani de la conceptie si este din ce in ce mai pregatit pentru momentul nasterii. Deoarece se ingrasa de la o zi la alta, el are din ce in ce mai putin loc sa se desfasoare, asadar ii vei simti miscarile mult mai intens fata de saptamanile trecute. Daca simti ca bebelusul se misca intr-un mod mai agresiv, cel mai probabil e nemultumit de pozitia in care stai si iti da semnale clare sa ti-o schimbi pentru a se simti mai confortabil.

In general, bebelusii nascuti in saptamana 34 de sarcina se descurca foarte bine in viata extrauterina si nu au nevoie sa stea prea multe zile la incubator pana la maturizarea finala a plamanilor. De asemenea, nu sunt predispusi la retinopatie de prematuritate, asa cum sunt bebelusii nascuti inainte de saptamana 32 de sarcina.


Care sunt cele mai importante schimbari prin care trece bebelusul in aceasta saptamana?

  • a ajuns la greutatea de 2.1-2.2 kilograme;
  • masoara 45-46 de centimetri din crestet pana in calcaie;
  • masa lui musculara este din ce in ce mai bine dezvoltata;
  • plamanii lui se apropie de maturizare;
  • retina este aproape complet vascularizata;
  • acumuleaza tesut adipos intr-un ritm accelerat pentru a putea sa isi regleze singur temperatura dupa nastere;
  • se misca la zgomote puternice;
  • se poate intoarce cu capul in jos, in pozitia pentru nastere;
  • daca este baietel, testiculele lui sunt coborate in scrot;
  • stratul de vernix caseosa care acopera pielea bebelusului este mai gros pentru a ajuta copilul sa iasa mai usor la nastere.

Cum te simti tu in aceasta saptamana?

Kilogramele in plus, contractiile Braxton-Hicks, mainile si picioarele umflate, insomniile, constipatia, hemoroizii, presiunea marita a sangelui, pofta mare de mancare, arsurile gastrice, urinarile dese, durerile de spate nu iti sunt straine nici in aceasta saptamana, insa gandul ca mai ai atat de putin pana la nastere iti da aripi.

Deoarece momentul nasterii se apropie, trebuie sa mergi saptamanal la doctor si sa fii atenta mereu la miscarile bebelusului din burtica ta. Daca ti se pare ca se misca prea mult sau prea putin, nu sta prea mult pe ganduri si mergi la medicul tau pentru o ecografie.

Ce apare nou in saptamana 34 de sarcina? La unele gravide, din mameloane incepe sa curga colostru, un lichid precursor al laptelui, cu foarte multe calitati nutritive, insa, momentul aparitiei acestui lichid difera de la femeie la femeie.

De asemenea, in aceasta perioada, corpul tau este in plin proces de pregatire pentru nastere. El secreta hormoni pentru relaxarea muschilor si ligamentelor pelviene, iar uterul se deplaseaza acum la aproximativ 14 centimetri de buric.

Care sunt lucrurile cele mai importante din aceasta saptamana?

1. Monitorizeaza miscarile bebelusului.

2. Evita sa stai mult timp in sezut sau in picioare, greutatea fatului va provoca dilatarea colului uterin.

3. Mananca sanatos si fa exercitii de stretching.

4. Pentru a evita aparitia vergeturilor, maseaza-te zilnic cu unt de cocos, ulei de migdale sau ulei de masline.

5. Evita baile prea fierbinti.

6. Fa-ti o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le iei cu tine la spital.

7. Informeaza-te despre semnele care anunta nasterea.

8. Daca nasti natural, discuta cu medicul tau despre epiziotomie.

Epiziotomia este o interventie care se face atunci cand bebelusul este prea mare, are cordonul ombilical in jurul gatului si trebuie grabita iesirea lui sau in diverse alte situatii in care apar dificultati in procesul de nastere. De asemenea, ea se face pentru evitarea riscului de ruptura de perineu care poate provoca pierderi mari de sange, mai multe decat la epiziotomie.

Epiziotomia este recomandata numai in cazurile de urgenta, insa, din pacate, multi medici aleg calea mai usoara si apeleaza la aceasta interventie chiar daca bebelusul are o greutate mai mica si nu are cordonul ombilical in jurul gatului. Ca sa eviti aceasta procedura, incearca sa faci pe toata perioada sarcinii exercitii Kegel, ele te vor ajuta sa iti controlezi mai bine muschii pelvieni in timpul nasterii. Exercitiile Kegel impreuna cu masajul perineal ajuta tesuturile vaginale sa fie mai elastice.

Citeste si:

Saptamana 35 de sarcina

Saptamana 33 de sarcina

Sursa foto: babycenter.com, mom365.com.

 

Adauga comentarii!