Incepand cu saptamana 35 de sarcina, se poate considera ca bebelusul a iesit din zona de risc si, indiferent cand se naste de acum incolo, chiar daca in aceasta saptamana este considerat inca prematur, nu va avea nevoie de ajutor (oxigen suplimentar, hranire pe cale intravenoasa sau prin sondaj gastric) pentru a se adapta la viata extrauterina. Saptamana 35 de sarcina vine cu multe vesti bune: plamanii sunt aproape de maturizarea finala, iar retina este si ea aproape complet vascularizata. Copiii nascuti dupa saptamana 35 de sarcina sunt in afara riscului de retinopatie de prematuritate.
In saptamana 35 de sarcina, bebelusul cantareste in jur de 2.5 kilograme si masoara 46-47 cm din crestet pana la calcaie. De acum incolo, pana la nastere, va lua in greutate aproximativ 30 de grame in fiecare zi.
Deoarece copilul ocupa din ce in ce mai mult spatiu in cavitatea uterina, cantitatea de lichid amniotic incepe sa scada treptat pentru a-i face mai mult loc. Pana la nastere, bebelusul doar continua sa se ingrase si sa isi intareasca musculatura. De asemenea, exerseaza suptul, sughite, clipeste si isi regleaza somnul in functie de cel al mamei.
Unii bebelusi care se nasc prematur in aceasta saptamana au nevoie sa mai stea la incubator 2-3 zile, deoarece nu au suficient tesut adipos pentru a-si regla temperatura singuri. In general, bebelusii care au peste 2.5 kilograme nu mai au nevoie sa stea la incubator si se descurca la fel de bine ca bebelusii nascuti la termen.
Cum te simti tu?
Deoarece burtica este destul de mare, iar bebelusul loveste cu putere pentru a-si face loc intr-un spatiu prea mic pentru el, vei avea probleme in a-ti gasi o pozitie confortabila pentru somn. Desi te simti greoaie, obosita si la capatul rabdarii, te vei amuza uitandu-te la burtica ta si la felul in care se distorsioneaza atunci cand se misca bebelusul. De multe ori, nu iti va fi greu sa ghicesti in ce pozitie se afla bebelusul, va fi doar suficient sa urmaresti felul in care se misca burtica ta la fiecare lovitura a lui.
O problema cu care se confrunta multe gravide in aceasta saptamana este aceea ca nu pot sta intinse, deoarece bebelusul apasa pe diafragma (membrana care separa cavitatea toracica de cavitatea abdominala), ingreunandu-le respiratia. In saptamanile urmatoare, bebelusul se va aseza in pozitia de nastere si va cobori spre pelvis, eliberandu-ti in acest fel plamanii de presiunea pusa asupra lor.
Pana in acest moment, ai luat in greutate 10-12 kilograme si o sa continui sa te mai ingrasi o jumatate de kilogram pe saptamana pana la nastere. Din fericire, vei scapa de multe dintre aceste kilograme in ziua nasterii. In timpul sarcinii, greutatea se distribuie astfel:
Copilul: 3 – 3.5 kilograme;
Placenta: 700 grame;
Lichidul amniotic: 900 grame;
Uterul: 900 grame;
Tesutul mamar: 900 grame;
Volumul crescut de sange: 1.8 kilograme;
Volumul crescut de fluide: 1.8 kilograme;
Depozitele de grasime: restul de kilograme.
Sunt permise activitatile sexuale incepand cu aceasta saptamana?
Daca sarcina ta este una fara probleme, atunci poti sa faci sex pana cand vine momentul nasterii. Bebelusul este atat de bine protejat de sacul amniotic si de muschii care sustin uterul, incat nu exista niciun risc pentru el.
Desi se pot inventa tot felul de pozitii comode pentru sex si in trimestrul 3 de sarcina, vei constata ca parca nu mai ai acelasi chef, mai ales cand observi ca ai niste dimensiuni care nu sunt compatibile cu flexibilitatea.
Potrivit medicilor, sexul din timpul sarcinii este benefic atat pentru tine, cat si pentru bebelus. Pe bebelus il ajuta sa adoarma, iar pe tine te ajuta sa arzi calorii, sa te relaxezi si sa dormi mai bine. Un alt aspect deloc de neglijat al activitatilor sexuale din timpul sarcinii este acela ca ele iti imbunatatesc relatia cu partenerul de viata.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci in aceasta saptamana?
1. In cazul in care nu ti-ai facut bagajul de maternitate, n-ar fi o idee rea sa ti-l faci acum. Mai multe detalii despre ce trebuie sa contina bagajul de maternitate gasesti aici.
2. Daca ai probleme cu somnul si durerile de spate, incearca sa dormi pe o saltea cat mai ferma si sa iti cumperi niste perne speciale pentru gravide. De asemenea, poti incerca sa rulezi un prosop si sa il pui sub talie, pentru a avea spatele cat mai drept cand dormi.
3. Indiferent de cat de sigura esti pe starea ta de sanatate, nu ar trebui sa ridici greutati in perioada sarcinii. Ele iti pot provoca dureri de spate si chiar pot declansa travaliul prematur. De asemenea, ai grija sa nu stai prea mult in picioare si sa eviti efortul fizic de orice fel.
4. Pentru a-ti imbunatati circulatia sangelui si, nu in ultimul rand, pentru a-ti mentine un tonus muscular bun, fa miscare in fiecare zi, atat cat este permis in stadiul de sarcina in care te afli. Femeile care obisnuiesc sa faca miscare fizica si, mai ales, exercitii Kegel pentru musculatura pelviana au o nastere naturala mai usoara, deoarece musculatura corpului este pregatita pentru momentul nasterii. De asemenea, miscarea fizica imbunatateste transferul de oxigen dintre mama si fat, reduce durerile de spate si mentine articulatiile sanatoase.
5. Daca te-ai decis sa nasti natural, pe langa exercitiile Kegel este important sa faci si exercitii de respiratie, concentrandu-te asupra inspiratiei si expiratiei. Incearca sa inspiri pe nas si sa expiri pe gura.
6. Informeaza-te despre epiziotomie, semnele travaliului, alaptare si recuperarea dupa nastere.
Citeste si:
Cum te pregatesti pentru sosirea bebelusului? 10 lucruri esentiale pe care sa le ai acasa
Sursa foto: babycenter.co.uk.