In saptamana 37 de sarcina, copilul are varsta de 35 de saptamani, o lungime de 48.7 centimetri masurat din crestet pana in calcaie si o greutate de aproximativ 3 kilograme. Vestea buna pe care o aduce aceasta saptamana este ca, in caz de nastere, bebelusul nu mai este intr-un stadiu de prematuritate. Asadar, daca nasti in saptamana 37, se considera ca ai nascut la termen.
In urmatoarele saptamani pana la nastere, plamanii si creierul bebelusului vor continua sa se maturizeze. De asemenea, el va continua sa acumuleze tesut adipos pentru a fi cat mai pregatit pentru viata extrauterina.
Ce se intampla cu bebelusul in aceasta saptamana?
Multi bebelusi sunt deja asezati in pozitia de nastere, cu capul in jos, insa altii prefera sa ramana cu capul in sus, situatie deloc favorabila pentru nasterea naturala. Cu toate astea, nu este o raritate ca bebelusul sa iasa prin canalul de nastere mai intai cu fundul si picioarele.
Pielea bebelusului este acum rozalie si fina, el a eliminat o buna parte din parul si puful care ii acopereau corpul. Acest par si alte secretii din lichidul amniotic sunt inghitite constant de bebelus si formeaza primul scaun al bebelusului, meconiumul, care va fi eliminat dupa nastere.
Spatiul in burtica este acum foarte stramt pentru bebelus si el face eforturi destul de mari sa isi gaseasca o pozitie confortabila. Miscarile lui sunt mai rare, insa mai intense, deoarece bebelusul este acum mult mai puternic. Deoarece corpul se pregateste pentru nastere, lichidul amniotic incepe sa se reabsoarba in tesuturi si uterul se strange si el usor pentru a forta bebelusul sa se nasca.
Cordonul ombilical incepe sa transfere anticorpi bebelusului pentru a-l pregati pentru nastere. Cu ajutorul acestor anticorpi, bebelusul tau va fi pregatit sa infrunte germenii si bacteriile cu care se poate intalni imediat dupa nastere.
Cum te simti tu?
Pana la nastere nu mai e mult si, desi te gandesti cu putina teama la momentul nasterii, astepti ca el sa se intample cat mai repede, pentru a scapa de kilogramele in plus care nu te lasa sa te misti asa cum iti doresti.
Deoarece hormonii de la nivelul placentei stimuleaza sanii sa produca lapte, vei constata ca sanii tai incep sa secrete colostru, un precursor al laptelui, plin de nutrienti pentru bebelus. Momentul in care se intampla acest simptom al sarcinii depinde de la gravida la gravida, asadar nu trebuie sa te ingrijorezi daca sanii tai nu au inceput sa secrete colostru, pentru multe femei acest lucru se intampla dupa nastere.
Incepand cu aceasta saptamana nu te vei mai ingrasa foarte mult, iar pana la sfarsitul sarcinii vei avea cu 11-16 kilograme mai mult fata de inceputul sarcinii.
Citeste si Greutatea in sarcina: cat trebuie sa te ingrasi in fiecare saptamana.
Alte simptome pe care le vei experimenta si in aceasta saptamana sunt:
- contractiile Braxton-Hicks;
- scurgerile vaginale;
- problemele cu somnul;
- visele intense;
- anxietatea la gandul nasterii;
- constipatia, hemoroizii, edemele;
- durerile de spate;
- vergeturile pe burta si sani.
Pentru a te descurca mai bine la nastere este bine sa fii pregatita si informata despre ceea ce inseamna travaliul, epiziotomia, recuperarea dupa cezariana si alaptarea. De asemenea, daca inca nu ti-ai facut bagajul pentru maternitate, acum este momentul sa ti-l faci, travaliul se poate declansa in orice moment.
Care sunt semnele ca travaliul s-a declansat?
- se rupe apa;
- se elimina dopul cervical;
- copilul coboara si mai mult spre pelvis;
- ai dureri intense de spate;
- diaree;
- contractii dese;
- durere de burta asemanatoare cu cea de la menstruatie.
Cum trebuie sa impingi la nastere?
Daca te-ai decis sa nasti natural, este bine sa te informezi despre tehnicile de respiratie si momentul potrivit pentru a impinge astfel incat bebelusul sa se nasca mai repede. De obicei, asistentele iti recomanda sa inspiri adanc la inceputul fiecarei contractii, apoi sa expiri si sa impingi cat poti de tare.
Perioada travaliului in care trebuie sa impingi bebelusul sa iasa poate dura intre 10 minute si cateva ore, in functie de marimea bebelusului si pozitia lui in timpul nasterii. Pentru a fi evitata ruptura de perineu care duce la sangerari masive, medicii vor face o incizie intre vagin si anus (epiziotomie).
Citeste si:
Sursa foto: babycenter.com, americanpregnancy.org.