Saptamana 39 de sarcina

Iti vine sa crezi ca ai ajuns in saptamana 39 de sarcina? Incepand cu aceasta saptamana, poti sa intri in travaliu in orice moment, asadar trebuie sa fii pregatita, cu bagajul pentru maternitate facut. In foarte multe cazuri, nasterile naturale se intampla mai repede cu 1-2 saptamani fata de data estimata de medic.

Daca te-ai decis sa nasti prin cezariana, medicul tau te-a programat cu siguranta intr-una din zilele acestei saptamani. De obicei, medicii recomanda nasterile prin cezariana in saptamana 39 de sarcina, aceasta fiind saptamana in care nasterea este considerata cea mai lipsita de riscuri atat pentru mama cat si pentru bebelus. Potrivit unor statistici, aproximativ 35% din nasterile prin cezariana sunt programate inainte de implinirea a 39 de saptamani de sarcina, lucru care poate avea efecte secundare asupra sanatatii mamei si a bebelusului. Printre cele mai mari riscuri se numara riscul dublu de complicatii la nastere si predispunerea bebelusului la probleme respiratorii.


In general, pentru ca riscurile sa fie cat mai mici, nasterea prin cezariana trebuie sa aiba loc cat mai aproape de data reala a nasterii.

Cum se simte bebelusul in aceasta saptamana?

In saptamana 39 de sarcina, bebelusul are 37 de saptamani de la conceptie, cantareste in jur de 3.2 kilograme si are putin peste 51 de centimetri. Pana se naste, bebelusul va continua sa acumuleze tesut adipos pentru a-i fi cat mai usor sa isi regleze temperatura corporala dupa nastere. Acum el are toate organele dezvoltate, plamanii sunt si ei maturizati, pregatiti pentru respiratie.

Deoarece spatiul din burtica este din ce in ce mai stramt, bebelusul se va pregati sa se nasca, coborand din ce in ce mai mult spre pelvis.

Cum te simti tu in saptamana 39 de sarcina?

In primul rand, nerabdatoare si obosita. Te-ai ingrasat in jur de 15 kilograme si iti doresti sa ajungi cat mai repede la dimensiunile tale de dinainte de sarcina. Incepand cu aceasta saptamana, colul uterin incepe usor-usor sa se dilate si, implicit, sa se scurteze. Cand colul este 100% sters, inseamna ca nasterea este iminenta.

Deoarece pielea de pe burta si sani este destul de intinsa, este important sa continui sa te masezi cu uleiuri naturale, acestea ajuta pielea sa se mentina elastica.

Daca din sanii tai a inceput sa curga colostru, nu te panica, acest lichid este un precursor al laptelui, plin de nutrienti pentru bebelus.

Ce trebuie sa stii despre operatia prin cezariana?

Operatia de cezariana este una destul de complexa: medicul iti face o anestezie epidurala sau spinala care iti va amorti jumatatea inferioara a corpului, dar vei fi treaza pe durata nasterii. Ti se va introduce un cateter in uretra pentru a drena urina in timpul procedurii. Vei primi si antibiotice, pentru a evita eventualele infectii de dupa interventia chirurgicala. Odata ce anestezia si-a facut efectul, abdomenul iti va fi tamponat cu un antiseptic, iar medicul va face cel mai probabil o mica incizie orizontala deasupra osului pubian.

Dupa incizie, medicul ajunge la bebelus. Odata ce bebelusul este scos si cordonul ombilical taiat, este eliminata placenta din uter, apoi uterul este inchis cu cusaturi dizolvabile. Incizia abdominala este inchisa si ea cu cusaturi sau capse chirurgicale care sunt de obicei indepartate, fara durere, cateva zile mai tarziu.

Fiecare femeie reactioneaza diferit la aceasta operatie, unele se recupereaza foarte repede, in 2-3 luni, altele, dimpotriva, foarte greu, in 6-7 luni de la nastere. In general, prima saptamana este cea mai grea, atat din punct de vedere fizic cat si emotional, dat fiind ca nu iti poti tine copilul in brate din cauza durerilor din zona burtii.

Ce trebuie sa stii despre nasterea naturala?

Inainte sa intri propriu-zis in travaliu, sunt cateva indicii care ti-ar putea indica acest lucru: dureri de spate persistente sau abdominale, asemanatoare crampelor pre-menstruale, contractii dureroase care apar la intervale regulate si din ce in ce mai scurte care devin mai lungi si cresc in intensitate, ruperea apei, o secretie vaginala maronie sau de culoarea sangelui care poate indica fie ca travaliul se declanseaza imediat, fie in urmtoarele zile, scaune moi, esti intr-o perioada in care starile emotionale ti se schimba rapid, ai parte de un somn intrerupt.

Travaliul are trei etape: prima etapa incepe atunci cand apar contractii care provoaca schimbari ale colului uterin si care se termina atunci cand acesta este complet dilatat; a doua etapa a travaliului incepe atunci cand esti complet dilatata si trebuie sa impingi pana cand se naste copilul, iar a treia etapa incepe imediat dupa nasterea copilului si se termina cu eliminarea placentei. Prima etapa a travaliului este cea mai lunga, ea poate dura chiar si 12 ore.

Pozitia in care stai este foarte importanta pentru ameliorarea durerilor din timpul travaliului. O sa observi ca cel mai bine te simti daca stai culcata pe o parte sau ghemuita. Cu cat colul se dilata mai mult si momentul nasterii se apropie, cu atat o sa iti fie mai greu sa iti gasesti o pozitie confortabila. Pozitia cea mai buna pentru contractiile dureroase este sa stai ghemuita.

Incearca sa te concentrezi la respiratie si la ritmul ei. Respiratia controlata este foarte importanta deoarece iti distrage putin atentia de la durere. De asemenea, ajuta la o oxigenare mai buna a ta si a bebelusului. Incearca sa respiri intr-un ritm care chiar te ajuta si nu in ritmul despre care ai citit pe cine stie ce site.

Care sunt cele mai importante sfaturi pentru aceasta saptamana?

1. Fii cat mai atenta la miscarile bebelusului, daca ti se pare ca se misca mai putin ca de obicei sau deloc, mergi imediat la medic.

2. In cazul in care simti ca ai dureri abdominale asemanatoare cu cele de la menstruatie si ti se rupe apa, este clar ca ai intrat in travaliu.

3. Evita sa stai prea mult in aceeasi pozitie, iesi zilnic la plimbare si incearca sa mananci cat mai sanatos.

4. Informeaza-te despre alaptare.

5. Informeaza-te despre depresia postpartum.

Citeste si:

Saptamana 40 de sarcina

Saptamana 38 de sarcina

12 lucruri care se schimba in stilul tau de viata dupa ce nasti

5 provocari cu care se confrunta proaspetele mamici

Sursa foto: babycenter.com, americanpregnancy.com.

 

Adauga comentarii!