Saptamana a 4-a de sarcina este saptamana in care incepi sa te intrebi daca ai ramas sau nu insarcinata si te gandesti la cel mai bun moment pentru a-ti face testul de sarcina.
Mingiuta de celule numita blastocist, formata la sfarsitul saptamanii a 3-a de sarcina din unirea spermatozoidului cu ovulul, se indreapta acum spre peretii uterului unde urmeaza sa se implanteze si sa isi continue dezvoltarea. Aceste celule din blastocist se divid in doua parti: embrionul si placenta. Odata atasat de uter, ghemul de celule se transforma intr-un ritm accelerat, pe o perioada de inca 36-38 de saptamani, intr-un minunat bebelus.
In acest stadiu, embrionul este format din 3 straturi distincte de celule care se vor transforma in parti ale corpului: stratul interior cunoscut ca endoderm se va transforma in sistemul digestiv, ficat si plamani, stratul de mijloc, mezoderm, va deveni inima, organele sexuale, rinichii, muschii si oasele, iar celalalt strat, stratul de la suprafata, numit ectoderm, se va transforma in sistem nervos, par, piele si ochi.
In ciuda dimensiunii minuscule, a unei seminte de mac, embrionul incepe sa iti dea peste cap hormonii si simptomele timpurii de sarcina nu vor intarzia sa apara. Greturile usoare, sensibilitatea la mirosuri, durerile de cap, starile de ameteala, balonarea, crampele abdominale si sensibilitatea la nivelul sanilor sunt printre cele mai frecvente simptome timpurii de sarcina.
Deoarece corpul produce intr-o cantitate mare hormonul hCG (gonadotropina corionica umana), femeia insarcinata se poate simti confuza in aceasta perioasa si, mai ales, obosita. Asadar, daca la sfarsitul zilei nu iti doresti decat sa te culci, nu iti imagina ca ai depus un efort mai mare ca de obicei peste zi, motivul il reprezinta schimbarile hormonale prin care treci in aceasta perioada.
Un alt simptom timpuriu de sarcina care apare la foarte multe femei este aparitia unei sangerari usoare sau a unei secretii vaginale maronii, semn ca blastocistul s-a atasat de peretii uterului, la 7-10 zile de la intalnirea ovulului cu spermatozoidul.
Ce trebuie sa ai in vedere in aceasta perioada?
Riscul de avort spontan este mai ridicat in primele saptamani de sarcina, de aceea trebuie sa ai grija sa nu faci efort fizic, sa te odihnesti, sa mananci alimente cat mai naturale si, mai ales, sa renunti la fumat. De asemenea, ai grija sa nu te expui in medii toxice si sa eviti radiografiile.
Urmatoarele 6 saptamani de sarcina sunt esentiale pentru dezvoltarea bebelusului, asadar nu uita de alimentele bogate in acid folic si incearca sa iti schimbi stilul de viata cu unul mai sanatos.
Testul de sarcina facut in aceasta saptamana s-ar putea sa nu iti dea cine stie ce rezultate satisfacatoare, deoarece sarcina se afla inca intr-un stadiu foarte timpuriu, iar hormonul hCG nu se gaseste intr-o cantitate suficienta in urina pentru a fi detectat. De obicei, pentru rezultate sigure testul se face la o saptamana de la intarzierea menstruatiei.
Daca pe testul de sarcina apare cea de-a doua liniuta, insa este destul de stearsa, sansele sa fii insarcinata sunt destul de mari. Potrivit unor studii, in unele cazuri, testul de sarcina se pozitiveaza si la 10 minute dupa ce a fost facut un alt test cu rezultate negative. Pentru a fi mai sigura si pentru a nu cumpara prea multe teste de sarcina, asteapta o zi sau chiar cateva zile si repeta din nou testul.
Citeste si:
Sursa foto: birthliteracy.com, babycenter.com.