Saptamana 42 de sarcina

Ai ajuns in saptamana 42 de sarcina si bebelusul inca nu s-a nascut? Exista doua explicatii pentru acest lucru: varsta sarcinii a fost calculata gresit sau bebelusul nu se simte inca pregatit sa se nasca. In general, sarcina ajunsa spre sfarsitul saptamanii 42 este considerata una care a depasit termenul, iar medicul va propune inducerea travaliului.

Nu trebuie sa te ingrijorezi ca ai ajuns in saptamana 42 si nu ai nascut inca, sarcina ajunsa in aceasta saptamana este considerata una normala. De multe ori, data estimata de medic pentru nastere are o marja de eroare de 1-2 saptamani. Fiecare bebelus are propriul lui ritm de crestere si dezvoltare, iar declansarea travaliului este semnul pe care il dau ca sunt pregatiti pentru viata extrauterina.


De ce este necesara inducerea travaliului?

In saptamana 42 de sarcina, cand sarcina a fost calculata corect, placenta incepe sa imbatraneasca si nu mai furnizeaza asa cum trebuie oxigen si nutrienti pentru bebelus. Pentru ca sanatatea bebelusului si a mamei sa nu fie puse in pericol, este necesara inducerea travaliului sau cezariana.

Atunci cand bebelusul este prea dolofan si riscurile pentru sanatate sunt mari, medicul va propune cezariana. Un alt risc care poate sa apara in aceasta saptamana este ca bebelusul sa elimine primul lui scaun, meconiul, apoi sa-l inspire impreuna cu lichidiul amniotic, situatie care l-ar putea predispune la diverse probleme de respiratie.

Daca varsta sarcinii a fost calculata gresit si medicul considera in urma masuratorilor ecografice ca bebelusul nu este expus vreunui risc daca este lasat sa se nasca in momentul pe care il alege el, atunci nu va grabi travaliul.

Ce inseamna inducerea travaliului?

Pentru declansarea nasterii, medicii folosesc de cele mai multe ori oxitocina sau prostglandine, doua substante care provoaca dilatarea cervixului si inceperea contractiilor. Daca cervixul nu se dilata suficient sau bebelusul este pozitionat transversal, atunci medicii vor propune nasterea prin cezariana. Alta metode prin care medicii pot declansa nasterea este ruperea artificiala a apei si a membranelor.

Dezavantajul nasterii provocate este ca travaliul poate fi mai lung si mai dureros fata de situatia in care nasterea ar decurge natural. De asemenea, pot sa apara diverse riscuri pentru sanatatea bebelusului si a mamei. Printre aceste riscuri se numara: cresterea ritmului cardiac la bebelus, oxigenarea insuficienta, sangerari abundente dupa nastere, rupturi uterine.

Cum te simti tu in aceasta saptamana?

Nerabdatoare, nelinistita, frustrata, obosita si foarte mare. Vestea buna este ca o sa scapi de o buna parte din kilogramele in plus dupa nastere. La o femeie care se ingrasa 14-15 kilograme in timpul sarcinii, greutatea se distribuie astfel:

Copilul: 3 – 4 kilograme;
Placenta: 700 grame;
Lichidul amniotic: 900 grame;
Uterul: 900 grame;
Tesutul mamar: 900 grame;
Volumul crescut de sange: 1.8 kilograme;
Volumul crescut de fluide: 1.8 kilograme;
Depozitele de grasime: 4-5 kilograme.

Asadar, la putin timp de la nastere, vei mai ramane doar cu ceva depozite de grasime acumulate in timpul sarcinii. Aceste kilograme vor disparea si ele treptat daca ai grija sa mananci sanatos, moderat si sa faci miscare. In general, corpul isi revine singur la greutatea initiala pe care o avea inainte de sarcina.

Care sunt cele mai importante lucruri de care sa tii cont in aceasta saptamana?

Miscarile bebelusului trebuie urmarite cu o mai mare atentie.

Cand bebelusul sta mai mult decat este cazul in burtica el, trebuie monitorizat in permanenta de medic pentru a se evita orice complicatie.

Sarcina dupa termen este foarte obositoare si te poate stresa mai mult decat este cazul, de aceea este bine sa discuti mereu cu medicul tau si sa iei masuri pentru a naste.

Fiecare zi care trece dupa termenul de nastere reprezinta un risc pentru sanatatea bebelusului, de aceea nu trebuie sa mai astepti si sa mergi la spital pentru a naste.

Informeaza-te despre travaliu, epiziotomie, cezariana, alaptare si recuperare dupa nastere.

Citeste si:

Saptamana 41 de sarcina

Nasterea naturala si cele 3 stadii ale travaliului

5 metode naturale prin care iti usurezi durerea din timpul travaliului

 

Adauga comentarii!