Saptamana 5 de sarcina

Saptamana aceasta este una incarcata de emotii. Menstruatia ti-a intarziat deja o saptamana si pe test apar, fara nicio urma de indoiala, cele doua liniute care confirma prezenta unei sarcini. Deja viitorul bebelus are 3-4 saptamani de viata si a trecut din stadiul de mingiuta de celule in cel de embrion. Acum, mingiuta de celule numita blastocist este foarte bine atasata de peretii uterului tau si incepe sa creasca.

Stadiul de embrion corespunde primelor 10 saptamani de sarcina si este perioada cea mai sensibila pentru dezvoltarea bebelusului. Creierul, maduva spinarii, rinichii, ficatul si alte organe importante capata forma, iar inimioara lui de o dimensiune microscopica incepe sa bata. Placenta si cordonul ombilical, de dimensiuni microscopice si ele, incep sa functioneze si sa furnizeze bebelusului substantele nutritive si oxigenul de care are nevoie.


Cele trei straturi ale embrionului (endodermul, mezodermul, ectodermul) se transforma fiecare intr-un ritm accelerat in parti ale corpului. Stratul interior se transforma in sistem digestiv, ficat, pancreas, tiroida si plamani, stratul de mijloc, mezoderm, se transforma in inima, organe sexuale, rinichi, muschi si oase, iar celalalt strat, stratul de la suprafata, numit ectoderm, se transforma in sistem nervos, par, piele si ochi.

Tubul neural, care este de fapt o faza incipienta a creierului, nervilor si maduvei spinarii se dezvolta si ea acum, de aceea este important sa incepi sa iei vitamine prenatale bogate in acid folic. Carentele de acid folic din organismul mamei duc la defecte de tub neural la fat, probleme la nivelul creierului si diverse anomalii congenitale. In general, medicii recomanda o dieta bogata in alimente care contin acid folic pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate si suplimente de acid folic pentru femeile care sunt deja insarcinate.

Daca bebelusul in saptamana a 4-a era de dimensiunea unei seminte de mac, in aceasta saptamana el este de dimensiunea unei seminte de susan. Desi este atat de mic, el poate fi detectat la ecografie, asadar programeaza-te pentru a vedea primele poze cu bebelusul tau.

Cum te simti in aceasta saptamana?

Simptomele de sarcina incep sa devina mai evidente. Te simti obosita la sfarsitul zilei, ai greturi dimineata si sanii incep sa devina sensibili la atingere. Corpul tau secreta hormoni hGC pentru sustinerea sarcinii, motiv pentru care te poti simti confuza, ametita si mai emotiva ca de obicei.

Concentratia de estrogen si progesteron din organism incepe sa creasca intr-un ritm rapid, accentuand simptomele neplacute ale sarcinii. Vei constata ca te deranjeaza foarte tare anumite mirosuri si ca ti se schimba preferintele alimentare, acestea fiind tot efecte ale schimbarilor hormonale care au loc acum in organismul tau.

Alte simptome cu care te poti confrunta sunt: urinarile dese, balonarea, poftele pentru anumite alimente acre sau sarate, schimbarile de stare.

Nu toate femeile experimenteaza aceleasi simptome de sarcina, pentru unele ele sunt mai intense, pentru altele, mai norocoase, sunt destul de blande.

Ce trebuie sa faci in aceasta perioada?

  • Evita mediile toxice, medicamentele, anesteziile si radiografiile.
  • Consuma multe alimente bogate in acid folic (verdeturi, avocado, broccoli, sparanghel, linte, oua, mazare, sfecla rosie, fasole, citrice).
  • Intreaba-ti medicul ce ai voie si ce nu.
  • Renunta la fumat si la alcool.
  • Consuma alimente naturale, bogate in nutrienti (salate, fructe, legume, carne slaba, mancaruri usoare).
  • Evita alimentele prea picante, ele iti pot accentua greturile si arsurile gastrice.
  • Odihneste-te suficient si evita sa faci mult efort fizic.
  • Evita bauturile care contin cofeina si bauturile energizante.
  • Nu consuma alimente de origine animala preparate insuficient.
  • Spala bine fructele si legumele.
  • Hidrateaza-te suficient cu apa, sucuri naturale, limonade, supe.
  • Redu consumul de dulciuri si alimente procesate.
  • Evita sa consumi peste spada, macrou sau rechin, aceste tipuri de pesti pot contine cantitati mari de mercur.
  • Nu consuma produse lactate nepasteurizate, branzeturi cu mucegai, germeni cruzi, sushi si alte preparate cu peste crud.
  • Nu consuma prea mult ficat. Ficatul este bogat in vitamina A care, in cantitati mari, poate provoca malformatii fatului.
  • Ai grija la ceaiurile medicinale, multe dintre ele sunt interzise in perioada sarcinii.
  • Continua-ti activitatile de zi cu zi, in conformitate cu recomandarile medicului tau; sarcina nu e o boala, ci o conditie fireasca a corpului.

Nu uita, stilul tau de viata afecteaza in mod direct bebelusul si ii influenteaza dezvoltarea. Cu cat ai grija mai mult de tine, cu atat bebelusul se va dezvolta si el mai armonios.

Citeste si:

Saptamana 6 de sarcina

Saptamana 4 de sarcina

Sursa: babycenter.com, whattoexpect.com, thebump.com.

 

Adauga comentarii!