Saptamana 6 de sarcina

In saptamana a 6-a de sarcina, bebelusul tau este inca foarte mic, de dimensiunea unui bob de linte. Daca ai ramas insarcinata mai devreme decat crezi, bebelusul tau poate avea chiar dimensiunea unui bob de mazare. Aceasta saptamana este una destul de critica pentru formarea inimii bebelusului, care acum se divide in mai multe camarute si incepe sa pompeze sange. Ea incepe sa bata cu 100-160 de batai pe minut, aproape de doua ori mai mult decat inima ta.

Capul bebelusului este mult mai mare decat corpul si incepe sa capete forma pe zi ce trece. Nasul, gura si ochii sunt in acest stadiu niste mici pete intunecate, iar urechile sunt doar niste protuberante microscopice. Mainile si picioarele par si ele niste mugurasi care incep sa se lungeasca de la o zi la alta.


Tot in acest stadiu, incep sa se dezvolte intestinele, rinichii, ficatul, glanda hipofiza (pituitara) si tesuturile care vor forma plamanii. De asemenea, la 4 saptamani de la conceptie, tubul neural, care include creierul si maduva spinarii, se inchide. Daca femeia insarcinata nu are suficient acid folic in organism, pot aparea defectele de tub neural care nu se inchide cum trebuie sau nu se formeaza complet. Administrarea de suplimente de acid folic la gravide este foarte importanta pentru prevenirea defectelor de tub neural, care duc la malformatii congenitale grave la fat.

Cum se schimba viata ta in aceasta saptamana?

In aceasta saptamana, incerci sa te acomodezi cu situatia de gravida. Te vei simti in unele zile foarte incantata, iar in altele vei fi acaparata de griji si neliniste cu privire la bebelus si la viitoarea ta situatie familiala. Cum te vei descurca cu bebelusul? Cat de mult te va ajuta partenerul de viata? Ce bani trebuie sa economisesti pentru sosirea bebelusului? Ce trebuie sa faci pentru a avea un bebelus sanatos? Care sunt analizele pe care urmeaza sa le faci? Care sunt lucrurile de care trebuie sa te feresti? Toate aceste intrebari, si multe altele, te vor framanta pana la sfarsitul sarcinii.

Desi starea ta emotionala se schimba uneori de la o ora la alta, nu trebuie sa te ingrijorezi, acest lucru este normal. Nu numai hormonii sunt de vina, ci si faptul ca intreaga situatie este intr-adevar coplesitoare.

O alta schimbare din viata ta este mersul la medic. In perioada sarcinii vei merge la medic atat de des pentru tot felul de ecografii si analize, incat vei scapa de fobia de medicul ginecolog pentru totdeauna. Ca sa ai o sarcina frumoasa si linistita, este important sa iti alegi un medic care sa te faca sa te simti confortabil si care te incurajeaza sa alegi metoda de nastere pe care ti-o doresti.

Cum se schimba corpul tau in aceasta saptamana?

Simptomele de sarcina devin mai acute in aceasta saptamana. Poti trece prin stari de greturi, oboseala, balonare, indigestie, pofte si aversiuni alimentare, stari emotionale intense, sensibilitate la nivelul sanilor, urinari frecvente, constipatie si migrene. Ca sa treci mai usor peste aceste simptome de inceput de sarcina trebuie sa te odihnesti, sa mananci alimente cat mai usoare si mai naturale, sa eviti prajeala si sa incerci sa te relaxezi cat mai mult.

Deoarece talia ta incepe sa se ingroase inca din acest stadiu, este recomandat sa porti haine cat mai comode si sa eviti incaltamintea cu toc. Sarcina este o perioada in care talpa piciorului tau se va mari cu un numar, asadar nu cheltui prea multi bani pe pantofi in timpul sarcinii.

Femeile care au un ciclu menstrual cu o durata de peste 35 de zile pot avea o usoara sangerare (spotting) in aceasta saptamana, ceea ce inseamna ca sarcina lor este intr-un stadiu mai timpuriu si abia acum se implanteaza oul fertilizat in uter. Daca sangerarile sunt abundente, trebuie sa mergi la medic, acesta poate fi semnul ca sarcina s-a oprit din evolutie.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care sa le faci in aceasta saptamana?

Medicul iti va recomanda sa faci o serie de analize de sange pentru depistarea hepatitei B si C, hemoleucograma, determinarea Rh-ului, glicemia, analize de sange care depisteaza daca ai anticorpii pentru toxoplasmoza, rubeola, virusul hepatic etc, analize pentru a depista Listeria, Chlamyddia, Mycoplasma etc, dar si examenul de urina, examenul de secretie vaginala si testul Babes-Papanicolau. Din fericire, aceste analize le poti face pe toate o data si nu trebuie sa iti pierzi foarte mult timp cu ele.

De asemenea, un alt lucru important de care sa tii cont in toata perioada sarcinii este alimentatia sanatoasa. Informeaza-te despre alimentele interzise in sarcina, evita sedentarismul, medicamentele si dulciurile in exces.

Citeste si:

Saptamana 7 de sarcina

Saptamana 5 de sarcina

Sursa foto: medicalnewstoday.com, babycenter.com.

 

Adauga comentarii!