Daca bebelusul saptamana trecuta nu era cu mult mai mare decat un bob de linte, saptamana asta el a ajuns la dimensiunile unei afine. Cele doua emisfere ale creierului se dezvolta intr-un ritm rapid, chipul incepe usor-usor sa se schiteze, iar cordonul ombilical livreaza toate cele necesare pentru cresterea lui. Pleoapele, gura si narile devin parca mai clare in aceasta saptamana, iar varful nasului este si el mai evident. Bratele si picioarele bebelusului incep sa se lungeasca, insa deocamdata fara degetele. In acest stadiu, bebelusul este inca un embrion, abia in cateva saptamani, dupa disparitia cozii, se poate vorbi de trecerea la etapa de fat.
Care sunt cele mai importante schimbari ale bebelusului in saptamana a 7-a de sarcina (a 5-a de la conceptie)?
– creierul creste pe zi ce trece, iar sistemul nervos periferic incepe sa devina vizibil;
– se formeaza gura, limba, pleoapele si fosele nazale;
– rinichii sunt asezati la locul lor si incep sa functioneze;
– apendicele si pancreasul se afla si ele intr-un stadiu incipient;
– incep sa se dezvolte plamanii, proces care se va finaliza in luna a 9-a de sarcina;
– deoarece maduva spinarii nu este inca functionala in acest stadiu, ficatul este cel care produce globulele rosii;
– cordonul ombilical livreaza nutrienti si oxigen;
– incep sa se dezvolte cristalinul, retina si nervul optic;
– inima bate de 130-160 ori pe minut;
– sub pielea transparenta si subtire a bebelusului se pot vedea vinisoare mici;
– embrionul are o coada care masoara o sesime din lungimea lui, aceasta coada este absorbita odata ce corpul creste;
– tubul neural este deja inchis.
Care sunt simptomele tale?
Simptomele tale nu sunt cu mult diferite fata de saptamana trecuta. Greturile continua sa te supere, tranzitul intestinal parca nu mai e ce-a fost, senzatia de balonare nu te paraseste, sanii devin extrem de sensibili la atingere, iar gusturile alimentare par sa ti se schimbe de la o zi la alta. Schimbarile de dispozitie sunt si ele la ordinea zilei, insa te-ai mai obisnuit cu gandul ca esti gravida si privesti cu mai multa intelegere toate aceste modificari ale corpului tau.
Alte simptome cu care te poti confrunta saptamana asta sunt: indigestia, arsurile gastrice, constipatia, umflarea mainilor si a picioarelor, excesul de saliva si urinarile frecvente.
Cum tratezi greturile din perioada sarcinii?
Deoarece corpul se obisnuieste cu starea de graviditate, la cele mai multe femei, greturile si oboseala persista doar in primele saptamani de sarcina. Aceasta nu este insa o regula, pentru alte femei, simptomele de sarcina pot fi foarte accentuate si pot persista, la fel de intens, de la inceputul pana la finalul sarcinii.
Ca sa reduci din intensitatea greturilor, ai grija sa mananci cat mai usor (fara prajeala, grasimi, alimente procesate), sa bei limonade, sa-ti prepari ceaiuri de ghimbir si sa eviti mesele copioase seara.
Ce trebuie sa faci in aceasta saptamana?
Daca nu ai ajuns inca la medic, este timpul sa iti programezi prima vizita, pentru a face toate analizele si testele necesare pentru acest stadiu al sarcinii. De asemenea, este important sa incepi sa iei vitaminele prenatale.
La prima vizita, medicul iti face o ecografie si iti explica ce trebuie sa faci in continuare si cat de des trebuie sa vii la control. Este important sa alegi un medic care te face sa te simti confortabil.
Un alt lucru important de care sa tii cont pe toata perioada sarcini este sa nu mananci cat pentru doi. Bebelusul nu are nevoie de mai mult de 300-400 de calorii in plus la meniul tau zilnic.
Citeste si:
Sursa foto: pregnancy.ygcnc.com, babycenter.com.