Simptome si cauze ale avortului spontan in primul trimestru de sarcina

Unul dintre cele mai mari riscuri din primul trimestru de sarcina este avortul spontan, risc care scade foarte mult odata ce sarcina evolueaza. Potrivit statisticilor, 70% dintre sarcini se opresc din evolutie in primele saptamani de sarcina, in timp ce aproximativ 30% dintre ele se opresc din evolutie, mai tarziu, in a doua jumatate a primului trimestru de sarcina, dupa ce sunt confirmate. In general, potrivit statisticilor, cele mai multe sarcini se pierd inainte de saptamana a 13-a de sarcina, multe dintre ele fara sa fie descoperite vreodata.

Daca sarcina se opreste din evolutie dupa saptamana a 20-a de sarcina se considera ca este intr-un stadiu avansat si este nevoie de interventia medicului pentru a fi eliminat complet produsul de conceptie.


Care sunt simptomele unei pierderi de sarcina?

Cele mai comune simptome ale pierderii de sarcina in primul trimestru sunt durerile abdominale, sangerarea vaginala si crampele asemanatoare cu cele de la menstruatie. Sangerarea vaginala in cantitati mici nu este neaparat un simptom de avort spontan, la unele femei poate fi un semn de fibrom uterin, la altele de infectie sau de rana pe colul uterin. De asemenea, daca sangerarea este usoara, ea poate fi un semn de implantare a ovulului fecundat de peretele uterului. In cele mai multe cazuri, cand sangerarea este abundenta si insotita de cheaguri, cel mai probabil este vorba de o pierdere de sarcina.

Care sunt cauzele pierderii spontane a sarcinii?

Una dintre cele mai frecvente cauze ale avortului spontan tine de o problema de fertilizare sau de un defect de formare al embrionului. Cand embrionul are o anomalie cromozomiala sau pur si simplu nu s-a format cum trebuie, corpul il elimina intr-un mod natural.

Pot fi prevenite alte avorturi spontane?

Deoarece corpul alege sa duca la bun sfarsit un embrion sanatos, avortul spontan nu poate fi prevenit. Vestea buna este ca avortul spontan nu afecteaza cu nimic urmatoarele sarcini, care, in cele mai multe cazuri, sunt sanatoase. Nu exista studii care sa arate faptul ca o femeie care a pierdut o sarcina va fi predispusa si la alte pierderi de sarcina pe viitor. Daca pierderile de sarcina sunt mai mult de 4-5 consecutiv, atunci acest lucru ar putea indica o problema de fertilitate si trebuie cerut ajutorul unui medic.

Desi avorturile spontane nu pot fi prevenite exista niste factori de risc care pot predispune corpul la o intrerupere de sarcina. Printre cei mai frecventi factori de risc se numara fibroamele uterine marite, consumul excesiv de alcool, sindromul ovarelor polichistice, anumite boli, infectii sau bacterii dobandite la inceputul sarcinii sau inainte, o anomalie uterina, varsta inaintata a mamei (peste 38 de ani), anumite medicamente luate de mama in primele saptamani de sarcina, dar si stresul si noptile nedormite.

Ce se recomanda?

In general, femeilor care vor sa ramana insarcinate li se recomanda sa consume alimente bogate in acid folic, sa renunte la fumat, sa consume cat mai putin alcool, sa nu piarda noptile, sa evite alimentatia nesanatoasa si sa faca multa miscare. Stilul de viata sanatos si lipsa stresului sunt cele mai bune metode de pregatire a corpului pentru o sarcina.

Citeste si 5 obiceiuri la care e bine sa renunti daca vrei sa ramai insarcinata.

Sursa foto: blog.doctoroz.com

 

Adauga comentarii!