Tensiunea arteriala si sarcina

Problemele cu tensiunea arteriala in perioada sarcinii pot afecta sarcina, dar si sanatatea gravidei, de aceea, ea trebuie monitorizata cat mai des. O presiune arteriala foarte crescuta poate fi un semn de preeclampsie, o afectiune comuna a sarcinii, insa destul de rara, iar o tensiune arteriala prea scazuta poate afecta fluxul de oxigen care ajunge la bebelus.

Care sunt simptomele unei presiuni prea scazute a sangelui?

Nu este deloc neobisnuit sa iti scada tensiunea arteriala in timpul sarcinii. Acest lucru este provocat de cantitatea mare de sange care circula in organism, dar si de schimbarile hormonale care dilata vasele de sange. Tensiunea arteriala poate sa scada atat la inceputul sarcinii, insa si in ultimul trimestru. Cand valorile tensiunii sistolice si tensiunii diastolice scad sub 90 cu 60 mm Hg, se considera ca presiunea arteriala este scazuta.


Printre cele mai comune simptome ale unei tensiuni arteriale scazute se numara:

  • senzatia de ameteala;
  • lesinul;
  • incetosarea vederii la ridicarea brusca de pe scaun sau din pat;
  • paloarea;
  • problemele cu respiratia;
  • capacitatea de concentrare scazuta;
  • oboseala nejustificata;
  • senzatia de molesteala.

Pentru a minimiza aceste simptome este important sa te asezi imediat jos cand simti ca te cuprinde ameteala, sa eviti sa te ridici prea brusc si sa stai intinsa pe o parte pentru a favoriza cresterea fluxului de sange la nivelul placentei si, implicit, marirea cantitatii de oxigen si nutrienti care ajung la bebelus. Bineinteles, daca simptomele persista, este important sa mergi de urgenta la medic.

Care sunt simptomele unei presiuni prea crescute a sangelui?

Hipertensiunea arteriala in sarcina creste riscul ca gravida sa dezvolte preeclampsie, placenta abruption (detasarea prematura a placentei de peretele uterin) sau nastere prematura. Cand valorile tensiunii sistolice si tensiunii diastolice trec de 150 cu 100 mm Hg se considera ca tensiunea arteriala este marita. Daca tensiunea arteriala ajunge la 160/110 mm Hg, atunci se considera ca este o tensiune arteriala foarte mare. O presiune arteriala usor crescuta se incadreaza in valorile 90-99 mmHg valoare diastolica si 140-149 valoare sistolica.

Printre cele mai comune simptome ale hipertensiunii arteriale de sarcina se numara:

  • o stare de neliniste;
  • senzatia ca nu ai suficient aer si nu respiri cum trebuie;
  • tahicardie.

Daca hipertensiunea arteriala este insotita de simptome ca: dureri de cap severe, exces de proteine in urina, senzatia de greata si ingrasare brusca, atunci poate fi vorba de preeclampsie. De obicei, pentru tratarea preeclampsiei medicul prescrie un tratament pentru scaderea presiunii arteriale. In cazurile mai grave, gravida este spitalizata pentru monitorizarea presiunii arteriale si pentru teste de urina. De asemenea, in cazurile de preeclampsie severa, bebelusul trebuie monitorizat pentru a se urmari dezvoltarea lui pana la nastere.

Tensiunea arteriala crescuta in timpul sarcinii nu duce neaparat la preeclampsie sau la alte complicatii. Ea se instaleaza de obicei dupa saptamana 20 de sarcina si nu este insotita de alte simptome. Este important, insa, ca orice gravida sa mearga regulat la medic pentru a-si monitoriza presiunea arteriala.

In cazul de presiune arteriala crescuta se recomanda un regim fara sare, evitarea stresului, o alimentatie cat mai simpla si mai naturala, cat mai multa odihna si evitarea efortului fizic.

In general, cand este vorba de presiune arteriala gestationala, neinsotita de alte complicatii, ea dispare imediat dupa nastere.

Citeste si:

Ce trebuie sa stii despre nasterea prematura spontana

Greutatea in sarcina: cat te ingrasi in fiecare saptamana?

Sangerarea in sarcina: cand sa te ingrijorezi?

Sursa foto: whattoexpect.com.

 

Adauga comentarii!