Dupa ce ai nascut, cea mai importanta situatie careia trebuie sa ii faci fata este alaptarea. Mai jos, ai cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii, astfel incat sa nu fii luata pe nepregatite.
Alaptarea este cel mai bun mod de a hrani bebelusul
Laptele mamei este alimentul complet, de care bebelusul are nevoie. Are combinatia ideala de vitamine, proteine, carbohidrati si grasimi. Daca alaptezi nu trebuie sa ii mai dai bebelusului altceva, nici macar apa.
Laptele mamai ajuta si la protectia bebelusului impotriva bolilor. El este foarte important in primele luni de viata, dar chiar si dupa diversificare, de la 6 luni in sus, va continua sa fie cerut de bebelus.
Corpul tau se pregateste deja pentru alaptare
Schimbarile sanilor sunt printre primele semne de sarcina. Ei devin mai moi, apar modificari si la nivelul culorii. Incepand cu al doilea trimestru de sarcina corpul este pregatit sa alapteze, in cazul ca ar fi nevoie, ca urmare a unei nasteri premature.
Prima alaptare poate fi imediat dupa nastere
Bebelusii se nasc cu instinctul de a cauta hrana la san. Este recomandat ca prima alaptare sa aiba loc cat mai curand dupa nastere. Asta nu numai ca linisteste bebelusul, dar si mama are de castigat. In timpul alaptarii uterul se va contracta, astfel incat sa ajunga la forma initiala. Hormonii eliberati de corp cand alaptezi te vor ajuta sa te relaxezi si sa formezi o legatura stransa cu bebelusul tau.
In primele zile bebelusul se va hrani cu colostru
Laptele nu apare imediat. In primele 2-3 zile corpul produce colostru. Acesta este mai vascos si de o culoare mai galbena, in comparatie cu laptele. Este exact ceea ce le trebuie bebelusilor atat de mici, intrucat ei nu vor putea manca prea mult la inceput.
Bebelusii se hranesc foarte des
S-ar putea ca acest lucru sa te ia prin surprindere. Un nou nascut poate manca intre 8 si 12 ori pe parcursul a 24 de ore. O sesiune de alaptat poate dura chiar si o ora, ceea ce nu prea iti lasa timp pentru altceva. Gaseste ceva frumos la televizor care sa iti placa, pune la indemana apa si gustari. Pe masura ce trece timpul, bebelusul nu va mai avea nevoie de hrana atat de des si timpul necesar unei sesiuni de alaptare se va reduce. Nu urma un program strict de alaptare, lasa-te ghidata de bebelus. Corpul tau va produce exact cat are el nevoie.
Este posibil ca la inceput alaptarea sa fie un pic dureroasa. Daca vezi ca durerea persista sau ca exista alte probleme cere sfatul unui medic.
Photo by Carlo Navarro on Unsplash
Citeste si