Iti doresti un copil? Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte
Sa-i dai copilul tau cel mai bun start in viata inseamna sa ai grija de propria sanatate inainte de a ramane insarcinata. Bunastarea generala si orice medicament pe care il luati pot afecta sansele de a avea o sarcina sanatoasa. Si inca ceva, pentru unele femei, pregatirea corpul pentru sarcina dureaza cateva luni. Pentru alte femei, ar putea dura mai mult, asa ca inarmati-va si cu rabdare.
- Ovulatia
Incercarile de a ramane gravida sunt stans legate de ovulatie si este important sa va asigurati ca sunteti familiarizati cu aceasta si cu modul in care se manifesta. Ia-ti timp si a invata despre ovulatie, semne, ce si cand trebuie sa faci, astfel incat sa poti ramane insarcinata mai repede si mai usor.
Ciclul lunar al femeii se masoara din prima zi a perioadei menstruale pana la prima zi a menstruatiei viitoare. In medie, ciclul unei femei este intre 28-32 de zile, dar sunt unele femei care pot avea cicluri mult mai scurte sau mai lungi.
Ovulatia poate fi calculata pornind de la prima zi a ultimei menstruatii sau prin calcularea 12-16 zile de la urmatoarea perioada de menstruatie. Majoritatea femeilor ovuleaza undeva intre ziua 11 si ziua 21 a ciclului lor, incepand cu prima zi a ultimei perioade menstruale.
Aceasta este ceea ce multi numesc “momentul fertil” a ciclului unei femei, pentru ca actul sexual in aceasta perioada creste sansele de a ramane gravida.
- Importanta acidului folic
Inainte de a incepe oficial sa concepeti un copil, adresati-va medicului dumneavoastra despre vitamine prenatale care au acid folic, care ajuta la protejarea impotriva unor malformatii congenitale, cum ar fi spina bifida.
Acidul folic lucreaza in etapele timpurii ale sarcinii, de aceea este important sa va asigurati ca asilimati suficient acid folic chiar inainte de a ramane insarcinata.
Acidul folic (de asemenea, cunoscut sub numele de vitamina B9) este importanta pentru dezvoltarea unui fetus sanatos, joaca un rol capital in productia de celulelor noi in organism importante pentru sinteza ADN-ului, diviziunea celulara rapida si de crestere.
Acesta ar trebui sa se ia imediat dupa intreruperea metodei contraceptive, fiind recomandat in cantitati de aproximativ 400 mcg/zi.
Acidul folic poate fi gasit si in unele alimente (morcovi, conopida, porumb, telina, legumele cu frunze verde inchis, fasole, mazare etc.), dar nu in doze suficiente, de aceea este indicat sa apelati la suplimente pe care le veti gasi in farmacii si supermarketuri mari sau le puteti obtine pe baza de reteta de la medicul de familie.
- Renunta la tutun, alcool sau alte medicamente/droguri
Fumatul, consumul de alcool si folosirea drogurilor poate provoca multe probleme in timpul sarcinii pentru o femeie si copilul ei, cum ar fi nastere prematura, malformatii congenitale si chiar moartea infantila.
Daca incercati sa ramaneti insarcinata si nu puteti renunta de una singura la viciile enumerate mai sus, cereti cu incredere ajutorul cuiva. Adresati-va medicului dumneavoastra, de exemplu, sau unui centru de tratament local.
Nu doar de corpul tau trebuie sa ai grija, ci si de o posibila viitoare sarcina.
- Aprovizioneaza-ti frigiderul cu alimente sanatoase
O dieta echilibrata este intotdeauna un lucru bun, fie ca ne dorim o sarcina sau nu.
Un regim alimentar sanatos presupune reducerea caloriilor, a indulcitorilor artificiali, cafeina, dar si a consumului de peste (pestele, fructele de mare contin mercur care poate provoca malformatii congenitale daca sunt consumate in cantitati mari). Mananca, in schimb, alimente care sunt bogate in proteine: fructe, legume, cereale si produse lactate.
Excesul de greutate in timpul sarcinii poate creste sansele de probleme, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabet zaharat, avort spontan, nasteri cu malformatii si nu este o idee buna sa incercati sa perdeti in greutate in timpul sarcinii.
Tine minte: nu mananci pentru doi. Cantitatea de alimente va creste intr-adevar proportional cu inaintarea in sarcina, dar nu exagerat de mult. In functie de anumiti indici care sunt specifici fiecarei persoane si cu ajutorul unui nutritionist corpul tau va fi aprovizionat cu substante nutritive recomandate si de care ai nevoie pentru o sarcina sanatoasa.