Primele cateva luni cu bebelusul pot fi considerate o perioada de acomodare, atat pentru parinti cat si pentru cel mic. Bebelusul incepe sa se adapteze la viata extrauterina, iar parintii incearca sa isi sincronizeze cat mai bine programul in functie de nevoile noului membru al familiei.
Ingrijirea unui bebelus in primele luni de viata nu este deloc una usoara si, oricat de mult te-ai documentat inainte despre viata cu un nou-nascut, lucrurile tot te vor lua prin surprindere. Daca inainte de nastere, te imaginai in concediul de maternitate ca intr-o vacanta, dupa nastere te vei surprinde fara niciun pic de timp liber, plina de griji si intr-o permanenta nevoie de somn.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre ingrijirea unui bebelus in primele luni de viata?
1. Nu invita pe nimeni in vizita in prima luna de viata a bebelusului
Chiar daca ti se pare ca ranesti orgoliile multor persoane prin simplul fapt ca nu le inviti pe la tine dupa nastere, este bine sa te gandesti la tine si la bebelusul tau. De cele mai multe ori, persoanele care vin in vizita in asemenea momente se simt in masura sa dea si sfaturi, insa nu de sfaturi ai nevoie, ci de multa liniste.
2. Bebelusul nu trebuie lasat sa doarma numai pe spate
Dupa cum o sa observi sau ai observat deja, bebelusul are capul destul de moale in primele luni dupa nastere, de aceea nu trebuie lasat sa doarma in aceeasi pozitie. Pentru ca bebelusul tau sa aiba capul cat mai rotund, este important sa il pui sa doarma si pe o parte. Un bebelus lasat sa doarma numai pe spate va avea capul deformat.
3. Baita trebuie sa devina o rutina
Dupa ce bebelusului ii cade buricul si locul s-a vindecat, el trebuie spalat in fiecare seara. Nu pentru ca se murdareste, ci pentru ca baita il ajuta sa isi construiasca un ritual de somn. Cu cat este mentinuta mai bine o rutina de somn si trezie, cu atat bebelusul va fi si el mai linistit.
4. Fa-i masaj in fiecare seara
Masajul este eficient nu numai pentru relaxare, ci si pentru intarirea musculaturii. Diverse studii au aratat ca masajul mai este important pentru bebelusi deoarece ajuta la ameliorarea colicilor, stimuleaza hormonii de crestere si imbunatateste circulatia sangelui. Avand in vedere ca pielea bebelusilor este foarte sensibila, este recomandat sa alegi un ulei natural pentru masaj, special pentru bebelusi. Ai grija, masajul nu trebuie facut mai devreme de 30 de minute de la ultima masa.
5. Sterilizeaza toate lucrurile cu care intra in contact
Daca iti hranesti bebelusul cu biberonul, atunci trebuie sa-l sterilizezi de fiecare data cand mananca. De asemenea, hainutele lui trebuie calcate inainte de purtare, iar jucariile pe care i le cumperi, trebuie si ele sterilizate. Pana la 3 ani, bebelusii sunt destul de sensibili si este mai bine sa eviti orice fel de risc.
Citeste si 10 afectiuni cu care se confrunta copiii mici.
6. In caz de febra, mergi la doctor
Daca bebelusul tau are mai putin de 3 luni si a facut febra, nu trebuie sa cauti solutii acasa, ci sa mergi de urgenta la medic. La bebelusii mai mici de 3 luni este interzisa administrarea medicamentelor.
7. Iesi cat mai des la plimbare cu bebelusul
Aerul proaspat il ajuta pe bebelus sa doarma mai bine si sa treaca mai usor peste disconfortul dat de colici. De asemenea, iesirile in aer liber, indiferent de anotimp, contribuie la intarirea imunitatii bebelusului si la cresterea poftei de mancare.
Alte lucruri importante de care sa tii cont:
- nu imbraca bebelusul prea gros;
- evita sa cumperi prea multe lucruri pentru el;
- evita spatiile inchise si aglomerate;
- nu il compara cu alti bebelusi de varsta lui;
- schimba-i des scutecul ca sa nu se irite si da-l cu creme speciale pentru bebelusi atunci cand se irita;
- bebelusul nu trebuie pus sa doarma pe burta, deoarece el nu se poate intoarce si exista pericolul de asfixiere;
- pana la 3 luni, bebelusul trebuie sa stea cat mai aproape de mama lui, el se simte in siguranta cand simte mirosul mamei;
- dupa masa, tine bebelusul in pozitie verticala pentru a-l ajuta sa elimine aerul inghit in timpul mesei.
Citeste si: