Recuperarea dupa nastere

Micutul sau micuta ta a venit pe lume, i-ati pus cel mai potrivit nume, ati parasit spitalul si sunteti acasa. In acest moment, oarecum, ai cam terminat cu sarcina. Vestile mai putin bune sunt ca efectele fizice ale sarcinii, ale travaliului si ale nasterii nu dispar pur si simplu. Ai depus destul de mult efort ca sa aduci pe lume copilasul, iar corpul tau s-a pregatit 9 luni pentru nastere, deci are nevoie de putin timp pentru  se recupera si a reveni la normal.

Daca ati avut o cezariana poate dura chiar mai mult pentru ca o interventie chirurgicala necesita un timp mai lung de vindecare. Daca cezariana nu era planificata si a intervenit din motive medicale, te poti confrunta si cu probleme emotionale generate de acest lucru.


Durerea este mai mare in primele zile dupa operatie, dar se va reduce treptat. Vei simti ca nu poti face nimic de una singura. Chiar si pentru cele mai mici miscari, cum ar fi sa te ridici de pe pat ai putea simti nevoia sa te ajuti de ceva sau de cineva. Vei simti durere si cand razi, tusesti sau stranuti, dar te ajuta daca tii o perna in dreptul abdomenului sau il sustii cu mainile.

E posbil sa simti amorteala si durere in locul unde a fost facuta incizia, iar cicatricea va fi usor ridicata, umflata si mai inchisa decat tonul pielii tale naturale. In spital medicul te va vizita constant pentru a vedea cum te recuperezi.

Pentru a ajuta recuperarea si usura disconfortul:

  • mananca si bea imediat ce simti nevoia; hidrateaza-te mult si construieste-ti o alimentatie bogata in fibre pentru a preveni constipatia
  • poarta haine largi si lenjerie intima de bumbac
  • pansamentul care acopera cezariana va fi indepartat a doua zi; nu este nevoie sa pui tu unul nou, doar daca medicul iti recomanda sa faci asta; este important insa sa stai cu un ochii pe cicatrice uitandu-te dupa semne de infectie, dureri ciudate, roseata sau daca cicatricea elimina secretie.
  • evita scarile sau caratul lucrurilor pana cand medicul iti da OK-ul
  • puteti face dus normal, ca de obicei, doar ai grija ca incizia sa fie uscata bine dupa aceea.

Daca ai avut o nastere naturala, este posibil sa ai probleme cu perineul sau vaginul, adica sa simti durere in aceste zone. Acesta durere este comuna, iar daca ai avut o epiziotomie sau rupere vaginala in timpul nasterii rana respectiva s-ar putea sa te doara cateva saptamani.

Pentru a reduce disconfortul:

  • incearca sa folosesti gheataș poti pune gheata sau ceva rece pe zona respectiva 10-20 de minutes foloseste ceva intermediar intre gheata si pielea ta, cum ar fi un prosop subtire
  • dupa ce ai mers la toaleta curata-te cu un prosot inmuiat in apa calda pe care il poti stoarce pentru rezultate mai bune, in loc sa folosesti hartie igienica
  • incearca sa stai in cativa centimetri de apa calda (bai de sezut) de aproximativ 3 ori pe zi dupa fiecare scaun.
  • cand stai jos, aseaza-te cu atenties daca te simti inconfortabil, stai pe o perna moale.

In primele saptamani dupa nastere te vei simti obosita. Nu te forta prea tare. Odihneste-te de cate ori prinzi ocazia, accepta ajutor de la cei din jurul tau, mananca sanatos si bea multe lichide.

Relatiile sexuale

Corpul tau are nevoie de timp pentru a se vindeca. Medicii recomanda de obicei sa astepti intre 4-6 saptamani pentru a face sex. Astfel, se reduce riscul de infectie, de sangerari sau re-deschiderea tesutului in curs de vindecare. Eviatati contactul sexual si nu va introduceti nimic in vagin (nici macar tampoane) pana cand nu se opreste sangerarea. Medicul iti va spune cand iti poti relua viata sexuala.

Nu uita ca va incepe ovulatia (cu o luna inainte de prima menstruatie) si ca vei putea ramane insarcinata din nou la aproximativ 3 saptamani de la nastere. Daca vrei sa eviti acest lucru, foloseste metode de contraceptie, chiar daca alaptezei.

Daca nu alaptezi, prima menstruatie poate veni la aproximativ o luna-doua dupa nastere. Daca alaptezi regulat, probabil ca vor trece cateva luni bune pana la prima menstruatie. Alaptarea nu este insa o metoda de contraceptie de incredere.

Majoritatea metodelor de contraceptie sunt sigure si eficiente dupa nastere. Dar in primele saptamani dupa si mai ales daca alaptati este indicat sa folositi metode de contraceptie care nu contin estrogen. Vorbiti cu medicul dumneavoastra pentru o va sfatui ce anume sa faceti si care sunt optiunile.

Adauga comentarii!