Dintisorii de lapte

Dintii sanatosi sunt importanti pentru sanatatea generala a copilului tau. Dintii ajuta copilul nu doar sa mestece mancarea, ci si sa formeze cuvintele si sunetele atunci cand va incepe sa vorbeasca si afecteaza, de asemenea, modul in care maxilarul copilului se dezvolta.

Dintii de lapte se dezvolta in timp ce copiii sunt inca in uter. Nou-nascutii au un set complet de 20 de dintisori ascunsi in gingii.


In general, dintisorii apar in primele 6 – 10 luni de viata ale copilului. La unii insa pot aparea in primele 3 luni, iar altii pot sa aiba primul dintisor undeva in jurul a 12 luni. Copiilor le apar dintii in momente diferite. Sunt cazuri, reduse intr-adevar ca numar, in care cei mici se nasc cu unul sau doi dintisori.

Pana la varsta de 2 ani si jumatate, copilul dumneavoastra ar trebui sa aiba toti dintii de lapte, inclusiv molarii care erup de obicei intre lunile 20 si 30. Urmatorul rand de dintisori, cei permanenti, probabil ca-si vor face aparitia undeva intre 6-7 ani, dar la fel de bine se poate intampla ca acest fenomen sa fie ori mai devreme, ori mai tarziu. Este normal oricum.

Dintii de lapte nu au o anumita ordine in care apar, desi cei din zona centrala jos sunt adesea primii.

Primii dintisori ai bebelusului pot apare afara mare tam-tam. Sunt insa destul de multe cazuri in care acesta este un proces dureros pentru micut si necesita multa rabdare din partea ta.

Gingii rosii si umflate, salivare abundenta, nopti nedormite, pofta de mancare neregulata, muscaturile si starea de iritabilitate sunt semne prevestitoare ale primului dintisor. Cand dintii bebelusului se dezvolta, imping in sus, in gingii, iar acest lucru provoaca iritatiile, durerile si umflaturile.

Pentru a mai ameliora simptomele pe care le experimenteaza micutul, puteti incerca sa frecati usor gigiile cu degetul curat (spalati-va inainte pentru siguranta), ii puteti da ceva sa muste, ceva rece (nu inghetat) ca de exemplu un inel de dentitie si ii mai puteti gati chestii moi, care nu necesita mult mestecat.

Poti incepe sa te ingrijesti de gingiile copilului din timp. La inceput, nu te vei ajuta de periuta de dinti si nici de pasta de dinti. Urmeaza, in schimb, urmatorii pasi:

  • ia un prosop moale pe care il umezesti sau o bucata de tifon
  • sterge usor gingiile copilasului tau de cel putin 2 ori pe zi
  • sterge mai ales gingiile dupa fiecare masa si inainte de culcare

Acest lucru va indeparta bacteriile impiedicandu-le sa se agate de gingii. Bacteriile pot lasa in urma o placa lipicioasa care ataca dintisorii imediat de cum acestia apar.

Cand primii ditisori apar, puteti folosi o periuta de dinti – una cu capatul mic, perii moi si maner mai mare. Pe masura ce dintii apar, puteti sa incepeti sa folositi un strop de pasta de dinti (de marimea unui bob de orez), cantitatea de pasta de dinti crescand cu timpul.

Daca va ingrijiti de dintisori, atunci trebuie sa-i si protejati. Pentru a preveni aparitia cariilor, puneti in biberoul micutului doar lapte praf pentru copii, lapte matern sau apa. Evita sa-i dai sucuri de fructe, sucuri cu acid sau alte bauturi zaharoase. Bauturile dulci – chiar si laptele, se pot depune pe dinti ceea ce duce la aparitia cariilor. Bacteriile se hranesc cu zaharul dulce din respectivele bauturi, iar acestea se dezvolta pe dintii micutului. Si nu-ti lasa copilul cu sticla de biberon in mana pentru prea mult timp daca ai observat ca deja nu se mai hraneste, ci o foloseste pentru confort.

Trebuie sa te obisnuiesti cu gandul ca aparitia primilor dintisori este perioada cea mai dificila. Problemele asociate cu acest fapt incep sa se diminueze in perioada urmatoare cel putin pana cand dintii mai mari din spate (molarii) isi fac si ei aparitia. Acest lucru probabil ca nu se va intampla mai devreme de prima aniversare a bebelusului, deci aveti destul timp, atat tu, cat si micutul tau sa va reveniti dupa perioada aceasta stresanta si dureroasa.

Adauga comentarii!