Copiii au foarte multa energie pe care deseori si-o convertesc intr-un comportament agresiv. Spre deosebire de adulti care reusesc sa isi gestioneze mai usor momentele de manie, copiii nu reusesc sa se controleze si reactioneaza fara limite: tipa, musca, lovesc, se tavalesc pe jos, bat alti copii, distrug jucarii sau obiecte din casa si devin isterici cand li se refuza ceva. Agresivitatea la copii poate intalni forme mai usoare sau mai grave. Psihologii considera ca agresivitatea in cazul copiilor face parte din modul lor de a-si exprima nesiguranta si nemultumirile. Cand un copil este foarte agresiv cu cei din jur, el trebuie ajutat sa gaseasca alte moduri prin care sa isi exprime aceste sentimente si emotii.
Care sunt cauzele agresivitatii la copii?
- stau intr-un mediu in care sunt constant agresati fizic sau verbal;
- nu primesc afectiune si atentie din partea parintilor;
- se simt singuri si neglijati;
- sunt incurajati de parinti sa aiba un comportament agresiv;
- le este teama de esec;
- se simt in nesiguranta;
- nu s-au integrat la scoala/gradinita;
- sunt agresati sau respinsi de colegii de la scoala/gradinita;
- imita comportamentul personajelor din desenele animate sau filmele pe care le urmaresc;
- se joaca prea mult pe calculator;
- factori genetici.
Cum ameliorezi agresivitatea la copii?
1. Fixeaza limite
Copiii au nevoie sa stie ca exista niste limite si ca anumite comportamente nu sunt acceptate. Atunci cand copilul tau ii loveste sau ii jigneste pe ceilalti, explica-i de fiecare data ca ce face nu este acceptat social si ca nu va avea niciodata prieteni daca mai continua sa se poarte asa. Incearca sa nu il tratezi cu agresivitate si sa ii vorbesti calm. Daca observi ca aceasta tactica nu functioneaza, interzice-i accesul la calculator si la activitatile care ii plac.
2. Indruma-ti copilul catre o activitate care ii place
Atunci cand copilul este mereu agresiv, o buna metoda de a-l calma este sa il inscrii la un sport care sa ii consume toata energia (e.g. arte martiale, dansuri, gimnastica, inot, fotbal, baschet). Atunci cand practica un sport, copilul intelege mai bine ideea de regula, dar si de socializare.
3. Evita sa incurajezi violenta
Multi parinti isi incurajeaza copiii sa se impuna prin violenta la scoala sau la gradinita. Nu putini sunt parintii care isi lauda copiii ca au reusit sa isi bata colegii de la scoala sau ca au reactionat prin violenta fizica in anumite situatii. Atunci cand copilul este respins de ceilalti colegi de la gradinita, cea mai buna solutie este sa fie mutat la o alta clasa.
4. Nu iti trata copilul cu agresivitate
Un copil tratat cu violenta va raspunde la randul lui cu violenta. De asemenea, un copil tratat cu blandete, va fi mai intelegator cu cei din jur si va reusi sa isi controleze mai bine emotiile negative. Daca nu te poti controla atunci cand copilul tau a facut ceva ce nu iti convine, cel mai bine este sa iesi din camera si sa te calmezi pentru cateva minute.
5. Fii un exemplu pentru el
Copiii invata prin imitatie, uitandu-se la ce fac parintii lor. Daca parintii sunt agresivi si impulsivi, atunci, in cele mai multe dintre cazuri, copiii vor copia aceste comportamente. Trateaza-ti copilul cu intelegere, ajuta-l sa isi controleze emotiile, invata-l cu blandete si nu ii intoarce spatele atunci cand a gresit.
Citeste si:
Crizele de furie ale copiilor de 1-4 ani: 6 motive pentru care sunt benefice
Sursa foto: blogs.jpmsonline.com.