Desi ciupercile sunt foarte sanatoase si nutritive, mamicile trebuie sa fie foarte precaute cand introduc acest aliment in meniul bebelusului. Ele trebuie cumparate din surse sigure, preferabil ambalate, apoi spalate si curatate bine, fierte si amestecate in piureuri, supe sau tocanite. Deoarece nu toate ciupercile se digera prea repede, este bine sa optezi la inceput pentru ciupercile albe (Champignon). Aceste ciuperci se gasesc proaspete sau congelate in supermarketuri si se prepara foarte usor. Avand in vedere ca nu au un gust intens, ele sunt foarte usor acceptate de bebelusi.
Ciupercile Champignon fierb in aproximativ 7-8 minute si merg foarte bine in combinatie cu legume (morcovi, ardei, rosii, dovlecei, ceapa, usturoi). Printre preferatele bebelusilor se numara supa de crema de ciuperci, o reteta usor de preparat si foarte satioasa, dar si tocanitele cu ciuperci.
Cand pot fi introduse ciupercile in alimentatia bebelusului?
Varsta cea mai sigura la care bebelusul poate manca ciuperci este 12 luni. Daca bebelusul tau nu are probleme de digestie si accepta usor alimente noi, ii poti introduce ciupercile chiar de la varsta de 9-10 luni.In cazul in care nu esti prea convinsa ca este bine sa ii dai bebelusului tau ciuperci, cere sfatul pediatrului tau despre momentul potrivit in care sa introduci acest aliment.
Care sunt cei mai importanti nutrienti care se gasesc in ciuperci?
- proteine;
- vitamina C;
- vitamina D;
- vitaminele B1, B2, B3, B6;
- acid folic;
- sodiu;
- magneziu;
- fosfor;
- zinc;
- potasiu;
- cupru.
Care sunt beneficiile consumului de ciuperci?
- datorita continutului de fibre, previn constipatia;
- asigura senzatia de satietate pentru multe ore dupa masa;
- contin antioxidanti necesari pentru un sistem imunitar puternic;
- mentin sanatatea pielii si a parului;
- contin doar 50 de calorii la 100 de grame;
- sunt singurele alimente vegetale care contin vitamina D;
- nu au un risc ridicat de a provoca alergii.
Citeste si:
Care este necesarul zilnic de proteine pentru copii de la nastere pana la 18 ani?