Cum dorm nou nascutii

Toti parintii vor sa stie ca modul in care se comporta bebelusul este normal pentru varsta sa. Si este complicat, intrucat el nu vorbeste ca sa ne spuna daca are vreo problema. Iar in privinta plansului nu putem stii prea exact despre ce este vorba – ii este somn, vrea sa manance sau il deranjeaza vocea vecinei?

Asa ca un ghid despre somnul bebelusilor este util, iti da o informatie in plus intr-o mare de necunoscute. Ce trebuie sa stim despre somnul lor:


Bebelusul nu face distinctia intre zi si noapte

Bebelusii la inceput nu se comporta diferit ziua fata de cum s-ar comporta noaptea. Poate sa dureze uneori chiar si cateva saptamani inainte de a incepe sa doarma noaptea mai mult decat ziua. Asa ca te poti astepta ca tu, ca parinte, sa fii foarte obosit.

Cat si cum doarme un bebelus

In primele saptamani dupa nastere bebelusul doarme mai mult timp decat este treaz. Bebelusul doarme pana la 16 ore pe zi. Pe masura ce timpul trece, perioadele de somn si cele de veghe vor fi mai bine delimitate. La 3 luni de zile bebelusul inca va mai dormi 14 ore pe zi.

Este normal si ca bebelusul sa planga. In general, in jur de 1-2 ore pe zi, in mai multe reprize. Acesta este modul in care ne spun ca le este somn sau foame sau s-au udat sau ii deranjeaza altceva.

Alteori insa plansul poate sa fie cauzat de colici, caz in care poate sa tina mult mai mult si sa fie mai intens si mai dificil de linistit. De obicei, acestea inceteaza pana la 4 luni.

Programul de somn

Daca visezi la ideea de a pune bebelusul la un program strict de somn, ai putine sanse pana la varsta de 6 luni. Asa ca daca il oblogi pe bebelusi sa doarma mai putin ziua, in ideea ca ar dormi mai mult noaptea, ce vei obtine va fi un copil atat de obosit si nervos incat nu va mai reusi sa adoarma.

Tine cont de faptul ca unii bebelusi urmeaza cu usurinta acelasi program zi de zi, in timp ce altii si-l tot schimba. Ce poti sa faci este sa te adaptezi in permanenta la cerintele lor, este singura modalitate in care iti va fi mai simplu si tie si lor.

Photo by Dakota Corbin on Unsplash

Citeste si

Somnul bebelusului pana la 3 luni

Colicile abdominale ale bebelusului

 

Adauga comentarii!