Probabil ca ti s-a intamplat de multe ori sa fii prinsa intre a fii un parinte care isi hraneste copilul sanatos si acel parinte care nu vrea sa il lipseasca pe copil de micile bucurii culinare.
Din fericire, pentru a creste un copil intr-un mod sanatos, nu ai nevoie de o diploma in nutritie, ci mai degraba de cateva trucuri despre cum sa il determini sa aleaga alimentele sanatoase.
Ce ar fi de retinut?
Tu, ca parinte, esti cel care controleaza ce mancare intra in casa si, aproximativ, cand poate fi consumata. Cu toate insistentele din partea copiilor pentru a face depozite de alimente nesanatoase, incearca sa rezisti tentatiei si sa cumperi numai alimente cu valoare nutritiva. Chiar daca felul lor favorit de mancare nu e chiar atat de sanatos, il poti cumpara din cand in cand pentru a nu-i face sa se simta privati de aceasta mica placere.
Lasa-i sa aleaga din tot meniul disponibil ce anume vor sa consume si in ce cantitati. Daca ai urmat cum trebuie pasul 1, orice ar alege din meniu ar trebui sa fie sanatos.
Renunta la regula farfuriei goale. Permite-i copilului tau sa se opreasca din mancat atunci cand spune ca nu mai vrea si s-a saturat. Negandu-i acest drept, il determini sa nu isi mai asculte organismul cand vine vorba de cata mancare ii este necesara pentru a se simti satul. In felul acesta, vei evita sa ii creezi obiceiuri nesanatoase cum ar fi sa manance, ca adult, mai mult decat ii este necesar.
Preferintele culinare se dezvolta in copilarie si variaza foarte mult de la o persoana la alta. Este posibil sa fii nevoita sa prepari de mai multe ori o mancare pana cand copilul tau o va accepta. Asta nu inseamna ca trebuie sa iti fortezi copilul sa manance ceva ce nu ii provoaca placere. Incearca, in schimb sa ii oferi portii mici, alternativ, pana cand incepe sa “prinda gustul”.
Copiii nu isi doresc intodeauna doar pizza, hot dog, chipsuri si hamburgeri. Ofera-le posibilitatea de a incerca alimente noi si delicioase, dar mai ales sanatoase. Cand esti la restaurant, ofera-le cate putin din ce ti-ai comandat. Ai putea sa fi surprinsa de faptul ca tocmai au descoperit o noua mancare preferata. Prin urmare, ajuta-i sa experimenteze cat mai des mancaruri noi si variate.
Incearca sa elimini caloriile extra din meniul copiilor, cum ar fi sucurile nenaturale. Ideale pentru copii sunt sucurile naturale, apa si laptele. Daca tot vorbim despre sucul natural, un pahar pe zi ar trebui sa fie mai mult decat suficient.
Copiii isi imita parintii, de aceea daca vrei sa le dai copiilor tai o educatie potrivita, incearca sa fii tu, in primul rand, exemplul pozitiv de urmat. Alege gustari sanatoase, mananca intodeauna la masa si nu manca haotic, in fata calculatorului sau la televizor.
Dragostea nu inseamna mancare. Incearca sa gasesti moduri mai bune de a ii transmite copilului ca il iubesti decat prin a-l recompensa cu mancare atunci cand vrei sa ii transmiti afectiune. Astfel de recompense il vor invata sa apeleze la mancare de fiecare data cand se afla intr-o situatie tensionata. In locul recompenselor alimentare, ofera-i apreciere verbala si o recompensa care sa ii creeze un nou obicei sanatos, cum ar fi o lectie de echitatie, o excursie, un bilet la teatru sau un curs de inot.
Citeste si Cele mai simple si mai sanatoase retete de inghetata pentru copii.