Parintii sunt extrem de atenti la somnul copilului lor, intrucat fara acesta este mai mult ca sigur ca vor primi o perioada extrem de dificila. Cu toate acestea, anumite greseli sunt foarte des intalnite.
Adormitul prin leganare
Foarte multi parinti adorm copilul, mai ales cand este mic, prin leganare. Problema este insa ca bebelusul nu invata sa adoarma decat astfel, in miscare, ceea ce inseamna ca daca se trezeste in timpul noptii, trebuie si atunci leganat.
Rezolvarea: leganarea trebuie folosita numai pentru a calma bebelusul. El trebuie lasat sa adoarma, de indata ce este calm si somnoros, in patutul sau.
Fara divertisment
Exista tot felul de lumini, carusele cu jucarii si sunete care sunt prezentate ca o buna modalitate de a adormi bebelusul. Adevarul este insa ca ele mai degraba il tin treaz.
Rezolvare: Renunta la astfel de stimulente. Mai bine folosesti un zgomot de fond care sa acopere zgomotele normale ale casei, daca este nevoie. Si nu folosi aparate electronice, cum ar fi telefonul sau tableta. Lumina lor albastra te impirdica sa adormi.
Raspunsul in timpul noptii la cea mai mica miscare a bebelusului
Ai spune ca parintii sunt suficient de obositi incat sa nu simta ca bebelusul incepe sa se foiasca. Insa nu este adevarat si ei sar sa il adoarma la loc imediat. In acest fel insa ii rapesc bebelusului sansa de a invata sa se linisteasca singur in timpul noptii.
Rezolvare: Incearca, sa il lasi cateva minute inainte de a te grabi sa il iei in brate, sa ii verifici scutecul sau orice altceva. Poti avea surpriza de a descoperi ca se descurca sa adoarma la loc singur.
Fara negocieri
Daca ai stabilit o rutina de somn si copilul este suficient de mare ca sa o inteleaga, nu il lasa pe copil sa negocieze in permanenta la ce ora adoarme, in ce pat adoarme, care este rutina inainte de culcare. Altfel, vei avea un copil foarte agitat.
Rezolvare: Nu trebuie nici sa tipi la el sau sa faci o atmosfera tensionata. Ajunge sa il duci cu blandete in patul sau si sa ii explici ca asta este cel mai bine, ca toata lumea sa se odihneasca cum trebuie. Cu timpul, si copilul iti va indica de ce anume are nevoie ca sa adoarma mai usor – poate o anumita poveste, poate o jucarie preferata pe care sa o tina langa el.
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
Citeste si
Cum sa adormi, chiar si pentru o ora, daca ai un bebelus mic