Acest articol se adreseaza proaspetilor parinti care traiesc cu senzatia ca au de-a face cu probleme insurmontabile. Si este adevarat, fata de viata relativ lipsita de griji dinainte, schimbarea este majora. Pe de alta parte insa, o parte din greutate vine si din atitudine. Si dupa ce trece perioada in care copilul tau este bebelus realizezi ca totul ar fi putut sa fie mai simplu. Motiv pentru care este si mult mai usor la al doilea copil, desi, practic, ai mult mai multe lucruri de facut.
Ce ai putea face diferit
Sa iti acorzi si tie atentie
La primul copil esti coplesit de ceea ce se intampla. Situatia este atat de noua, incat nu reusesti sa mananci, sa dormi, sa te speli. Chiar si cand copilul doarme trebuie sa stai langa el sa ii asculti respiratia. Panica si oboseala se impletesc si se potenteaza reciproc. O parte din toate aceste schimbari sunt hormonale, altele sunt numai reactia noastra la nou. Vei avea nevoie de un efort constient ca sa te smulgi din acest cerc. Si sa ai momente in care te gandesti numai la tine, independent de bebelus. De foarte mare ajutor aici sunt persoanele din jurul tau si cat de implicate sunt ele ca sa te sustina. Oricum, atunci cand ti se ofera ocazia, profita de faptul ca ai putea avea preocupari care sunt numai ale tale si abtine-te sa te mai gandesti ca astfel l-ai lipsi pe bebelus de ceva esential.
Sa cheltui mai putin
In primii ani de viata ai copilului parintii cheltuie enorm pentru lucruri mult prea putin importante, pe care copilul nici macar nu le observa. De vina este modalitatea prin care am fost invatati sa aratam ca ne pasa de cineva, cumparand lucruri. Si astfel de umplem casa de obiecte de care nu avem cu adevarat nevoie. Si care costa enorm, intrucat proaspetii parinti sunt cumparatori emotionali si le poti vinde orice. Daca vrei sa faci ceva cu adevarat util pentru copil, atunci mai bine ii faci un cont in care sa pui lunar bani, astfel incat sa ai resurse financiare in momentul in care acestea vor face cu adevarat diferenta in viata lui.
Sa fii mai relaxata
Cu copiii mici fiecare problema si fiecare decizie pe care o luam pare sa fie de viata si de moarte. Dar rareori este astfel, iar presiunea la care ne supunem constant nu are nicio justificare. Etapele normale de crestere ale unui copil vin cu tot felul de provocari, de la plansul dinainte de somnul de noapte pana la refuzul de a incerca alimente noi. Insa in marea lor majoritate toate aceste probleme se depasesc odata cu varsta si nu avem nevoie de nimic mai mult decat intelegere si duiosie ca sa il ajutam pe copil. Odata ce renunti la stres si la panica necesitatii de a gasi solutia perfecta totul devine mult mai usor si poti sa te bucuri chiar si de clipele pe care inainte le urai cel mai tare. Pana la urma, copiii cresc atat de repede!