Exista foarte multe discutii privind cel mai bun mod de a face diversificarea. Si uneori spiritele sunt destul de incinse, dandu-ti impresia ca ai putea face greseli majore si imposibil de reparat. Dar atat timp cat mancarea este diversa si nu exista niciun risc de inecare, poti sa te abati de la o schema sau alta.
6-9 luni
In aceasta perioada au loc primele incercari. Atunci cand bebelusul sta singur in fundulet il poti pune in scaunul de masa si sa incerci sa ii dai noi alimente.
La inceput, nu iti bate prea mult capul cu un program de masa. Este suficient daca bebelusul este odihnit si intr-o buna stare de spirit. Incepe prin a-i da o lingurita de piure. Daca nu il accepta la inceput nu insista, o va face in timp.
Ce poate incerca:
- piureuri de fructe si legume
- cereale pentru bebelusi
- pui sau peste
- iaurt
In aceasta perioada, laptele continua sa fie principalul aliment, asa ca daca incearca noi alimente te poti declara multumita. Nu trebuie sa manance suficient din ele ca sa se sature.
In ceea ce priveste siguranta, nu ii da lucruri cu care se poate ineca, cum ar fi boabele de struguri, nu ii da miere sau lapte de vaca.
10-12 luni
Probabil la aceasta varsta, bebelusul mananca deja 3 mese pe zi mancare solida, in special piureuri. Cand se apropie de un an, este timpul sa mai faci cativa pasi: diversifica texturile si lasa-l sa se hraneasca si singur.
Ce poate incerca
- bucatele de branza
- omleta
- pui, peste – taiat fasii
- paste, orez
- legume coapte sau facute la aburi
Pune mancarea pe o tava in fata lui, lasa-i la indemana lingura lui. Vei avea probabil mult de curatat, mai ales ca ai mai multe mese pe zi, insa progresul sau va fi evident.
Niciun bebelus nu seamana cu altul si, de asemenea, si zilele sunt diferite intre ele – astazi poate accepta ceva, maine nu. Ai nevoie de multa rabdare si de un principiu general dupa care sa te ghidezi: mancarea sa fie sanatoasa si variata.