Daca stai de vorba cu parintii care au copii trecuti de trei ani, iti dai seama ca majoritatea se confrunta cu aceleasi probleme, care ajung sa ii epuizeze zilnic. Din fericire, ele sunt depasite odata ce copilasul creste in varsta, insa cum le poti face fata mai bine pe moment?
Crizele de furie
Sunt foarte des intalnite si este posibil ca si copilasul tau sa treaca prin ele zilnic. S-a ajuns la concluzia ca ele apar din cauza faptului ca nu stiu inca cum sa isi exprime emotiile. Ce vor copiii prin aceste crize? In primul rand sa fie siguri ca ii asculti, ca ii vezi, ca au toata atentia ta. Asa ca ofera-i asta si incearca sa ramai cat mai detasata emotional de criza in sine.
Pe langa asta, crizele au de obicei o cauza care le declanseaza: oboseala sau faptul ca vor mai mult timp in parc. Daca identifici despre ce anume este vorba, gaseste un moment prielnic ca sa ii explici copilului cum poate cere intr-un mod acceptabil ceea ce are nevoie si incearca sa gasesti atunci o solutie – cateva minute de odihna pe o banca sau cateva minute in plus in parc.
Lipsa de independenta
Copilasul vrea sa fie in permanenta in preajma ta, nu vrea sa stea singur o secunda. Dorinta de independenta se capata in timp, dar poti impinge copilul catre asta cat mai devreme.
Pentru a nu avea asteptari nerealiste, in jur de 2 ani, copilul se poate juca singur concentrandu-se asupra unor jucarii, cam 15 minute.
Cum incurajezi joaca solitara: ii pui la dispozitie jucarii, ramai in preajma fara a te implica insa direct in joaca sa, il lauzi pentru modul in care se joaca.
Ascultarea
Ce parinte nu isi doreste sa fie ascultat atunci cand ii spune ceva copilului sau? In timp, se ajunge si la acest rezultat. Pasii de urmat sunt urmatorii:
- asigura-te ca esti auzit, stand la inaltimea copilului, cerand o confirmare ca a inteles ce ai spus
- lauda atunci cand reactioneaza asa cum isi doresti. Nu lua acest lucru ca fiind de la sine inteles. Cu cat lauzi mai mult un comportament, cu atat el are tendinta de a se repeta mai des.
- invata copilul sa isi exprime parerile si sa negocieze, obtinand astfel mult mai usor cooperarea sa.
Photo by Paige Cody on Unsplash