Una dintre cele mai emotionante perioade pentru parinti este cea imediat dupa nastere cand noul membru al familiei este analizat pe toate partile si privit cu fascinatie la orice miscare. Desi nou-nascutii par fragili si, la inceput ne este teama ca nu-i tinem corect in brate sau ca nu facem ce trebuie, ei sunt mult mai rezistenti decat ne-am astepta.
Iata mai jos 9 lucruri fascinante despre nou-nascuti, pe care poate nu le stiai:
1. Primul scaun al bebelusului nu miroase
Primul scaun al bebelusului, numit meconiu, este format din mucus, apa, lichidul amniotic si diverse alte materii sau lichide, insa nu are bacteria care da mirosul specific al fecalelor. Dupa primul scaun, bacteria va coloniza intestinele bebelusului si, in aproximativ 2 zile, scaunele bebelusului vor capata miros.
2. Bebelusii fac pauze mari uneori cand respira
Pentru ca nu sunt obisnuiti inca sa respire, nou-nascutii fac uneori pauze de cateva secunde pana la urmatoarea respiratie. Acesta este motivul pentru care multi medici recomanda ca mamele sa doarma cu nou-nascutii, mai ales cand e vorba de prematuri, pe piept pentru ca acestia sa-si regleze respiratia dupa cea a mamei.
3. Dupa nastere, bebelusii plang fara lacrimi
Nu trebuie sa te sperii ca bebelusul tau nu are lacrimi cand plange multe zile dupa nastere, acest lucru este normal. Bebelusii incep sa planga cu lacrimi abia la 2-3 saptamani dupa nastere.
4. Prefera sa doarma cu capul in partea dreapta
Multi bebelusi dorm pe spate si cu capul in partea dreapta, un obicei care dureaza pentru cateva luni. Se pare ca gena care ii face sa prefere aceasta pozitie e aceeasi care explica si faptul de ce foarte multi oameni sunt dreptaci.
5. Se nasc cu neuroni care traiesc toata viata
Desi creierul bebelusului isi dubleaza marimea in primul an de viata, asta nu inseamna ca la nastere este prea putin functional. Dimpotriva, bebelusul se naste cu neuroni pe care ii va avea toata viata. Conexiunile dintre acesti neuroni se multiplica odata cu dezvoltarea creierului.
6. Nu simt gustul sarat
Stiai ca nou-nascutii simt doar gustul dulce, acru si amar? Gustul sarat incep sa il simta abia dupa 4-5 luni de viata. Se pare ca acest lucru tine de instinctul de supravietuire: gustul dulce al laptelui e bun, iar gustul amar si acru poate fi daunator.
7. Baietii pot sa aiba erectii inca din primele luni de viata
Ti s-a intamplat sa schimbi bebelusul si sa observi ca are erectie? Nu este nicio mirare, acest lucru este normal, baietii nu au erectii asa cum ne-am inchipui, atunci cand ajung la adolescenta, ci inca din primele luni de viata. Momentul in care apar erectiile la baieti nu influenteaza in niciun fel potenta din viata lui de adult, asadar nu ar trebui sa te ingrijorezi.
8. Se pot speria de propriile maini
Bebelusul poate plange din orice, uneori chiar si cand isi vede propriile maini, un lucru amuzant pentru parinti, insa nu atat de vesel pentru ei. Aceasta reactie a bebelusului tine de reflexul Moro, un reflex mostenit de la maimute care o poate preveni pe mama ca bebelusul ei se dezechilibreaza si exista riscul sa cada din copac. Acest reflex incepe sa dispara dupa varsta de 2 luni.
9. Se pot naste cu semne pe corp care dispar
Multi bebelusi se nasc cu cateva puncte rosii pe ceafa, frunte, gat sau pleoape, puncte care dispar in primii ani de viata. Nu se stie exact care este cauza pentru aceste semne, insa, nu trebuie sa te ingrijorezi, ele se vor estompa de la sine.
Citeste si Ce trebuie sa stii despre alaptare in primele zile dupa nastere.