Alaptarea este precum mersul pe bicicleta – nu ai cum sa inveti pana cand nu o faci efectiv. Insa, sunt cateva informatii pe care ar fi bine sa le stii inca din timpul sarcinii:
Laptele matern este un aliment complet
Laptele matern este tot ceea ce are nevoie bebelusul in primele 6 luni de viata, pana cand incepe diversificarea. Si ulterior, pana la 12 luni, cand sistemul digestiv al bebelusului este bine dezvoltat si poate digera toate grupele alimentare necesare, ramane principalul aliment.
In plus, laptele matern este si o modalitate de a proteja bebelusul de posibilele imbolnaviri, intrucat ajuta la construirea unui sistem imunitar.
Esti gata sa alaptezi
De indata ce ramai insarcinata, corpul se pregateste pentru a hrani bebelusul. Probabil ca ai observat o schimbare in privinta marimii si aspectului sanilor. Din al doilea trimestru al sarcinii, ai putea sa alaptezi, daca ar fi nevoie. Indepartarea placentei, care se intampla dupa nastere, este semnalul pentru aparitia laptelui.
Alaptarea dupa nastere
Daca nasterea s-a desfasurat fara nicio problema, atunci prima alaptare ar putea avea loc dupa nastere, cand bebelusul este pus in bratele mamei. Bebelusul va cauta instinctiv sanul, iar impactul asupra mamei este unul pozitiv. Hormonii care se elibereaza in timpul alaptarii ajuta mama sa se relaxeze si in acelasi timp provoaca si contractarea uterului, astfel incat aceasta sa isi revina mai usor dupa nastere.
Colostrul
In primele zile nu va exista lapte, ci colostru. Colostrul este o substanta mai galbena si care nu curge asemenea laptelui. Ea este exact ceea ce are nevoie bebelusul la inceput, fiind foarte nutritiv, iar bebelusul neputand sa se hraneasca decat foarte putin. In cateva zile, cand bebelusul se va obisnui sa suga si sa inghita, laptele va incepe sa curga. Fluxul sau se va regla in functie de nevoile bebelusului.