In general, alimentele solide se dau bebelusului undeva in jur de 6 luni, in conformitate cu abilitatile lui. Dar cel mai indicat este sa dicutati cu pediatrul inainte pentru ca unele alimente ca ouale, pestele, citricele sau iaurtul pot provoca o reactie alergica daca sunt consummate sub un an. Anumite alimente, cum ar fi carnea, fructele si piureurile de legume pot fi introduse treptat in alimentatie chiar mai devreme de 6 luni, daca copilul este gata pentru ele. Doar amintiti-va insa ca inainte de 4 luni alimentele solide nu au ce cauta in dieta copilasului.
Dupa ce introduci un aliment nou pe lista, asteapta cateva zile sa vezi daca bebelusul are vreo reactive alergica.
- Bananele sunt pline de carbohidrati si ofera energie precum si fibre si sprijina un tract digestiv sanatos. Sunt un aliment portabil si vin si in propriul ambalaj. Aveti grija ca atunci cand ii dati sa manance, sa fie bine copata si bine pasata.
- Cartofii dulci sunt o sursa de potasiu, vitamina C, precum si fibre si beta-caroten, un antioxidant care ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Fierti si pasati, acestia se transforma intr-un piure neted usor de mancat.
- Avocado – bogat in grasimi nesaturate. Trebuie sa ai grija doar ca fructul sa fie copt. Spalati-l, indepartati-i coaja si pisati-l. Pentru ca este bogta in grasimi, bebelusul se va simti imediat satul. Il puteti combina cu carne de pui sau alte piureuri de legume.
- Morcovii – au o cantitate mare de beta-caroten care se transforma in vitamina A in organism si joaca un rol important in sanatatea ochilor. Ii fierbeti si-i pasati.
- Broccoli – plin de acid folic, fibre, calciu, broccoli este, de asemenea, cunoscut pentru proprietatile sale impotriva cancerului. Il fierbeti pana se inmoaie apoi il pasati sau taiati bucatele foarte mici.
- Iaurtul – il poti introduce cam pe la 6 luni, insa vorbeste cu medicul pediatru inainte pentru ca unii bebelusi au o reactive alergica la componentele din iaurt. Acesta stimuleaza sistemul imunitar si sprijina creierul si inima sa funtioneze normal. Este o sursa de calciu si vitamina D si contribuie, de asemenea, la dezvoltarea oaselor si a dintilor sanatosi. Iaurtul simplu este cel mai bun pentru ca nu are adaos de zahar. Il poti servi fie in stare naturala, fie in combinatie cu sos de mere ori piure de avocado.
- Carnea rosie – ofera o forma usoara prin care corpul copilasului absoarbe fier. Acesta ajuta celulele rosii din sange sa transporte oxigenul la celulele din tot corpul si este important si in dezvoltarea creierului. Cand este inca micut si nu poate mesteca de unul singur, piureul de carne cu morcovi este o modalitate de a-i servi carnea.
- Peste – pestele alb, cum ar fi codul, este o excelenta sursa de proteine de care bebelusii au nevoie pentru crestere si dezvoltare. Pestele gras, precum somonul, ofera vitamine liposolubile si grasimi esentiale care sustin dezvoltarea creierului, a ochilor si a unui sistem imunitar sanatos. Pestii insa pot provoca o reactie alergica, deci discutati cu medicul pediatru inainte de a introduce alimentul in dieta.
- Rosiile – sunt bogate in licopen, pigmentul rosu din tomate care actioneaza ca un antioxidant si ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima.
- Prunele uscate – au o multime de fibre si ajuta la ameliorarea constipatie pe care copilul s-ar putea sa o experimenteze odata ce ati introdus alimentele solide in mesele lui. Le poti servi sub forma de piure pe care il poti combina cu alte alimente, cum ar fi cerealele sau merele, pentru un gust mai dulce.