Inainte sa invete sa mearga in picioare, bebelusul va incerca sa mearga de-a busilea, folosind bratele si genunchii pentru a se deplasa inainte si inapoi.
Cel mai probabil va invata sa se deplaseze astfel intre varsta de 7 si 10 luni. Desi sunt si cazuri in care nu incearca sa faca asta, ci direct sa mearga tinandu-se de mobila. Unii bebelusi este posibil sa foloseasca rostogolirea ca sa se deplaseze dintr-o parte a camerei in alta sau sa se impinga in fata in timp ce stau in fund.
In ce fel o face nu este atat de important. Important este ca incearca sa se deplaseze si faptul ca procedand astfel isi intareste muschii, ceea ce il ajuta in final si la mers.
Care este momentul mersului de-a busilea?
Cel mai probabil atunci cand capata suficienta siguranta si poate sa stea in fund fara sa isi piarda echilibrul. Adica in jurul varstei de 8 luni.
Atat muschii capului, cat si muschii mainii trebuie sa fie suficient de puternici astfel incat sa il sustina atunci cand se aseaza de-a busilea.
Prin exercitii repetate, in jur de 9-10 luni, va capata suficienta siguranta ca sa treaca usor din pozitie in sezut in pozitie pe patru labe si invers.
Cum il ajuti pe bebelus sa exerseze mersul de-a busilea
Primul pas este sa il pui sa petreaca timp pe burtica. Cateva minute in fiecare zi il vor ajuta sa isi dezvolte muschii de care are nevoie.
Da-i motive sa vrea sa se miste. Cel mai probabil o va face daca vei pune in fata sa un obiect care il intereseaza.
Siguranta
Cand bebelusul merge de-a busilea, grija pentru siguranta sa trebuie sa creasca. Analizeaza cu grija tot ceea ce este la nivelul sau. Si nu il lasa singur, chiar daca ti se pare inconjurat de lucruri care ti se par inofensive, precum pernele.
Pasul urmator va fi sa incerce sa se ridice in picioare. Si, in acest scop, va trage de orice este in jurul sau ca sa se tina. Inca un motiv ca sa fii extrem de atenta la ce are in jur.
Photo by Sandra Seitamaa on Unsplash