Nimic nu este mai dragalas decat pielea moale, neteda si delicata a unui nou-nascut. Pielea bebelusului tau functioneaza si ca o bariera de protectie pentru acesta si va continua sa se schimbe in primul an de viata.
Ingrijirea corecta a pielii si baile regulate ajuta la mentinerea sanatatii si texturii acesteia.
Baile – Contrar gandirii populare, cei mai multi copii nu au nevoie de baie in fiecare zi. Este recomandat ca acestea sa aiba loc de 2-3 ori pe saptamana. In restul timpului ii puteti curata in jurul guritei, dupa fiecare masa, in jurul zonei in care sta scutecul dupa fiecare schimbare a acestuia si in locurile unde pielea se pliaza (axila, coapse, barbia) cu un burete umezit.
Baile prea frecvente – mai mult de trei ori pe saptamana in timpul primului an de viata – elimina uleiuri naturale care protejeaza pielea bebelusului. Astfel pielea micutului devine vulnerabila, reactioneaza la orice alergen potential declansand reactii ca eczemele.
Lotiunile – Nu folositi produse pentru copii in primele luni. Sistemul imunitar este inca in curs de dezvoltare. Daca aveti un istoric familial de probleme ale pielii, alergii, astm este deosebit de important sa protejezi sistemul imunitar al copilului tau – ferestte-l deci de posibili alergeni iritanti.
Pielea bebelusului fiind delicata, are nevoie de ingrijire speciala. Cand mai creste, poti folosi lotiuni, dar alege-le pe cele speciale pentru copilasi, poate chiar medicul tau iti recomanda cateva. Produse pentru adulti ar putea fi prea dure pentru pielea lui sensibila si pot contine alergeni. Folositi totusi lotiunile doar daca este neaparat nevoie, adica daca pielea micutului este uscata. Altel acestea nu sunt necesare. Pudra, de asemenea, ar trebui evitata, cu exceptia cazului in care medicul va spune sa o folositi. Si cand o folositi, puneti-va mai intai in mana, apoi aplicati pe pielea bebeusului. Daca puneti direct pe piele, pulberea din aer ar putea fi inhalata de micut si acesta s-ar putea ineca.
Daca bebelusul are pielea uscata de la inceput, cremele si unguentele sunt preferate lotiunilor pentru ca au un risc mai scazut de a provoca iritatii.
Hainutele – Spala hainutele copilasului de fiecare data inainte sa le poarte. Foloseste un detergent pentru copii fara coloranti si fara miros puternic, preferabil chiar fara miros. Tot ce este al bebelusului, ar trebui spalat separat de restul hainelor familiei, fie ca este vorba de hainutele lui sau de patura sau de lenjeria patutului.
Scutecele – Scutecul umed poate irita pielea bebelusului. Pentru a avea grija de aceasta zona sensibila este suficient sa-l schimbi des, sa cureti zona cu servetele unede fara alcool si fara parfum sau cu un prosop umed. Lasa copilasul fara scutec cat de mult poti si floseste si o crema de protectie care sa contina oxid de zinc.
Cosurile si punctele albe – acneea de bebelus nu este acea acnee caracteristica adolescentilor. Cosurile de pe nas si de pe obrajorii copilului se vindeca de la sine in cateva saptamani. Deci nu trebuie sa o tratati sau sa utilizati anumite lotiuni.
Temperatura ridicata poate irita pielea – rezultatul sunt niste umflaturi mici roz-rosiatici ce apar in acele zone ale corpului predispuse la transpiratie: gatul, zona acoperita de scutec, axila si pliurile pielii. Un mediu putin mai rece, uscat si hainutele largi sunt tot ce ai nevoie pentru a trata aceste erupti ale pielii provocate de caldura. Incercati sa imbracati copilasul in mai multe piese care se pot indeparta pe masura ce temperatura din camera creste.
Milia sau perlele de grasime – aceste puncte apar de obicei pe nas si fata si sunt formate din grasimi, sebum si piele moarta care astupa porii. Tratarea acestora vine de la sine: in decurs de cateva zile sau saptamani, glandele bebelusului se deschid si acestea dispar, fara nici un tratament. Nu incercati sa interveniti asupra lor spargandu-le pentru ca micutul poate ramane cu cicatrici inestetice.
Arsurile solare la sugari – Soarele este minunat, dar expunerea pielii bebelusului la razele lui creste riscul unor arsuri solare daunatoare. Puteti utiliza creme cu protectie solara pentru copil pe pielea sugarilor la orice varsta. Palariile si umbrelele trebuie sa fie, de asemenea, nelipsite. Dar indicat este ca in primele sase luni de viata sa feriti copilasul cat mai mult de soarele puternic si de contactul direct cu razele acestuia.
Sapunurile – Spuma si bulele transforma momentul baii intr-unul distractiv, dar pielea micutului nu se bucura prea tare. Sapunurile pot provoca uscarea excesiva si inflamatia pielii sau pot avea unele componente care irita pielea. Minimizeaza expunerea evitand produsele cu sulfat de sodiu si arome de dafin, care sunt cele mai frecvente iritante. Alege in scimb un sapun cu pH-ul neutru si nu uita de hidratarea bebelusului dupa baie, cand pielea este inca umeda. Asa ajuti pielea micutului sa fie in continuare moale si catifelata.