La nastere, bebelusii par atat de fragili, incat cu tot instinctul care iti spune cum sa ii ingrijesti, este posibil sa ai multe indoieli. Mai jos este un mic ghid.
Baia
Nu este obligatoriu sa ii faci baie bebelusului in fiecare seara, desi ea ar putea face parte din rutina voastra inainte de culcare. Dar este foarte important sa ai grija de zona cordonului ombilical. Acesta cade in decurs de o saptamana, doua, de la nastere. Trebuie pastrat uscat si sa permiti sa fie aerisit.
Hainele
Hainele cu care imbraci bebelusul nu ar trebui sa fie stramte, ca sa nu apese asupra cordonului ombilical, ceea ce ar putea duce la infectii.
Foloseste mai multe straturi de haine pentru a imbraca bebelusul. Ca regula generala, cu unul mai mult decat porti tu. Cum iti dai seama daca ii este prea cald sau prea frig? Prin atingere. Insa nu testa la extremitati, acestea putand sa fie reci mai mereu. Testeaza la piept sau la spate.
Poarta bebelusul
Bebelusul se simte cel mai bine atunci cand este aproape de tine. Asa ca nu folosi numai caruciorul cand va deplasati. Poti folosi sisteme de purtat adaptate pentru nou nascut si care iti permit sa ai mainile libere.
Alaptarea
Bebelusii se hranesc de la 8 pana la 12 ori in decurs de 24 de ore. Astfel incat poti avea impresia ca nu te mai ocupi cu nimic altceva. Este posibil sa resimti o oboseala intensa. Solutiile sunt:
– dormi cand doarme bebelusul, chiar daca este numai pentru cateva minute
– fa procesul de alaptare cat mai confortabil, cu o perna de alaptat, un televizor la indemana si alte lucruri de care ai putea avea nevoie
– implica restul persoanelor din casa in ingrijirea bebelusului
Adaptarea este esentiala
In primele saptamani foarte probabil intreaga casa va fi un haos. Impaca-te cu acest lucru pentru ca nu este atat de important. Un proces similar se intampla pentru tot ceea ce insemna viata ta inainte de nasterea copilului. Momentan trebuie sa accepti ca el este pe primul loc. In timp, vei regasi momente si pentru tine.
Photo by Omar Lopez on Unsplash