Nou-nascutii si infatisarea amuzanta

Infatisarea unui nou-nascut este de departe diferita de ce vedem in reclame, mai ales daca micutul a fost adus pe lume pe cale naturala. Si ca sa fim cinstiti, arata destul de ciudatel. Daca esti parinte pentru prima data sunt sanse sa te ingrijoreze aspectul amuzant al bebelusului, dar nu te panica: sansele sunt aproape de 100% ca el sa fie de fapt perfect normal.

Nou-nascutii au capul mare, nu au gat, piciorusele sunt scurte, iar bustul pare putin cam dilatat. Amintiti-va, in schimb, ca au trecut si ei printr-un travaliu, s-au strecurat cu greu prin canalul vaginal si deci capul poate fi oarecum diform si putin ascutit – a trebuit sa se modeleze in timpul venirii pe lume. Bebelusii nascuti prin cezariana au la acest nivel 1-0 fata de cei nascuti natural: capetele lor nu au trecut prin nimic ingust, deci sunt perfect rotunde.


Capul nou-nascutilor – Daca nu ai avut o cezariana, craniul copilului nou-nascut va fi probabil putin deformat; oasele craniului au fost comprimate sau chiar suprapuse cand au trecut prin canalul vaginal  lucru care ii da capsorului aspectul de turtit sau strivit. Aceste caracteristici vor diparea in decurs de cateva zile sau cateva saptamani.

Fata nou-nascutului – este de obicei umflata din cauza acumularii de lichid. Uneori, ea poate fi, de asemenea, distorsionata din cauza pozitiei sale in uter, dar si a calatoriei micutului prin canalul vaginal ingust. Nimic pentru care sa va faceti griji: fata bebelusului isi va reveni la normal in cateva zile de la nastere.

Bratele si picioarele – Dupa ce a petrecut atat de mult timp ghemuit in spatiul destul de stramt al uterului, copilul are nevoie de timp sa se adapteze la noua libertate pe care o experimenteaza dupa nastere si incepe sa se intinda cate un pic. Bratele si piciorusele se vor indrepta intr-o  saptamana sau doua. Cand micutul incepe sa-si intinda picioarele, iti va parea putin cracanat, dar acest lucru se mentine doar pana cand incepe sa mearga pe jos.

Unii copii pot gasi scutecele in care sunt infasati de jur imprejur destul de confortabile pentru ca acestea imita cumva uterul si spatiul limitat al acestuia.

Pieptul nou-nascutilor – Nu este un motiv de ingrijorare daca observati ca micutul are noduli usor umflati in dreptul sanilor, fie ca este vorba de un baietel sau o fetita, si nici nu trebuie sa va speriati daca au chiar si putin lapte. Acest fenomen se datoreaza expunerii la estrogen pentru o perioada lunga de timp petrecuta in uterul tau. Acest simptom dispare de obicei in cateva saptamani.

Organele genitale ale nou-nascutului – pot parea umflate din cauza expunerii sale la hormonii din corpul mamei. In cazul fetitelor, acestea ar putea elimina o substanta mucoasa sangeriu-alburie. Simptomele dispar in cateva saptamani.

Cordonul ombilical si burtica – Copilasul va pierde in greutate in prima saptamana dupa nastere, dar ar trebui ca in urmatoarea saptamana sa inceapa sa adauge kilograme la greutatea sa si astfel sa ajunga sa aiba o burtica rotunda si frumoasa.

Dupa 10 – 21 de zile, ciotul care a ramas din cordonul ombilical ar trebui sa cada lasand in urma un punctulet simpatic – buricul. Uneori, dupa ce acesta se desprinde poate lasa un fel de rana, dar mica, din care se scurge putin lichid de culoarea sangelui. Aveti grija ca locul respectiv sa stea in permanenta uscat si curat – tamponati cu o bucatica de vata inmuiata in alcool si ar trebui sa se vindece de la sine. Daca cordonul nu cade dupa o luna, dicutati cu medicul pediatru.

Nasul –  poate arata umflat si aplatizat dupa nastere din cauza presiunii din timpul nasterii efective. Acesta isi recapata forma in cateva zile.

Urechile – bebelusului sunt moi si elastice, ba chiar pot fi putin indoite la capete. Cartilajul urechilor se intareste in timp urmand sa-si definitiveze forma.

Pielea copilului este subtire pentru inceput si are nuante diferite: de la rosu purpuriu la rozaliu. Ar putea capata un aspect galbui ca urmare a unui icter, dar este un simptom obisnuit, nimic alarmant. De asemenea, ar putea aparea mici eruptii ale pielii care dispar in cateva saptamani.

Parul nou-nascutior – poate prezenta diferite culori si diferite texturi, dar se va schimba in urmatoarea perioada.

Ochii nou-nascutului – Uneori ochisorii pot parea putin umflati, iar partea alba a globului ocular sa fie rosiatica. Aceste fenomene apar din cauza incapacitatii micutului de a se concentra, a lichidelor acumulate sau o mica hemorogie subconjuctivala. Totul este normal si, in general, dispar dupa cateva zile.

In ceea ce priveste culoarea irisului, daca este caprui, acesta va ramane la fel, iar daca este albastrui-gri tinde sa se intunece la culoare. Culoarea pe care o capata irisul pe la 6-9 luni este, de obicei, cea permanenta.

Adauga comentarii!