Pe timpul verii, desi avem tendinta de a pleca imediat din casa, sa plimbam bebelusul, cum ajungem pe strada ne dam seama ca vremea nu este chiar asa de minunata cum speram. Ba bate vantul prea tare, ba soarele este mult prea puternic. Asa ca, daca avem un bebelus mic, ne gandim sa il protejam cum putem mai bine. Si il acoperim cu o panza. La fel ca multi alti parinti.
Ajuta asta cu ceva? Din pacate, raspunsul este negativ, ba chiar dimpotriva, temperatura in care sta bebelusul chiar creste.
Nu este numai o parere. S-au facut mai multe teste care arata asta. Astfel, la o temperatura de 30 de grade, cam cum avem noi in mod obisnuit in mijlocul verii, in numai cateva minute aerul din interiorul caruciorului se incalzeste foarte tare.
Doi parinti au facut un test. Au masurat temperatura din interiorul caruciorului lasat in soare dupa 7 minute. Prima oara l-au lasat descoperit, insa cu copertina trasa. Temperatura din carucior era foarte putin scazuta fata de cea din exterior. Apoi l-au lasat alte 7 minute acoperit cu o panza. De data aceasta temperatura aerului din carucior a crescut la 35 de grade. Dupa o ora se poate ajunge chiar la 37 de grade.
Acest lucru este cu atat mai periculos cu cat bebelusii nu isi pot regla temperatura la fel de bine ca persoanele adulte, ei incingandu-se de 5 ori mai repede. Mai ales ca nici nu transpira asemeni adultilor, iar pielea lor este foarte fina.
Recomandari generale cand iesiti afara cu un bebelus sub 6 luni in timpul verii
- Nu il tineti in bataia directa a razelor solare. Cel mai bine este sa gasiti un loc cu multa umbra, cum ar fi un parc cu alei pe sub copaci
- Nu stati afara foarte mult. Mai bine iesiti de mai multe ori pe zi decat sa stati perioade lungi in caldura.
- Folositi umbrele pentru carucior. Sunt mult mai bune decat panzele care acopera, intrucat ele lasa aerul sa circule.
- Se recomanda sa alegeti carucioare deschise la culoare si care nu au excesiv de multe materiale textile inauntru. Este indicat sa aiba si o aerisire in spate, astfel incat aerul sa poata circula.
Nu are rost sa ne panicam si sa tinem bebelusul numai in casa, insa este bine sa fim adesea atenti astfel incat sa nu i se faca prea cald. Semnele la care trebuie sa intelegem ca au stat in caldura prea mare sunt setea excesiva, moleseala, respiratia rapida si pielea incalzita.
Citeste si