Nou-nascutii dorm mult – de obicei in jur de 16-17 ore pe zi. Dar cei mai multi dintre ei nu dorm incontinuu mai mult de 2 pana la 4 ore in primele saptamani de dupa nastere. Micutii nu stiu exact cand anume e zi sau noapte. Intreaga lor activitate se reduce la somn si mancare. Si cum stomacelul lor nu e prea mare, laptele pe care il consuma la o masa nu le tine foarte mult de foame. Deci se vor trezi sa manance – oricand, indiferent de ora.
Deoarece nevoia de hrana este mai puternica si mai importanta decat nevoia de somn in aceasta perioada de inceput, copiii care dorm prea mult ar trebui sa fie treziti pentru a fi hraniti. Trezeste-ti micutul la fiecare 3 pana la 4 ore daca nu o face el din propria initiativa pentru a putea lua suficient in greutate, lucru care se intampla de obicei in primele 2 saptamani. Dupa aceea, este ok sa-ti lasi bebelusul sa doarma portiuni mai lungi de timp.
Primele luni de viata ale unui copilas pot fi cele mai dificile pentru parinti care se vor trezi de multe ori in timpul noptii pentru a avea grija de micut. Fiecare copil insa are propriul ritm de somn. Multi incepe sa doarma noaptea (timp de 5-6 ore incontinuu) cand au aproximativ 2 luni, dar nu toti copilasii functioneaza la fel.
In primele saptamani de viata, unii parinti aleg sa imparta camera cu copilasul. Asta presupune ca in camera lor ii vor face loc patutului. In acest fel bebelusul este destul de aproape pentru a te auzi, mirosi, simti si tu esti mai aproape si reactionezi mai repede cand se va trezi si va dori sa manance si poate ca tu si partenerul tau veti reusi si sa dormiti putin mai mult. Dar decizia de a imparti camera cu micutul este doar a voastra si nu toti apeleaza la ea.
Daca impartitul camerei este in regula in primele saptamani, impartitul patului nu este deloc indicat pentru ca exista riscul ca bebelusul sa fie sufocat sau sugrumat din greseala.
Somnul bebelusului:
- Cand doarme, aseaza-ti copilasul pe spate, nu pe lateral sau pe burtica. Dormitul pe burtica nu-i mai permite micutului sa-si schimbe pozitia capului, iar acest lucru poate bloca caile respiratorii ajungand sa-si respire propriul dioxid de carbon.
- Nu mai puneti nimic altceva cu el in patut. Elemente care-i pot atinge fata – perne, jucarii de plus, paturici ii pot bloca, de asemenea, respiratia
- Ai grija ca patutul sa fie un loc sigur pentru cel mic.
- Incearca sa eviti sa-l stimulezi pe timpul noptii – cand copilul se trezeste sa manance pe timp de noapte, pastreaza activitatea la un nivel minim: cat mai putin zgomot, nu-l plimba si nu-l agita prea tare.
- Evita contactul visual cu micutul – cand bebelusul te priveste in ochi e ca si cand tocmai ar fi baut o cana mare de cafea: ii creste ritmul cardiac, tensiunea arteriala si se trezeste de-a binelea. Fa contact visual mereu cu copilasul pe timpul zilei, pentru a sti ca trebuie sa stea treaz, dar evita-l noaptea, daca vrei sa te mai si odihnesti.
- Obisnuieste-ti copilasul cu intunericul – lumina functioneaza ca un buton de activare. Pe de alta parte, intunericul determina creierul sa elibereze un hormon de somn – melatonina. Daca bebelusul tau doarme mai mult in timpul zilei decat noaptea, ajuta-l sa invete diferenta: in timpul zilei lasa sa intre in casa, in camerele unde stai mai mult timp mai multa lumina sau scoate-ti copilasul afara. Reduce intensitatea luminilor pe seara (cu aproximativ 2 ore inainte de culcare) pentru a-i induce starea de somnolenta. E in regula daca ai o veioza in camera, dar sa nu fie puternica.
In cazul in care copilul dumneavoastra se trezeste in timpul noptii, nu aprindeti luminile sau nu-l mutate intr-o camera puternic luminata. Trecerea de la intuneric la lumina spune creierulului ca e timpul sa se trezeasca.